Snabbt, billigt och nyttigt – 5 mustiga höstgrytor

höstgrytor

Hösten är grytornas tid. När mörkret smyger sig på längtar vi efter snäll, mustig och värmande mat. Grytor innehåller dessutom ofta både svamp och rotfrukter som är i säsong. Och inte minst är det bra som matlåda.

Ibland har man tid att stå inne och hacka länge och vänta med något gott att dricka medan grytan puttrar. Andra gånger vill man bara att det ska gå snabbt. Här har vi samlat några relativt enkla och snabblagade favoritrecept från våra kompisar på recept.se.

Smaklig spis!

Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken
0:58

Efter reklamen: Se hur du handlar du billig mat- 5 tips i matbutiken

(0:58)

Slå på ljud

1. Mustig enkel köttgryta

gryta med potatis och broccoli

Köttgryta är grytornas gryta och i den här mustiga varianten avvänder du valfria grytbitar. Smakrik, lättlagad och nyttig!

Här hittar du receptet på mustig och enkel köttgryta

2. Kycklinggryta med kantareller

kycklingryta med kantareller

I år bjuder skogen på mycket guld. Är du en av de lyckliga svampplockarna kan du unna dig mycket av den lyxiga kantarellen utan att det svider i plånboken. Här har den sällskap av kyckling, äpple och rotfrukter.

Här hittar du receptet på kycklinggryta med kantareller

3. Färs- och kålgryta med rotfrukter

färsgryta med morot

Ett värmande och höstigt recept som påminner om den klassiska Nikkalouktasoppan. Den här tappningen är dock lite matigare och därför lättare att ta med som matlåda.

Här hittar du receptet på färs- och kålsoppa med rotfrukter

4. Krämig kycklinggryta

kycklinggryta med paprika

En ganska klassisk gryta, men kyckling spelar huvudrollen istället för grytbitar. Går både snabbt och lätt att göra, men känns ändå vällagad och proffsig.Servera med gelé, ris och bönor – mmm!

Här hittar du receptet på kycklinggryta med paprika

5. Billig böngryta

Billig böngryta

Föredrar du vegetariska alternativ är den här böngrytan både mättande och smakrik. De proteinrika bönorna får sällskap av bland annat tomat, purjolök och potatis.

Här hittar du receptet på billig böngryta

Janne lagar 500 matlådor på två veckor – för 7 kronor per portion

Foto: Recept.se

Utvald läsning