Hälsosamma frukostsmoothies: 6 recept

Nyttiga smoothies i olika smaker och färger
0:55

Efter reklamen: Så gör du mangoglass på fem minuter

(0:55)

Slå på ljud

Smoothies har blivit ett populärt inslag i en hälsosam livsstil, och vi kan förstå varför: De är löjligt lätta att göra, fyllda med frukt, bär och grönsaker och smakar gott. Men det betyder inte att alla smoothies är nyttiga. Faktum är att många butiksköpta smoothies är laddade med socker och kalorier. Så om du letar efter hälsosamma smoothierecept har vi tipsen och recepten, redo att mixas på direkten!

Vad bör en nyttig smoothie innehålla?

Det bästa med smoothies är att du enkelt kan anpassa dem efter smak och tycke, men även efter det du har i kylen och frysen. Dock finns det några ingredienser som säkerställer att du får i dig de näringsämnen som din kropp behöver. Till exempel är proteinpulver ett bra tillskott men även nötter, keso, chiafrön och annan mat som redan innehåller höga mängder protein. Dessutom kan det vara bra att lägga till hälsosamma fetter, som nötter eller avokado, och extra fibrer från grönsaker och gröna blad. Linfrön, hampafrön eller chiafrön bidrar med vitaminer, mineraler och antioxidanter och är alltid gott att toppa din smoothie med.

1. Grön smoothie som boostar immunförsvaret

Grön smoothie

Den här smoothien innehåller både avocado, ärtor och håller dig mätt hela vägen fram till lunch.

Du hittar receptet här.

2. Blåbärssmoothie med kvarg

Båbärssmoothie

Blåbär är rena rama vitaminbomben och just nu finns de gratis i skog och mark. Genom att mixa 1 dl blåbär, 2,5 dl mandelmjöllk, några mandlar, em matsked linfrön, 1/2 banan och 2 matskedar kvarg får den en dunderstart på dagen. Tips! Toppa gärna med lite mald kardemumma.

3. Frisk smoothie med hallon och hampafrön

Hallonsmoothie

Genom att addera ett ägg i smoothien har du enkelt fått i dig en del av dagens proteinbehov. Den här fräscha hallonsmoothien består av 1 dl frysta hallon, 3 dl naturell yoghurt, en banan, 1 kryddmått vaniljpulver, 1 dl valfri mjölk samt hampafrön att toppa med.

4. Mättande smoothie med jordnötssmör

Smoothie med jordnötssmör

En god och exotisk frukostsmoothie med smak av jordnötter och kanel. Du kan byta ut yoghurten mot kokosmjölk om du vill ha ett laktosfritt alternativ. Toppa med rostade kokosflingor.

Du hittar receptet här.

5. Smoothie med apelsin och mandelmjölk

Vem har sagt att smoothie ska serveras i glas? Den här varianten passar utmärkt i skål oci istället för yoghurt är basen mandelmjölk. Apelsinen tillför en härlig sötma och massor av c-vitamin.

Du hittar receptet här.

6. Smoothiebowl med turkisk yoghurt som bas

Smoothie med turkisk yoghurt
Sandra Palmqvist

Den turkiska eller grekiska yoghurten innehåller bra fetter och utgör en god och mättande bas i en smoothie. Här är en supenkel variant med valfria bär, men vårt tips är björnbär eller hallon, eller varför inte en mix av dem båda?

Du hittar receptet här.