Anna Kinberg Batras hela familj – och sommarpratet 2021

Anna Kinberg Batra med midsommarkrans

Anna Kinberg Batra. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021
2:33

Efter reklamen: Sommar i P1 – här är alla sommarvärdar 2021

(2:33)

Slå på ljud

Vad gör egentligen före detta partiledaren Anna Kinberg Batra idag? I hennes sommarprat som släpptes i Sveriges Radio under tisdagen 6 juli, berättar hon om en lugnare tillvaro efter många stormiga år. Ett med mycket fokus på familjen. Det här är hennes familj och det handlade hennes sommarprat om.

Anna Kinbergs sommarprat – så var det

Kinberg Batras sommarprogram berör berättelsen om en, som hon beskriver det, ”uppskruvad duktig flicka”. Den som presterat i allt hela livet utan att klaga, för det var så hon var uppväxt. Man lägger locket på. Något hon menar på tog hennes pappas liv.

– Min pappa, började känna sig konstig i magen och tänkte först som vi brukar i vår familj. Nämligen att inte klaga eller prata om känslor i onödan utan gå och jobba i stället. Han provade det ganska länge. För länge. När han till slut gick till läkare hade cancern redan gått för långt. Han dog hösten 2009, veckan efter att han fyllde 66.

Hon berör också hur livet bakom ytan var, att vara första kvinna att eventuellt bli statsminister. Hur hon faktiskt påverkades av alla mediedrev och det konstanta dygnet runt jobbandet. Som Göteborgs-Postens kulturrecensent skriver är det ”en minst sagt ny men ändå viktig bild man får av en av Sveriges mest omtalade personer efter regeringsskiftet 2014.”

Det här är Anna Kinberg Batras familj

David, Elvira och Anna Kinberg Batra

Familj Kinberg Batra. Foto: Charlotte Brunzell/TT.

Anna Kinberg Batra, 51, är sedan 2002 gift med komikern David Batra, 48. Paret bor i ett radhus i Nacka och tillsammans har de dottern Elvira, 15. I sitt sommarprat avslöjar Kinberg Batra att få barn inte var någon självklarhet.

– Det tog tre år med olika behandlingar i vårt fall och sen tre månader på sjukhus för mig med bebisen i magen, eftersom jag fick flera stora blodproppar under min graviditet, säger hon i programmet.

Hennes övriga släkt består av en lång rad akademiker eller på andra sätt framstående personer. Hennes pappa hette Johan S.Kinberg och var en svensk ingenjör, råvaruanalytiker och näringslivsperson. Mamman hette innan giftermål Sarah Lundgren och var kemiingenjör. Annas lillebror heter Anders Kinberg, 50, och precis som sin syster är han utbildad civilekonom.

Farfar Hilding Kinberg – nazist och tysk spion

Hennes biologiska farfar var Hilding Kinberg, en person som pratas mycket om i sommarprogrammet. Han ska ha varit delaktig i andra världskriget som tysk agent, uppgifter hon och hennes bror i efterhand själva försökt följa upp. Dessa bekräftas delvis men inte fullt ut då mycket ligger under sekretess.

Hilding Kinberg

Farfar Hilding Kinberg. Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT.

– Kanske var Hilding spion. Kanske var han galen. Kanske misshandlades han av den östtyska eller svenska staten, kanske av båda. Men inget av det kan jag göra någonting åt. Vad som varit i historien kan vi försöka förstå och dra lärdomar av, men inte ändra på, säger hon i programmet.

Källa: Sveriges Radio, Hänt.

Foto: TT, Sveriges Radio

Utvald läsning