Hälsoåret 2012 - bokslut från A till Ö!

29 dec, 2012 
Vad hände på hälsofronten under 2012? MåBra bläddrar igenom årets nummer och gör en summering - i alfabetisk ordning!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Nu är vi snart ett år rikare – och ett år klokare. När redaktionen tittar tillbaka på 2012 ser vi ett år fyllt av spännande hälsonyheter. Den mentala hälsan seglade upp i fokus, där ämnen som mindfulness och personlig utveckling väckte stort intresse i både tidningen och på mabra.com. Bland träningsnyheterna dominerade löpning och crossfit bland de mest lästa på webben, där barfotalöpning var extra intressant.

MåBra-läsaren är fortsatt intresserad av dieter och sund mat, något som märks i vår ständigt växande receptdatabas. Det har klickats ordentligt bland de 3 000 kaloriberäknade recepten! En nyhet för i år är att vi förutom kalorier redovisar fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater i varje recept.

Redaktionen har i vanlig ordning spanat in de ledande dieterna och nyheterna inom ner i vikt- och smalmetoder och läsarresponsen lät inte vänta på sig. Mest diskuterat blev LCHF och bland våra läsares mest beprövade metod är Dukan Diet en oslagbar vinnare – även detta år.

Annons

Att intresset för hälsa och välbefinnande ökat råder det ingen tvekan om. Varje vecka besöker över 50 000 personer mabra.com och tidningen MåBra befäster sin position som landets största hälsotidning – vi är faktiskt större än både tvåan och trean tillsammans!

Här summerar vi 2012 baserat på de mest lästa webbartiklarna under året.

 

A – Arganolja

Intresset för skönhetsmiraklet arganolja har skjutit i höjden. Produkterna är skonsamma och är tack vare sitt näringsrika innehåll vårdande för både hår och hud. Oljan kan dessutom användas i maten och sägs då ha en kolesterolsänkande effekt.

MåBra testar: Arganolja för trötta vinterhår
Experten: Därför är arganolja bra för huden

 

B – Barfotalöpning

När temperatur och underlag tillät det ville svenskarna gärna släppa fötterna fria. Vår personliga tränare Katarina Woxnerud fick mängder om frågor kring barfotaskor, och vår löparbloggerska Kristina Rosenberg skrev i sin blogg Kristinas löparlycka om gräs mellan tårna under träningspassen.

Annons

3 viktiga tips för barfotalöpare
”Att springa med barfotaskor är fantastiskt”

 

C – Celluliter

Inför sommar- och badsäsongen söktes det friskt efter ”tips mot celluliter” på vår webb. Som svar på tal samlade vi alla kost- och träningstips mot de envisa groparna på ett och samma ställe!

Celluliter – vinn kampen mot groparna!

 

D – Dukan Diet

Varje dag får vi nya besökare till vår kategorisida med artiklar kring Dukan Diet. Den hyllade viktminskningsmetoden har inte bara fått delar av redaktionen att smalna av, våra inspirerande reportage får ständigt nya ringar på vattnet. Ett av många bevis är det senaste tack-mailet från en läsare, som tappat 40 kilo under året med hjälp och inspiration från våra Dukan Diet-tips!

Stor guide: Allt du vill veta om Dukan Diet!

 

E – Energitjuvar

När man pratar om förhållanden är det ofta parrelationen som står i fokus. Men lika viktiga är de vänskapsrelationer som vi har kring oss, både till privata vänner och kolleger. Men vad gör man när vänskapen inte fungerar som den ska? En viktig fråga, som resulterade i ett stort intresse för våra artiklar kring samma ämnen.

Annons

Vikten av vänskap – har du rätt kompisar?

Experten: Så tar du fast energitjuven!

F – Farliga träningskläder

Rädslan för svettlukt och bakterier har resulterat i träningsplagg som lovar motverka just detta. Men i vår iver att mota bort lukt och baciller gör vi oss själva – och miljön – en ordentlig björntjänst. Merparten av de medel som används på textilierna för att göra dem antibakteriella är nämligen rena giftet. Många läsare hörde av sig och tackade för informationen, de flesta hade ingen aning om vilka läskiga saker som kan finnas i en vanlig löparsko. MåBra hoppas att vi gjort en liten, men viktig skillnad för både miljö och motionärer!

Är dina träningskläder giftiga? Kolla här!

 

G – GI, GP … och GB

Alla dessa bokstavskombinationer… Efter GI kom GP, den glykemiska profilen, och nu är GB här! ( Nej, det handlar inte om glass, utan om glykemisk belastning). I samband med en artikel frågade vi våra läsare om intresse fanns för ytterligare djupdykningar i den nya metoden. Svaret talar för sig själv!

Annons

Maxa viktraset med nya GB-metoden!

 

H – HSP

Den som ofta drabbas av känsloöversvämningar och har lätt för att känna sig kränkt har nu tre bokstäver att luta sig mot. HSP – highly sensitive person. Många läsare blev glada över att känna igen sig, andra tyckte debatten var överdriven. Vad anser du? Klicka på artikellänken nedan och kommentera du också!

Känslig och lättsårad? Du kan vara en HSP…

 

I – IBS

2012 var magens år. Stress, kost och en rad åkommor kan orsaka både oönskad smärta och andra besvär. Många läsarfrågor handlar just om magproblem, och svaren kan vara lika skiftande som många. Här är några exempel på populära magartiklar från året:

Din överkänsliga mage kan vara endometrios

Första hjälpen mot envisa ballongmagar

Allt om frukterna som kan ge dig putmage

 

J – Jeans för alla

Vårt jeansspecial där vi listade byxor för alla bakar fick enormt positiva reaktioner. Delar av det populära jobbet la vi ut på mabra.com:

Annons

Lyft & forma: Jeans för alla rumpor!

 

K – Kaloritabell

Du vet väl att du inte bara hittar intressant läsning på mabra.com? Här finns också mängder av värdefulla verktyg för dig som värnar om vikt och hälsa. Ett exempel är vår omåttligt populära kaloritabell, som vecka efter vecka seglar upp på vår topplista över mest lästa artiklar.

Du hittar den här!

 

L – Löpning och LCHF

Spring för livet! 2012 snörade löpartrenden skorna på allvar, och MåBra hängde med! Vår bloggare Kristina Rosenberg skrev om sin träning som steg för steg tog henne genom hela Stockholm Marathon. En fantastiskt prestation att gå från några kilometers joggande till över fyra mil på meritlistan. Läs bloggen från början och inspireras du också!

>> Till Kristinas löparlycka

… och ät mer fett! LCHF-förespråkaren Andreas Eenfeldt försvarar och förklarar kosthållningen i en rad välbesökta artiklar på mabra.com. Läs de båda debatterna i artiklarna nedan!

Annons

Debatt: Är LCHF farligt eller fantastiskt?

Het debatt: Experterna synar LCHF-dieten

 

M – Mindfulness

Förmågan att vara här och nu intresserar många – och går att använda i en rad spännande sammanhang. Vi har skrivit om mindfulness som viktminskningsmetod, som humörhöjare och som träningspepp.

Mindfulness i vardagen – 7 härliga tips!

Maxa träningen – med mindfulness!

 

N – Nyttiga snacks och Nyhetsbrev

Är det sant, kan snacks verkligen nyttigt? Ja, om man ska tro ledande forskare så är svenskarnas favoritsnacks en riktig hit för hälsan också! Vi skrev om nyheten i april, och fortfarande lockar artikeln till läsning.

Forskare: ”Här är världens nyttigaste snacks”

… och nyhetsbrevet får allt fler läsare! Varje vecka får över 50 000 nyhetsbrevsprenumeranter senaste nytt inom hälsa, vikt och välbefinnande – direkt i sin mail. Klicka dig till en prenumeration du också, så får du sunda recept, exklusiva erbjudanden och hälsotips.

Annons

Anmäl dig här! 

 

O – Oslagbara matkombos

Rätt kombination på tallriken vrider upp hälsoeffekterna till max. Detta var något som intresserade MåBra-läsarna ordentligt, och följande tips låg på topplistan i flera veckor: Matkombos som maxar hälsoeffekten

 

P – Personlig utveckling

Nyfikenheten på det mentala välbefinnandet växte med besked under året, så mycket att vi faktiskt gjorde en hel specialtidning MåBra personlig utveckling i ämnet! Även webben presenterade sin beskärda del kring ämnet:

Tankefällorna som knäcker din självkänsla

Lider du också av ansvarssjukan?

Ta konflikten – och väx som människa!

 

Q – Quinoa

GI-smarta alternativ till ris, pasta och potatis är hett eftertraktade i köket. Våra recepttips med quinoa har varit extremt välbesökta under året!

Gott och nyttigt med quinoa – 10 recept!

 

R – Resistent stärkelse och Resor

Det finns kolhydrater och så finns det kolhydrater… Väljer du rätt sort så går du ner i vikt! Det menar experterna bakom hyllade RS-dieten, där livsmedel med resistent stärkelse hjälper dig bli av med övervikten. Våra läsare jublade över nyheten, som blev en av de mest lästa under året.

Annons

Bli mätt & bränn fett: Allt om RS-dieten!

Maten som krymper dina fettceller!

… MåBra på resande fot! Även MåBra-resorna ökar i popularitet. Decembertrippen till solvarma Fuerteventura blev slutbokad i ett nafs, och även marsresan är slutsåld. För att möta det ökade intresset har vi adderat spännande destinationer i reseportföljen – mer info kommer!

 

S – Soppa och Sötsug

”Rasa i vikt med soppa” var budskapet i MåBra nr 10 – och responsen lät inte vänta på sig! Sökningarna på sopprecept ökade på våra receptsidor med sådan intensitet att vi samlade de 50 mest sökta på ett och samma ställe.

Tappa vikt med soppa – 50 smala recept!

… och så ständigt detta sötsug! Många efterlyser metoder för att slippa besväras av onödiga kalorier och blodsockersvängningar. Här är några av de mest lästa tipsen

Slipp sötsuget för alltid – stor guide!

T – Trötthet

”Varför är jag så trött?” Den frågan ställs frekvent till våra experter, som ofta presenterar fler än ett svar. Anledningarna till trötthet kan vara många – vi har gjort en samlingsartikel för att du enkelt ska kunna se vad som orsakar just dina problem.

Annons

Oförklarligt trött? Här är anledningarna!

 

U – Utmaningen

Tillsammans med SVT-profilen Sara ”Bolibompa-Sara” Edwardsson utmanar MåBra alla läsare inför 2013. Med hjälp av vårt superprogram och personliga tränaren Katarina Woxnerud ska vi vässa formen så vi klarar att springa en mil. Parallellt med en ökad kondition får vi effektiva tips och råd från kostexperten Marie Tegnér, som ser till att vi säger farväl till sötsuget – för gott! Utmaningen får nya deltagare varje dag, häng med oss – eller heja på – via Saras härliga blogg!

>> Till bloggen!

Psst! Träningsprogrammet finns tillgängligt via webben – du kan starta din utmaning när som helst!

Läs mer om utmaningen här

 

V – Viktprogram

En annan succé är det viktprogram som vi presenterade för våra läsare under våren. Med hjälp av promenader och MåBra:s kalorisnåla smalrecept går du enkelt ner 1 kilo varje vecka!

Annons

Tappa 6 kilo med MåBra – komplett program!

 

X – X-fit

Crossfit, eller X-fit, bubblade upp till en riktig träningstrend 2012. Landets gymkedjor svarade med att bygga burar, träningsytorna där crossfit-träningen äger rum. Crossfit tränar parallella muskelgrupper samtidigt, du får helt enkelt ut mer av träningen på kortare tid. Övningarna går utmärkt att göra hemma, här visar Katarina Woxnerud hur:

Övningar: Fixa drömformen – på en kvart!

Powerwalk eller crosstrainer – vem vinner?

 

Y – Yoga

Yogaflugan surrar fortfarande, och många sajtbesökare söker mer information om just yoga. Bland årets mest lästa artiklar hittar vi en träningsrelaterad fråga – och en goding publicerad 2010!

Z – Zick zack-dieten

Den amerikanska zick zack-metoden väckte stor uppmärksamhet när vi skrev om den i höstas, och för första gången på två år har vi en annan nyhet än Zumba när vi pratar Z!

Gå ner i vikt med nya zick zack-dieten!

Annons

 

Å – Åderbråck

Inför badsäsongen toppade även artiklar om åderbråck och snygga ben våra söklistor. Mest läst blev Så minskar du risken för åderbråck

 

Ä – Ägg

Jakten på proteinrik och kolhydratsnål mat har gynnat äggindustrin. 12 oktober hade ägget sin egen dag, något som vi uppmärksammade 3 hårdkokta hälsofakta!

 

Ö – Öka förbränningen

Ingen tröttnar på tips som vrider upp fettförbränningen – inte ens MåBra:s luttrade läsare. Den typen av artiklar har varit absolut populärast på webben och i nyhetsbreven i år!

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

Superbäret som boostar din fettförbränning

 

Gott Nytt År önskar vännerna på redaktionen!

 

 

Sammanställt av: Jennie Sandberg, webbredaktör

BILD: Thinkstock

Annons