Fredrik fick Parkinson – bara 33 år gammal: "Jag fick panik"

25 aug, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Fredrik 33 år, fick diagnosen Parkinson.
Fredrik diagnosticerades med Parkinsons sjukdom som 33-åring. Sjukdomen har förvärrats och Fredriks fru Michaela får dra ett tungt lass hemma. "Det värsta är nästan att man går miste om den här tiden med barnen. Jag vill kunna vara med dem, leka dem och ha energin att vara pappa på riktigt", säger han i veckans avsnitt av "Sofias änglar".
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fredrik och Michaela träffades på polishögskolan 2005. De gifte sig, skaffade barn och framtiden såg ljus ut.

Men så, i december 2010, började Fredrik märka att något inte stod rätt till.

– Det första jag märkte av min sjukdom var på en julfest. Jag gick på toaletten och skulle tvätta händerna. Jag försökte vrida på kranen, men det hände ingenting. Händerna lydde mig inte överhuvudtaget, jag kunde inte sätta på kranen. Så jag fick panik, säger han i ”Sofias änglar”.

Michaela uppmanade honom att söka vård, och diagnosen kom snabbt – Fredrik hade drabbats av Parkinson, bara 33 år gammal. Parkinson är en kronisk, neurologisk sjukdom som oftast drabbar betydligt äldre personer. Att drabbas i så här ung ålder är extremt ovanligt.

– Jag var tvungen att gå ut och stod bara och tittade mot trädtopparna i panik. Det var som om någon drog undan mattan, berättar Fredrik om den där dagen han fick beskedet.

Annons

Har ett hus från 70-talet

Paret bestämde sig för att köpa ett hus i Michaelas gamla hemstad Linköping för att kunna vara nära familjen. Huset, som är byggt på 70-talet, är i stort behov av renovering och paret drömde om att få fixa till det tillsammans. Men sedan dess har Fredriks tillstånd försämrats. Han är sjukskriven från jobbet som polis och har inte kunnat ta tag i alla de drömmar han har för hemmet. Huset är därför inte handikappanpassat.

– Tidigare var jag väldigt aktiv. Jag tränade nästan varje dag. Men när man får Parkinson blir man stel, får dålig koordinationsförmåga och dålig balans. När jag är som sämst kan det vara jättejobbigt att bara ta upp en låda. Det drabbar det mentala också, man tappar driv och den där inre motorn försvinner, säger Fredrik.

Att bara gå hemma hela dagarna är inte heller optimalt, och sjukdomen förvärras dessutom vid stress. Sjukdomen har inte bara drabbat Fredrik, utan påverkar också resten av familjen. Michaela drar det tyngsta lasset hemma och hinner sällan göra saker hon själv mår bra av.

Annons

– Fredrik är egentligen en helt annan kille än han var när vi träffades. Det är för jäkligt att se hur han bryts ner av det. Vissa dagar är fruktansvärt jobbiga. Fredrik kommer inte ens upp ur sängen, säger hon.

”Vill vara pappa på riktigt”

En bra dag kan Fredrik följa med Michaela och hämta barnen och de kan alla äta middag tillsammans. Andra dagar orkar han inte göra något alls.

– Det värsta är nästan att man går miste om den här tiden med barnen. Jag vill kunna vara med dem, leka dem och ha energin att vara pappa på riktigt.

De första åren efter diagnosen levde Fredrik på som vanligt och märkte inte heller av sjukdomen så mycket eftersom medicinen fungerade så bra. Nu när hans tillstånd försämrats har han börjat läsa på om Parkinson. Men Michaela vill helst inte veta för mycket om sjukdomen och hur framtiden eventuellt ser ut.

– Det finns forum där man kan träffa andra med Parkinson, men jag har känt hela tiden att jag inte vill. Jag vill inte se hur min framtid kanske, eventuellt blir. Jag tror att jag hoppas att de ska komma på en lösning på problemet, säger hon i ”Sofias änglar”.

Annons

”En helt ny värld”

Att tänka och prata om sjukdomen blir ofta för jobbigt för både henne och Fredrik.

– När det är som sämst orkar man inte tänka på det och när det är som bäst och man har det bra, så vill man inte, säger Fredrik.

Nu får familjen hjälp med att göra de förändringar i huset som är nödvändiga för att de ska kunna ha en så bra vardag som möjligt. Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström bestämmer sig för att bland annat bygga om hela köket och inreda gillestugan.

Både Michaela och Fredrik brister ut i gråt när de ser resultatet.

– Den här veckan har varit helt otrolig. Det känns som om livet tog stopp och började om på nytt. Det är som en helt ny värld på något sätt, säger Fredrik.

”Sofias änglar” sänds måndagar klockan 20.00 i Kanal 5.

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs mer:

 Trebarnspappan Tim dog av vanlig penicillinkur

 5 tecken på tidig demens – så upptäcker du dem

Demens hos unga – symptomen ska du inte ignorera

Alzheimers – dåligt luktsinne kan vara demens

 Dagnys revansch: ”Kände mig alltid mindervärdig”

Peter Kondrups far var inte den han trodde

Jag var stark & frisk – och fick tarmcancer

Annons