Jake, 8, tävlar i triathlon – för att överleva

Jake Vella.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

2015 fick den då 6-årige Jake Vella diagnosen ROHHAD – en extremt ovanlig hormonsjukdom som gör att han lägger på sig vikt även när han går på diet och rör på sig. Endast 100 personer har någonsin fått diagnosen och man vet relativt lite om den – mer än att de flesta dör innan de fyllt 20 år.

För att försöka övervinna sjukdomen och leva ett så funktionellt liv som möjligt tränar Jake och deltar i triathlon – hans mål är att lyckas lika bra som de brittiska OS-hjältarna, bröderna Brownlee.

Läs också: Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

– Triathlon hjälper Jake att hålla sig aktiv och i form. Det är bra för hans hälsa och hjälper honom socialisera med andra barn, säger Jakes mamma Maruska.

Jake lever annars ett normalt liv, går i skolan och spelar trummor. Men det kan vara farligt för honom att bli sjuk – en vanlig influensa skulle kunna leda till allvarliga komplikationer. Sjukdomen kan också göra att det bildas tumörer i kroppen, och Jake har fått en tumör på ryggraden.

503 Service Unavailable

Trots det tränar han med Malta Youth Triathlon Association tre gånger i veckan, vilket hans mamma beskriver som en andra familj för honom.

Läs också: Malin: Jag stressade så mycket att jag fick epilepsi

503 Service Unavailable

Familjen Vella får mycket stöd från de andra atleterna och deras familjer, samt från sociala medier sedan Jakes historia blivit viral. Jakes tränare Matt Azzopardi äger att Jake är lätt att tycka om.

– Jake är väldigt älskvärd och charmar alla som känner honom. Det är sorgligt att se vad han måste gå igenom. Men Jake är en del av gruppen och tränar som de andra, med vissa anpassningar. Ibland måste han besöka en toalett, och vi måste hålla koll på hans puls så att han inte bli överhettad. Jag säger åt honom att göra sitt bästa. Han är en inspiration för många.

Läs också: Elaine Eksvärd om dottern: ”Har vidgat min värld”

Det här är ROHHAD

ROHHAD står för ”Rapid-onset obesity with hypothalamic dysregulation, hypoventilation, and autonomic dysregulation” – och påverkar delen av nervsystemet som styr de kroppsfunktioner vi inte själva kan bestämma över.

Vanliga symptom är:

  • Snabb viktuppgång över kort tid
  • Svårigheter att hålla en normal vätskebalans
  • Svårigheter att reglera kroppstemperatur
  • Långsamma hjärtslag och överdrivna svettningar
  • Ytlig andning när man sover

Förväntad livslängd är mellan fem och nio år. Övervikten är extremt svår att kontrollera, men att hålla sig aktiv hjälper.

Källa: Daily Mail

Foto: Instagram

 

Minnas dotter dog: ”Jag skrev en sorgebok – för att hjälpa

Minnas dotter dog i magen.

Läs också: Minnas dotter dog: ”Jag skrev en sorgebok – för att hjälpa

 

 

Mer innehåll från MåBra
Dela på: