Halima tvingades fly sitt hemland – idag är hon supermodell

Halima Adens mamma tvingades lämna Somalia när hennes by brändes ner. Hon tog sig till ett flyktingläger i Kenya, och det var där Halima föddes 1997. I tio år bodde familjen i lägret innan de fick asyl i Minnesota, USA.

Sedan dess har det gått spikrakt uppåt för den idag 20-åriga Halima. Ifjol tävlade hon i skönhetstävlingen Miss Minnesota, där hon blev upptäck och signad av modellagenturen IMG Models. Idag är modellen ett ansikte hos stora namn, bland andra MaxMara, Kanye Wests märke Yeezy och Carine Roitfelds modebibel CR Fashion book.

Läs också: Modellen fick höra att hon borde bleka sitt skinn

– Jag hade egentligen inga planer på att bli modell. Jag ville sprida ett positivt budskap om skönhet och mångfald och visa andra unga muslimska kvinnor att det finns plats för dem, säger Halima Aden till Business of fashion.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Det som fick folk att börja prata om Halima när hon tävlade i Miss Minnesota-tävlingen vad inte bara hennes fantastiska skönhet – utan också att hon inte en gång under tävlingen visade sig utan hijab. Under baddräktsdelen tävlade hon i burkini.

Läs också: Modellen slutade svälta sig: ”Min själ är lycklig”

– Jag tyckte att hon var så modig som stod fast vid vad hon verkligen tror på och ändå jagade den amerikanska drömmen om att vara med i en skönhetstävling, säger Ivan Bart vid IMG models till Business of fashion.

Än idag står hon fast vid sin kultur och tro, även i jobbet som modell.

– Jag måste vara ärlig, det har hindrat mig från många modevisningar det här året. Jag kände mig ganska sänkt eftersom jag fick höra flera gånger: ”Du var ett alternativ för den här och den här visningen”. Det var designers jag verkligen ville jobba med, men garderoben hindrade mig. Det var också vårsäsong vilket gjorde det ännu svårare.

Läs också: Ashley Graham om kampen med självförtoendet 

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

En stor vändning för Halima Aden blev när MaxMara kontaktade henne.

– Designern visade mig bilder på sina looks och jag sade ”Är inte det där en hijab” och han svarade ”Jo, för jag tänkte specifikt på dig”. Det påminde mig om att jag gör det rätta, jag behöver inte förändra mig själv.

Källa: Expressen, Svenska Dagbladet  Foto: Instagram

Utvald läsning