Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Hälsosmart comfort food (därför blir vi sugna på att tröstäta)

22 dec, 2020 
comfort food att tröstäta
Vänder du dig också till kylskåpet för att tröstäta när livet inte är på topp? Det finns en logisk anledning till att vi gillar comfort food, men vi kan välja hälsosmart mat som både mättar och tröstar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Tröstäter du ofta? Går kanske och kollar i kylen på kvällarna? Det är inte ovanligt att vi vänder oss till köket när vi vill muntra upp oss själva, och det finns faktiskt vetenskapliga belägg för att mat kan få oss att må bättre.

När vi tröstäter frigörs endorfiner och vi mår bra

Comfort food, mysig mat som muntrar upp, kan alltså fungera. Forskning visar att en del i det är placebo-effekten, att vi tror att det fungerar. Tror vi det kan till och med kroppen reagera med att frisläppa måbra-ämnen som endorfiner och dopamin som får oss att må bättre.

Det finns också mat som lugnar inflammationer, samtidigt som den ger oss näring. Och mat som boostar tarmbakterierna, som också är inblandade i våra känslor.

Comfort food är mat som får oss att må bättre

– Comfort food är den sortens trösterika mat vi tar till när vi vill vara lite extra snälla mot oss själva. När vi firar en framgång eller sörjer en motgång, när vi känner att förkylningen lurar runt hörnet eller bara när vardagen känns knepig att få ihop och vi behöver något som får oss att stå stadigt på jorden igen, säger Agnes Gällhagen som skrivit boken Comfort food.

Annons

Hon menar att mat och trygghet är starkt förknippade med varandra.

– Inte bara för att äta är ett grundläggande behov vi människor har, utan också för att själva ritualen kring måltiden kan erbjuda en trygg punkt i vardagen. När allt annat i livet svajar så kan vi åtminstone laga något gott att äta till oss själva eller till vår familj och på så sätt, genom maten, känna oss lite mer omhändertagna. Det finns något trösterikt i det.

Vi hittar tröst i olika typer av mat

Vad som känns extra festligt, tröstrikt eller tryggt att äta är individuellt, vi har olika minnen kopplade till olika typer av mat.

– Generellt brukar varm mat som mättar bra kunna ha en grundande effekt: Soppor, grytor och pastarätter. Och choklad är ju välkänt för att kunna höja humöret. Mycket på grund av tryptofanet i kakaon, som behövs för att kroppen ska kunna tillverka vårt ”lyckohormon” serotonin.

Annons

Men det tröstande elementet kan också ligga i vår förmåga att lyssna på vad vi behöver, och sedan ge oss själva det.

– Om jag är väldigt trött och stressad behöver jag förmodligen någonting som kräver minimalt med ansträngning till middag. Andra dagar är det kanske själva pysslet som kommer att läka själen.

Den bästa tröstmaten kan vara soppa

Den ultimata maten när man känner sig krasslig tycker Agnes är soppa.

– Det är så enkelt att laga storkok av och brukar vara snällt för magen. Då kan kroppen fokusera på att läka istället för att bryta ner komplexa råvaror.

Det finns också snabba humörhöjare.

– Jag har också utvecklat ett recept specifikt för deppigare dagar, nämligen en kraftdryck på kaffe, kakao, mandelsmör och chili. En slags varm choklad och kaffelatte i ett, som skyddar särskilt bra mot snålblåst och kyla.

Recept: Kraftdryck med kakao (ur boken Comfort food)

2 koppar, 5 minuter

Annons

5 dl havremjölk för kaffe
2 espresso, eller 6–8 msk starkt bryggkaffe
2 msk mandelsmör
2 msk kakao
2 msk lönnsirap en nypa vaniljpulver och en knivsudd cayennepeppar eller chiliflakes
Till servering: ev kokosgrädde kakao

Gör så här: Vispa samman alla ingredienser i en kastrull på medelvärme.Ta av från värmen när det börjar ryka ordentligt. Se upp så att det inte börjar koka. Vispa upp ett skum och häll upp. Toppa med kokosgrädde och pudra över kakao.

Fler tröstrika OCH hälsosmarta recept:

Välj tröstrik mat som både mättar och tröstar. Här är tre MåBra-favoriter:

Lins och tomatsoppa

Tröstrik comfort food: Lins och tomatsoppa

Receptet hittar du här!

Bakat ägg med svampcreme och tryffel

Tröstrik comfort food: Bakat ägg med svamp och tryffel

Receptet hittar du här!

Tunnbrödsrulle med salamiomelett

Tröstrik comfort food: Tunnbrödsrullar

Receptet hittar du här!

LÄS MER:

Psykologen: Därför känsloäter kvinnor mer än män

Hitta ditt ätmönster – och stoppa känsloätandet

4 anledningar till att du tröstäter – och hur du kan låta bli

Annons