Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

I det tredje avsnittet av tv-programmet ”Sofias änglar” får vi träffa 16-åriga Cornelia, hennes mamma Liselotte och bonuspappa Peter.

För tre och ett halvt år sedan förändrades familjens liv för alltid. I programmet berättar Liselotte hur hon fick ett sms från dottern.

– Jag satt i ett möte på jobbet när jag får ett sms från Cornelia om att hon har jätteont i huvudet. Det var vid halv två. Vid fyra messar hon att hon har kräkts och mår jättedåligt.

När Liselotte kommer hem är Cornelia totalt frånvarande, hon dreglar och kan inte prata. De åker direkt in till sjukhuset där det visar sig att Cornelia fått en benhinneinflammation som lett till en mycket allvarlig hjärninflammation. Cornelia svävar mellan liv och död, men efter tre månader får familjen komma hem.

– Det vi kom hem med var ett paket, som inte kunde äta, som hade blöja, som var helt sned. Tungan hängde utanför, hon kunde inte prata, hon kunde inte göra någonting. Hon bara skrek i kramper. Det är så fruktansvärt, säger mamma Liselotte i programmet.

Läs också: Yvonnes ex tände eld på henne och sonen

Fånge i sin kropp

I dag kommunicerar Cornelia med sin omgivning med hjälp av blinkningar och genom att skriva på sin telefon eller surfplatta. Hennes motorik försvann helt när hon blev sjuk, men i övrigt är hon precis som vilken tonåring som helst.

– Cornelia brukar säga att hon är fånge i sin egen kropp, säger Liselotte i programmet.

Varannan vecka bor Cornelia hos sin pappa och varannan hos sin mamma och bonuspappa i ett hus i Haninge. Där sover hon med sin mamma. Hennes gamla rum, som är litet och har lågt i tak, har i det närmaste förvandlats till ett förråd.

– Det som stressar är så klart att vi har ett hus som inte är anpassat riktigt för Cornelias behov. Hon har inte tillgång till ett eget liv i ett eget rum. Hon blir otroligt frustrerad ibland, hon vill ju bara vara som alla andra.

”Vår krigarprinsessa”

I ”Sofias änglar” får familjen hjälp med att dels handikappanpassa huset, och dels bygga en ny tillbyggnad – bara för Cornelia. Tittaren får också följa med när Cornelia besöker sin sjukgymnast som hjälper henne att träna upp styrka och motorik. Även om träningen hjälper henne fysiskt, skulle hon behöva ännu mera stöd.

– I början fick hon kontinuerlig träning varje dag med logoped, psykolog och sjukgymnast. Men sen efter 20 veckor tar det slut, då får man inget mer, säger Liselotte.

Men trots det svåra som familjen går igenom, finns det en strimma hopp. Mamma Liselotte är fast besluten att se till så att hennes dotter får ett meningsfullt liv precis som alla andra tonåringar. Och Cornelia själv är en riktig kämpe, som drömmer om att i framtiden driva ett fik och gifta sig.

– Vi kallar henne för vår krigarprinsessa, hon är en riktig fighter. Jag har nog aldrig träffat en så stark människa som min dotter. Hon är min hjälte. Och hur det än blir, så ska det bli bra, säger Liselotte i ”Sofias änglar”.

Programmet sänds måndag 13 februari klockan 20.00 i Kanal 5.

 

Trebarnspappan Tim dog av vanlig penicillinkur

Läs också: Trebarnspappan Tim dog av vanlig penicillinkur

 

 

Utvald läsning