Anja Lundqvist om tomrummet efter Michael Nyqvist i nya Tillsammans

Michael Nyqvist och Anja Lundqvist

Stjärnorna på slottet i SVT är igång med en en sjuttonde säsong full av starka känslor och mycket skratt.

I år är det Pia Johansson, Carolina Gynning, Jon-Henrik Fjällgren, Lars Lerin och Anja Lundqvist som samlats på slottet för djupa samtal om livet.

Se också: Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monster

Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monster
1:59

Efter reklamen: Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monster

(1:59)

Slå på ljud

För Anja Lundqvist, som är huvudperson i tredje programmet, släppte nervositeten snabbt.

– Jag trodde att det skulle vara jobbigare att ta den platsen, att sitta och babbla och prata om mig själv så länge. Men det var inte så svårt, det fanns en lyssning och respekt från de andra.

Pia Johansson, Lars Lerin, Jon-Henrik Fjällgren, Carolina Gynning och Anja Lundqvist i Stjärnorna på slottet

Pia Johansson, Lars Lerin, Jon-Henrik Fjällgren, Carolina Gynning och Anja Lundqvist i 17:e upplagan av Stjärnorna på slottet.

Jonas Ekströmer/TT

Om mobbningen: ”Blev sparkad"

Trots att de fem gästerna på slottet är olika som personer, finns gemensamma nämnare i deras livsberättelser om missbruk, medberoende och mobbning, konstaterar Anja.

Just mobbning är någonting Anja själv upplevt som liten.

– Jag var ingen dununge. Jag kunde vara ganska tuff, jag var väldigt populär, jag kunde säkert vara rätt fräck mot andra eller retas. När jag var mindre vet jag att jag retades, jag blev uttagen ur klassrummet och uppläxad: ”Så här kan man inte bete sig Anja”.

Nykter alkoholist – 9 svenska kändisar om vägen ur sitt missbruk

Men plötsligt befann hon sig på andra sidan.

– Den mobbingperiod jag utsattes för i högstadiet, det var rena trakasserier, och jag blev faktiskt sparkad, nerbrottad, jag var en hora, ful…

De nya erfarenheterna satte spår i henne. Bland annat brottades hon länge med dålig självkänsla, och hon kände sig vilsen i vem hon skulle vara.

– Jag har varit stursk innan. Jag var populär, jag såg okej ut, jag var duktig i skolan. Och så plötsligt var jag en som ingen ville ta i med tång. Ingen ville prata med mig… Det gjorde mig mer mottaglig för andras utsatthet på ett bra sätt som jag kunde ta med mig i livet.

Så hanterar Anja nykterheten i dag

Anja Lundqvist i Stjärnorna på slottet

Anja Lundqvist har varit nykter alkoholist i 22 år.
Foto: SVT.

Sedan 22 år tillbaka är Anja nykter alkoholist.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt de två första åren jag var nykter. Jag vill aldrig tillbaka dit, aldrig. Därför är jag väldigt rädd om min nykterhet.

I dag är nykterheten en del av hennes liv som hon lärt sig att leva med.

– Att vara nykter är inte utmanande efter 22 år. Alkoholism handlar för mig mycket om att lära sig att hantera sina känslor utan att agera destruktivt på dem, eller att dricka på dem, eller missbruka mat på dem, eller stänga av känslor, utan bli en vuxen människa som kan hantera livet.

Maria drack en bag-in-box om dagen: ”Jag lever med en idiot i huvudet”

Det skulle ta 16 år innan Anja kände sig redo att berätta offentligt om sin sjukdom.

– Jag ville känna mig säker, stark och kunna förmedla hopp, styrka och inspiration. Att det går att vända den där jävla oceanångaren. Det går att vända håll och segla någon annanstans än utför stupet.

Orden om kollegan Michael Nyqvist

Det är tack vare nykterheten som Anja kunnat fortsätta sin skådespelarkarriär säger hon. Sedan hennes filmdebut i Lukas Moodysons Tillsammans från 2000 har hon medverkat i succéer som Tusenbröder, Gåsmamman och Modus.

Michael Nyqvist i Tillsammans

Bortgångna Michael Nyqvist hyllades stort för sin roll i Lukas Moodyssons klassiker.

PER-ANDERS JÖRGENSEN

Nyligen har hon spelat in uppföljaren till Lukas Moodysons klassiker som utspelar sig omkring 20 år senare, Tillsammans 99.

– Det var så speciellt nu när vi återförenades och spelade in igen. Det blev på så många plan. För många av oss var det vår första film…

Michael Nyqvist, som gick bort 2017 i cancer, spelade en av huvudrollerna i den första filmen. Under inspelningen av uppföljaren saknades han bland kollegerna.

– Micke Nyqvist finns inte längre, det gav också ett existentiellt perspektiv. Vi pratade om: ”Tänk om 20 år till, vilka av oss finns kvar då?”. En karriär och ett liv går så fort.

Till sist berättar Anja vad hon gör för att må bra i livet:

– Jag gör en tacksamhetslista varje kväll, och det är ingenting ytligt, eller någonting jag gör för att jag ska vara duktig. Utan det utvecklar mig som person, det får mig bort från den personlighet som jag kanske egentligen har; att jag ska fixera mig vid allt som är dåligt. Tacksamhet för mig är lycka.

Michael Nyqvist bad vännerna hålla cancern hemlig

Utvald läsning