Lätt eller fett? Sådan mat väljer svenskarna helst

Livsmedelsverket vill att vi ska äta magra varianter av mejeriprodukter som lättmjölk, matlagningsgrädde, lättyoghurt och lättmargarin – på grund av det höga innehållet av mättat fett. Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets uppdaterade kostråd.

Men svenskarna håller inte med – majoriteten föredrar fullfeta mejeriprodukter, det vill säga bland annat standardmjölk, vispgrädde och crème fraiche. Det visar en SIFO-undersökning utförd på uppdrag av ViktVäktarna.

Viktigast är det att grädden är fet, uppger 60 procent av deltagarna i studien. Endast 6 procent av de tillfrågade föredrar lättgrädde. Minst populär är dock mager ost – bara 5 procent av de tillfrågade föredrar lättost, medan 51 procent vill att den ska ha hög fetthalt.

De produkter vi kan tänka oss att äta lättare varianter av är framför allt créme fraiche, fil, mjölk och yoghurt.

– En generös skvätt vispgrädde eller ett par matskedar crème fraiche i till exempel en sås kan göra underverk för smaken. Den som sen vill eller behöver gå ner i vikt tar bara lite mindre sås än om man använt en magrare variant. Det är individuellt vad man väljer att prioritera, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.

Berätta för oss:

Väljer du helst feta eller magra mejeriprodutker?

'); jQuery('#polls-96').detach().appendTo('#polls-96-wrapper'); jQuery('#polls-96-loading').detach().appendTo('#polls-96-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

Om du väljer feta, vilken är den FRÄMSTA anledningen?

'); jQuery('#polls-97').detach().appendTo('#polls-97-wrapper'); jQuery('#polls-97-loading').detach().appendTo('#polls-97-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

Om du väljer magra, vilken är den FRÄMSTA anledningen?

'); jQuery('#polls-98').detach().appendTo('#polls-98-wrapper'); jQuery('#polls-98-loading').detach().appendTo('#polls-98-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

Psst! Vill du veta mer om vilken typ av kost som passar din personlighet? Plocka upp nya numret av MåBra (02/2015), som finns i butik nu! Ladda ner appen Tidningsklippet, så får du 10 kronor rabatt på nya numret.

Du kan även tävla om ett årskort på Actics träningsanläggningar i vår tävling.

 

LÄS MER:

8 smarta genvägar till en slankare kropp

Viktnedgången blir mer effektiv om du följer våra smarta tips!

Kämpar du ständigt för att bli av med överflödskilona, men ser ändå hur siffrorna på vågen stiger? Här är knepen som underlättar viktnedgången!

Läs mer: 8 smarta genvägar till en slankare kropp

 

Trendspaning: Är du också en flexitarian?

Köttfri måndag eller vego hela veckan? Allt fler blir nu

Allt fler svenskar väljer att dra ner på köttet och äta mer grön mat, men utan att bli vegetarianer ”på heltid”. Har du också hoppat på flexitarian-trenden?

Läs mer: Är du också en flexitarian?

 

Häng med på vår härliga MåBra-kryssning!

mabra_kryssning_dragare_leila

Skaldjur, bubbel, Martin Stenmarck-konsert, träningspepp, föreläsningar, mingel och goodiebags! MåBra bjuder in till en kryssning med Viking Cinderella där du som är läsare får massor av VIP-förmåner.

Läs mer: Häng med på vår härliga MåBra-kryssning!

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning