Charlotte Kalla om livet efter skidkarriären

03 maj, 2021 
AvVeronica Henriksson
Charlotte Kalla med hudvårdsprodukter och munskydd.
Från skidor till skönhet – läs allt om Charlottes framtidsplaner och kampen tillbaka efter covid-19.
Annons
Alla deltagare i säsong 2 av "Sverige möter Norge"Brand logo
Alla deltagare i säsong 2 av "Sverige möter Norge"

Charlotte Kalla, 33, är skiddrottningen som i över 14 år bjudit på nervkittlande tävlingar med fantastiska slutspurter, minnesvärda omkörningar och historiska vinster. Hon hade sitt stora genombrott år 2007, och har sedan dess fyllt på prisskåpet i en rasande fart.

I prissamlingen finns närmare 80 mästerskapsmedaljer, varav nio är från OS – vilket också gör henne till den kvinna som tagit flest OS-medaljer i Sverige. Men i oktober förra året bytte längdskidåkaren delvis spår, hittade banan in i skönhetsbranschen och lanserade en egen hudvårdsserie!

Charlotte Kalla i naturen

– Produkterna som jag har tagit fram tillsammans med Kronans Apotek har blivit som min lilla familj och lanseringen har hittills gått över förväntan! Jag hade länge varit sugen på att ta fram produkter, men inte vetat exakt vad jag ville göra. Men en hudvårdsserie kändes helt rätt, säger Charlotte Kalla.

Annons

Kronans Apotek och Charlotte Kalla skapar hudvård

Skönhetsintresset sträcker sig däremot längre tillbaka än till hösten 2020, när de första produkterna kom. Mycket tack vare mamma Lena. Och för Charlotte, som hela tiden måste prioritera återhämtning – både fysiskt och mentalt, har skönhetsrutiner varit en stor hjälp på vägen!

– Min mamma har alltid varit mån om att ta hand om huden och hälsan, så jag tror att hon har inspirerat mig mycket. Skönhetsrutinen hjälper mig att koppla av, även mentalt. Bara att få lägga en sheetmask hjälper mig att stressa av och det ger mig en stund för mig själv.

Charlotte Kalla med skönhetsprodukter

I höst släpps ytterligare nya produkter i serien – nu med fokus på kroppsvård. Och på frågan om vad Charlotte tycker är det bästa med att ha egna hudvårdsprodukter svarar hon:

Annons

– Det är att produkterna verkligen har kvalité och att jag kan stå för dem. Och att jag får lära mig något nytt hela tiden. Det är verkligen något jag tycker är skitkul, både i skidåkningen och i det här. Skönhetssidan är ett helt nytt område, men det har varit avkopplande att ha något att tänka på utanför skidåkningen. Även fast jag håller på med en individuell idrott tycker jag verkligen om det lagsamarbetet som är med att ta fram produkterna.

Charlotte Kalla åker skidor

Mellan tester av konsistens på krämer och att försöka hitta den perfekta doftsättningen till produkterna står Charlotte Kalla såklart också på skidorna. Nu är fokus på OS i februari 2022 – för några tankar på att sluta med längdskidåkningen har hon inte.

Annons

– Jag tycker att det är spännande att tänka på vad som händer sen, men var sak har sin tid och just nu är allt fokus mot OS och den träningen som krävs inför det. Jag vet inte vad jag kommer att göra den dagen jag inte åker skidor längre. Jag har funderat en del på vad jag skulle kunna göra efteråt, men inte hittat något klockrent och för att kunna leverera så bra som möjligt krävs det av mig att jag fokuserar på att vara här och nu, säger hon.

Charlotte Kallas kamp mot hälsoproblemen

I november insjuknade Charlotte i covid-19, några månader efter det fick hon problem med ryggen och kort efter det behövde hon för första gången någonsin bryta sin första tävling på grund av magkatarr. VM i Tyskland i början av året blev med andra ord inte som planerat och en del menar att det är dags för Kalla att lägga stavarna på hyllan.

Charlotte Kalla med munskydd

– Det kommer alltid att finnas människor som tycker saker, men i slutändan försöker jag att landa i den trygghet jag har i mig själv att jag håller på med det här för att jag tycker att det är så otroligt roligt med skidåkning. Jag kan fundera över varför kvinnor så mycket oftare får frågan om hur länge dom ska hålla på och vad som väntar efter karriären, än män. Det är som så mycket naturligare för en kvinna att förväntas ta nästa steg och kanske bilda familj. Det finns många kvinnor som har gjort både och, även under en elitkarriär, och kommit tillbaka ännu starkare.

Annons

Nu är Charlotte helt återställd från hälsoproblemen och återhämtningen har gått bra. Men att drabba av covid var väldigt oväntat och utmanande – speciellt eftersom hon trivs som bäst när hon känner kontroll över vad som kommas skall.

– Jag kände mig inte särskilt sjuk under de dagar jag hade symptom och det kämpigaste var nog den period jag inte fick träna, även fast jag var symptomfri. Även ovissheten som följde om hur länge det skulle ta innan jag skulle få göra en tävlingsdebut var utmanande. Jag trivs som bäst när jag har så mycket koll som möjligt på vad som väntar, men det finns många saker vi inte kan kontrollera som bara är att acceptera och inse att det kommer att bli förändringar, speciellt i och med den pandemi vi levt i.

Nya huset med pojkvännen Fredrik Karström

Martin har sagt upp sig - det gick väldigt snabbt och Cia hade ingen aning om det.

Just nu njuter Charlotte av en välförtjänst semestermånad som hon delvis ska spendera uppe i fjällen – såklart med skidor under fötterna. Men det lär också bli en del fix i det nya huset i Sundsvall, som hon och pojkvännen Fredrik Karström flyttat in i.

– Vi har precis flyttat till hus som har nära till natur och skidspår. Jag drömmer också om en sommarstuga vid havet, men jag är inte säker på att jag skulle nyttja den så mycket, säger hon och skrattar.

Foto: Camilla Svensk/Kronans Apotek, TT

Annons