Edward Blom om viktkampen: "Stött på så mycket fördomar"

28 aug, 2017 
AvHelena Sjögren
Edward Blom var bara sju år när han blev inkallad till skolläkaren på grund av sin vikt. I skolan blev han mobbad för sin övervikt – men mobbingen har fortsatt även i vuxen ålder. "Hälsofascismen är hemsk", säger han till Expressen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mångsysslaren Edward Blom har fört en livslång kamp mot sin övervikt.

När han var sju år gammal blev han inkallad till skolläkaren och i skolan blev han mobbad. Men även i vuxen ålder har Edward Blom mötts av människor som tar sig friheten att uttala sig kring hans hälsa.

– Jag har stött på enormt mycket fördomar. Det stora problemet är inte att det ger sämre livskvalitet medan man lever. Man kanske dör tio år tidigare, men det är inte heller det stora problemet. Det är att folk är så otroligt otrevliga och obehagliga mot överviktiga. Hälsofascismen är hemsk, säger han till Expressen.

”Enda vägen till lycka”

Enligt Edward Blom var det ännu värre innan han blev en offentlig person. Nu upplever han att det finns en större acceptans runt hans utseende, men att det fortfarande är folk som tar sig friheter och skriver elaka kommentarer.

– I vissa tv-program uttalar man sig helt horribelt – nedlåtande och nedsättande – om överviktiga som grupp. Än värre när professorer som arbetar med fetma talar generaliserande om överviktiga som olyckliga, misslyckade människor. Och det är absurt att operationer presenteras som enda vägen till lycka, säger han till Expressen.

Annons

Att genomgå en gastric bypassoperation finns inte på kartan för Edward Blom. Dödligheten är för hög, resonerar han.

– Problemet är inte att det är jobbigt att vara överviktig, det är folks attityder som gör att det är tråkigt. Visst vore det bra om jag inte blev andfådd då jag gick uppför den här backen, men det är ju inte hela världen, säger han till Expressen.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Leif GW Persson har tappat 25 kilo sedan nyår

Läs också: Leif GW Persson har tappat 25 kilo sedan nyår

 

Annons