Emma Schols räddade sina sex barn ur eldsvåda – livet två år efter

Emma Schols med sina 6 barn och när hon var gipsad på sjukhuset

När familjehuset började brinna tvekade inte sexbarnsmamman Emma Schols, 32, en sekund. Barnen måste räddas till varje pris. Flera gång sprang hon in i de stora lågorna för att hämta ut barn efter barn. Den heroiska insatsen lämnade henne med 93 procentiga brännskador, och det var nära att hon inte skulle klara det.

Olyckan inträffade för nästan tre år sen, men än idag lider Emma av fysiska såväl som psykiska skador. I förra årets premiäravsnitt av Carina Bergfeldts talkshow, berättade supermamman mer om livet efter olyckan.

TV: Så skiljer du dig bäst för barnen
1:05

Efter reklamen: TV: Så skiljer du dig bäst för barnen

(1:05)

Slå på ljud

Hjälteinsatsen som prisats på Svenska hjältar-galan

Det var en tidig morgon den 3 september 2019 som ett av Emmas barn utbrister ”Mamma hjälp, det brinner i teverummet!”. Hon var då ensam hemma med sex barn, då hennes dåvarande sambo var på jobbet.

– Jag rusade ner för trappan och såg hur soffan, gardinerna och nästan hela rummet stod i höga, stora lågor. Jag tänkte att det inte fanns en chans att kunna släcka branden på egen hand och kände mig till en början helt paralyserad, berättar Emma ett år efter incidenten i en intervju med vår systersajt Allas.

Emma Schols visar upp sina brännskador på armarna

Emma genomgick totalt 70 hudtransplantationer. Foto: Frida Funemyr.

Hon märkte att två hennes söner stod och gömde sig bakom en dörr, varpå hon snabbt skiftade fokus och sprang mot dem, slet tag i dem i varsin hand och bar dem mot ytterdörren.

När syret nådde elden uppstod en explosion

När hon öppnade dörren gjorde syretillförseln att lågorna fullständigt exploderade.

– Det var den värsta smäll jag någonsin hört. Och vi kände hur ett stort eldhav kom emot oss. Jag skyddade killarna och hävde mig över dem innan jag fick ut dem. Jag stod mitt i lågorna och tänkte att jag måste hinna rädda de andra barnen innan jag själv brann upp, berättar Emma i samma intervju.

Äldsta dottern Nellie var nio år då och hade i ren panik hoppat ut från balkongen för att rädda sig själv. Övriga tre barn behövde Emma ge sig in och ut ur lågorna för att forsla ut.

– Min enda tanke var att om jag hade fött sex barn så skulle jag ha ut sex barn från det här brinnande huset.

Emma full gipsad på sjukhuset

Emma svävade mellan liv och död i veckor. Foto: Privat.

”Huden rullade av mig”

Men det var nära att hon inte klarade det. När hon skulle plocka upp sista dottern Mollie, då bara två år gammal, kände hon hur hon höll på svimma.

– Till sist fick jag upp Mollie och tog mig ut på balkongen. Ett av barnen föll i gråt när jag visade mig. Jag var sotig, blodig och håret hade brunnit upp, det var som en stor kolbit på huvudet. Huden rullade av mig på flera delar av kroppen.

Efter hjälteinsatsen föll hon ihop utanför huset. Grannen hade kommit och ambulans var på väg. Väl på sjukhuset konstaterades att hon hade 93-procentiga brännskador, och under flera veckor hölls hon sövd för att benådas från smärtor under tiden som huden läkte. Det var länge oklart om hon skulle överleva.

– Jag kunde inte luta mig mot båren, explosionen på nedervåningen hade gett mig brännskador av tredje graden och jag skrek av smärta. Jag hade så ont. Så ont. Det kändes som öken i munnen och jag hade noll vätska kvar i kroppen.

Emma när hon träffar sina barn på sjukhuset första gången

Först efter flera månader fick hon träffa barnen. Foto:Privat.

Så lever Emma Schols och familjen idag

Under ett halvår vårdades Emma på sjukhus. Successivt lärde hon sig att äta själv, sitta en stund och till slut kunde hon med hjälp av ett gåbord, ta några steg.

Idag kan Emma Schols med vissa hjälpmedel både ge sig ut på att en löprunda och bestiga berg, och i en intervju med Femina förklara hon att hon på många sätt känner sig stärkt av händelsen. Att alla mirakulöst överlevde trots alla odds har gett henne en ny syn på livet, även om den mentala resan dit varit lång. Kroppen är täckt med ärrvävnad och skador från branden, men idag bär hon såren med stolthet.

– Mina ärr är en symbol för den kärlek jag känner för mina sex barn. Jag räddade dem genom elden, men det var också de som räddade mig. Jag som aldrig tidigare hade känt vinddraget av död, vet att jag var så nära att förlora kampen. I ambulansen till sjukhuset fick jag känslan av att mitt hjärta stannade upp och slutade att slå, men tanken på mina barn var den kraft som behövdes till klaffarna.

Emma med alla sex barn idag

Emma idag med alla sex barn. Foto: Frida Funemyr.

Skilde sig från barnens pappa efter olyckan

Relationen berättar hon befann sig i en svacka redan innan olyckan och Emma minns hur hon under sjukhustiden tänkte ”fixar vi det här så vi kommer vi att fixa allt”. Men verkligheten kom ikapp.

– Det var så klart en jättesorg att vi inte klarade att hålla ihop. Han hade stått vid min sida under alla dessa månader och är den man jag tillbringat hälften av mitt liv med. Jag vet inte om eller vad olyckan hade med känslorna att göra, men vi hade vuxit ifrån varandra. Jag tror att vi hade separerat oavsett, det var oundvikligt, men det jag genomgick på sjukhuset förändrade mig på så många plan, berättar hon i samma intervju med vår systersajt Femina.

"Världens bästa mamma kanske inte var en hjälte ändå"

Efter hennes räddningsaktion blev hon hyllad från alla möjliga håll, tills att det blev offentligt att hon och barnens pappa separerat – och att hon träffat en ny man.

– Det var så klart underbart att få ta emot alla hyllningar, men efter separationen, och inte minst när jag sedan blev tillsammans med en ny man, förändrades plötsligt tonen från vissa håll. Någon sa ”världens bästa mamma kanske inte var sådan hjälte ändå” och liknande kommentarer. Det gjorde otroligt ont. Även om jag aldrig bett om att bli hyllad som en hjälte så kände jag mig plötsligt som en förrädare. Jag undrar om folk hade haft lika många åsikter kring vår separation utan olyckan.

Ärren bär jag med stolthet – branden i Edsbyn och livet efteråt

Bokens omslag visar Emma och hennes ärr

Emma har skrivit en bok om tragedin: Ärren bär jag med stolthet – branden i Edsbyn och livet efteråt, vilken utgavs den 13 januari i år. Hon ville skriva boken för att inspirera de människor som befinner sig i sorg eller som på något vis gett upp om livet.

– Jag vill vara ett bevis på att inget är omöjligt. Det har så klart varit tufft att ta sig hit, men jag tror att vi alla har den där kraften inom oss, bara vi ger oss tid och mod att våga lyssna.

Om Emma Schols

Gör: Personlig assistent.

Ålder: 32 år.

Bor: I Edsbyn.

Familj: Sambon Ola och barnen William, 14, Nellie, 11, Melwin, 9, Albin, 6, Oliwer, 5, och Mollie, 4 år. Samt två bonusbarn.

Aktuell: Med Ärren bär jag med stolthet – Branden i Edsbyn och livet efteråt (Norstedts). Boken är skriven tillsammans med journalisten Frida Funemyr.

Utvald läsning