Jessica jagades med kniv av sin pappa:"Oron fanns där hela tiden"

01 dec, 2021 
Jessica Ivarsson, ordförande i Brinn för Barnen

Jessica Ivarssons uppväxt var kantad av misshandel och otrygghet.

– Julen var ett ständigt kaos med våld och kränkningar.

Idag kämpar hon för barns rättigheter genom organisationen Brinn för barnen.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ingen ska behöva ha det som jag växte upp, sammanfattar Jessica Ivarsson. Redan från tidig ålder fick hon både bevittna och utstå misshandel från pappan. Uppväxten i radhusområdet utanför Göteborg var långt ifrån idyllsik.

– Våldet fanns där under hela min uppväxt. Pappa misshandlade mamma både fysiskt och psykiskt. Jag och mina syskon, de som bodde hemma, blev också misshandlade, säger Jessica till Må Bra.

Lov och högtider som för andra barn var årets höjdpunkt blev raka motsatsen för Jessica. Och hon vet att hennes erfarenheter tyvärr inte är unika.

– Helger innebar alkohol, vilket givetvis bidrog mer till oro i magen. Jag hade alltid klumpen i magen, när skulle allt braka ihop, när kommer bråken att starta? Oron fanns där hela tiden ... Julklappar fick jag, men trygghet och kärlek var alltid min högsta önskan, berättar hon.

Jagades med kniv hemma i vardagsrummet

Trots att många säkert förstod vad som utspelade sig i hemma hos Jessica var det ingen utomstående som reagerade. Hon kände sig ensam och berättar att det inte fanns någon trygg vuxen i hennes närhet.

Annons

Det var många svåra minnen och händelser.

– Vid ett tillfälle jagade pappa mig med kniv hemma i vardagsrummet. Jag sprang in till sovrummet där mamma satt. Jag hoppade upp bredvid henne för att ta skydd. Då satte han kniven bredvid min fot och sade: ”Om du inte slutar gråta nu så får vi se vad som händer”, berättar Jessica i en tidigare intervju i Aftonbladet.

En vändpunkt kom när Jessica var 14 år och träffade en kille som var bra för henne. Då hade hon mått väldigt dåligt under många år och till och med övervägt att ta sitt liv.

Jessica vill uppmana alla som misstänker att barn far illa att agera. Hennes egen uppväxt är drivkraften bakom det engagemang hon har för utsatta barn. Idag är Jessica utbildad civilekonom och arbetar ideellt med organisationen Brinn för Barnen där hon är ordförande.

Från början var Brinn för barnen en grupp på Facebook, som hette ”Brinn för Esmeralda” och startades i samband med den lilla flickans död. I takt med att gruppen växte så växte också viljan att göra mer för utsatta barn.

Annons

– Första steget till det vi är idag var att vi blev kontaktade av en person som hade ett barn i sin närhet som for illa, säger Jessica.

Genom att skriva till socialnämnden lyckades Brinn för barnen förändra just det barnets situation. Därefter hörde fler och fler av sig för att få hjälp.

– Alldeles för många av de här barnen har ingen som kämpar för dem och gör deras röst hörd. Jag önskar att jag hade haft någon vuxen som kämpade för mig när jag växte upp, därför känns det självklart för mig att ta den här rollen, säger Jessica.

Källa: Aftonbladet

Bild: TT

Se också: 10 tidiga varningstecken på en våldsam relationBrand logo
Se också: 10 tidiga varningstecken på en våldsam relation
Annons