Johan Ulveson blev svårt sjuk: "Kände inte igen mina barn"

10 maj, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
För fyra år sedan drabbades skådespelaren Johan Ulveson av den fästingburna sjukdomen TBE, hjärnhinneinflammation. Han blev så dålig att han inte längre kände igen sina egna barn. "Jag låg nedsövd i tre veckor och då visste de inte vilket håll det skulle gå åt", säger han i podcasten "Nemo möter en vän"
Annons

På sensommaren för snart fyra år sedan skulle skådespelaren och komikern Johan Ulveson börja repetera inför en ny föreställning tillsammans med kollegan Peter Dalle. Men ganska snart började han tappa orken, blev trött, hängig och fick sitta på en stol vid sidan av scenen, berättar han i podcasten ”Nemo möter en vän”.

Han sjukskrev sig en tid, men det som till en början verkade vara en vanlig influensa skulle snart visa sig vara något mycket värre.

– Till slut blev jag förvirrad. Jag kände inte igen barnen. Då tog min sambo med mig i bilen och vi åkte till Södersjukhuset, säger Johan Ulveson i podcasten.

Läs också: Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

Fick epilepsianfall

Men när han vägrade bli inlagd, släppte sjukhuspersonalen hem honom igen. Då förvärrades läget ytterligare, berättar han i podcasten. Han blev ännu mer förvirrad, svarade konstigt på tilltal och var ”helt väck”.

Annons

– Sedan åkte vi tillbaka och då fick jag kramper, som epilepsianfall. Då sövde de ner mig för att jag inte skulle skada hjärnan. Jag låg nedsövd i tre veckor och då visste de inte vilket håll det skulle gå åt. De visste inte om jag skulle vakna och hur skadad hjärnan i så fall skulle vara.

Läs också: Forskare varnar: Ny farligare fästing har kommit till Sverige

Han berättar för programledaren Nemo Hedén att hans familj vakade vid hans sjukhussäng medan han låg nedsövd. Först förstod inte läkarna vad som var fel med den folkkäre skådespelaren. Det krävdes två ryggmärgsprov innan de hittade viruset. TBE är en form av hjärnhinneinflammation som sprids via fästingar.

Kunde inte rita en kamel

Johan Ulveson låg nedsövd i tre veckor. När han vaknade igen var han fortfarande mycket sjuk.

– Jag var otroligt dålig och förvirrad på ett sätt som är svårt att föreställa sig när man är frisk. Det var som en hjärnskada. Man gör neurologiska tester då man bland annat ska rita en kamel. Och en klocka som står på två. Och det gick inte. Jag tänkte hur klockan ser ut, men det gick inte. Kamelen gick inte heller. Då var de fortfarande väldigt oroliga och visste inte vilken status jag skulle få, säger han i ”Nemo möter en vän”.

Annons

Läs också: Hur skyddar jag mig mot fästingar? Här är svaret!

”Väldigt trött i skallen”

Johan Ulveson var sjukskriven i tio månader efter uppvaknandet. Han säger i podcasten att det egentligen borde ha varit ännu längre, men att han helt enkelt inte orkade vara sjuk. I dag är han återställd, men fortfarande påminns han ibland om sjukdomen.

– Det blir jobbigt när det är många människor och det blir mycket röster och ljud. Det kan jag känna att fortfarande finns kvar lite. Jag kan bli väldigt trött i skallen på ett sätt som jag inte blev tidigare. Det finns situationer jag inte tycker är värda besväret. Som att gå ut på krogen där det är väldigt stökigt, det klarar jag inte längre.

Läs mer från Hemmets: Febern kom och gick – då förstod jag att jag fått TBE

 

Fästingar: Så gör du om du blivit biten

Fästingar kan orsaka TBE och borrelia – så här skyddar du dig!

Läs också: Fästingar: Så gör du om du blivit biten

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons