Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Hälsoåret 2013 - vi summerar året som gått

31 dec, 2013 
AvAlva Fierro
Vad dominerade hälsonyheterna under 2013 - och vilka trender tar vi med oss in i nästa år? Vi har synat de mest lästa artiklarna och summerar året som gått!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

MåBra har bläddrat igenom årets 12 nummer och synat de mest lästa webbartiklarna i jakten på de mest tongivande hälsohändelserna.

Två siffror, en femma och en tvåa, har sedan Michael Mosleys dokumentär sändes på TV under våren, dominerat nyhetsflödet. Men bland de mest populära artiklarna hittar vi också bananpannkakor, huskurer och en hel del plankor.

Att svenskarnas intresse för mat, hälsa och måbra-tips ökar råder ingen tvekan om. Varje vecka läser 100 000 besökare våra hälsotips på mabra.com, en webb som för övrigt fick ny kostym under hösten. Med ny form och nya funktioner har vår receptbank, där du hittar över 3 000 kaloriberäknade recept, blivit flitigt använd – och vår uppfräschade veckomeny får allt fler användare.

Dessutom har vi fått digital tillökning! MåBra Mamma – med hälsonyheter för gravida och småbarnsmammor – såg dagens ljus i oktober. Här hittar du intressant och relevant information för dig som förälder och dessutom en Maria Midstam, vår bloggande barnmorska, som svarar på läsarfrågor och berättar om sin spännande vardag.

Annons

 2013 från A till Ö

Här summerar vi 2013 baserat på de mest lästa webbartiklarna under året.

 

A – Alltid trött!

Oavsett årstid, väder eller veckodag är våra artiklar om trötthet välbesökta. Cirka 200 000 trötta svenskar har klickat sig in på Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna sedan vi publicerade den i somras.

 

B – Bananpannkaka

Det började osa lite försiktigt bland landets fitnessbloggare, men smeten tog sig snabbt vidare – och över en natt ville alla vända bananpannkakor till frukost. MåBra:s recept på bananpannkaka hamnar på topp 20-listan över årets mest besökta sidor och är fortfarande stekhett.

Laga bananpannkaka!

 

C – Crossfit

2013 var året då de större gymen byggde om både scheman och lokaler för att göra plats för den hyllade träningsformen. Antal squats och annan hårdvaluta seglade snabbt upp som entusiasternas favorit-statusuppdateringar i sociala medier, och fick oinsatta att sucka, googla och själva riva av några burpees.

Annons

… och chiafrön!

Chiafröets storlek är blygsamt i förhållande till dess spännande näringsinnehåll. Det är också huvudingrediensen i chia fresta, ”mirakeldrycken” som bland annat hyllas i boken Born to run. Slump eller inte, men när redaktionen klunkade i sig den mytompsunna drinken slog vi rekord på löpbandet samma dag.

Så gör du chia fresca

 

D – Detox

Bland vårens mest lästa artiklar dominerade våra kosttips för friskare kropp och gladare humör. I ”Så detoxar du kroppen utan kur” listade vi mat med utrensande och uppiggande effekt – högaktuellt efter den långa och mörka vintern.

Läs mer!

 

E – Effektiva tips mot sötsug

… är något som efterfrågas av våra läsare. Med jämna mellanrum påminner vi om metoder som hjälper. I höstas tog vi hjälp av en mindful eating-expert som bidrog med nya infallsvinklar och självhjälpsmetoder.

Aldrig mer sötsugen- 3 effektiva tips!

 

F – Fasta

MåBra:s viktcoach Marie Tegnér var en av de första att prova 5:2-dieten i Sverige och bloggade tidigt om de spännande hälsovinsterna. I slutsålda MåBra nummer 8 berättade vi för första gången om metoden och intresset sköt i höjden ordentligt under hösten. Telefonerna gick varma med samtal från nyfikna läsare och mailkorgarna fylldes till bredden av 5:2-frågor. Vi medverkade regelbundet i både radio och TV och blev snabbt ett måste för nyfikna förstagångsfastare.

Annons

Läs våra samlade 5:2-artiklar här!

 

… och fosforlarm

För mycket fosfor kan leda till hälsoproblem och en för tidig död, varnade experter. MåBra presenterade hela listan med livsmedel att se upp för.

Fosfor-larm: Maten med högst halter

 

G – Gluten

Kan det vara gluten som orsakar hälsoproblemen? Allt fler kopplar samman överdriven vetekonsumtion med åkommor som sträcker sig utanför magproblem. Brödbråket rasade som värst under våren och många ville läsa om symptomen på överkänslighet. Surdegsförespråkarna försvarade sitt favoritspannmål  och gav svar på tal i kommentarsfälten.

Sjuk av gluten? Testa här!

 

H – Huskurer

Egenvård, huskurer och gör-det-själv-tips står högt i kurs hos våra läsare. Ett tydligt exempel är huskurerna som lindrar envisa förkylningar, som vägrar lämna vår topplista på mest lästa artiklar.

Förkyld? Här är bästa huskurerna!

 

I – Inga fler situps

”Glöm situps om du vill ha plattare mage”, sa vår personliga tränare Katarina Woxnerud i våras. Att nöta på i fel läge kan faktiskt öka på putet!

Annons

Här förklarar hon varför

 

J – Juice på rödbeta

De träningstokiga släckte gärna törsten med juice på rödbeta, en dryck som enligt studier ökar prestations- och återhämtningsförmågan. Vår löptokiga bloggare Kristina Rosenberg testade om rödbetsboosten höll måttet.

 

K – Kaloritabell

Vår nya kaloritabell är en ständig favorit bland våra läsare. Med nya 5:2-trenden blev det ännu viktigare att ha koll på kalorierna, vilket gjorde vår sökbara livsmedelsdatabas till en av sajtens mest besökta sidor.

Till kaloritabellen

 

L – Löpning

Löpfebern tar fortsatta kliv över hela Sverige och rekordmånga anmäler sig till ett lopp för att hålla motivationen uppe. MåBra sponsrade Tjejmilen (och är stolt sponsor även i år) där vi ställde upp med ett taggat MåBra-lag. Håll utkik på webben, inom kort presenterar vi vårens löpträning och Tjejmilen-planer här!

 

M – MåBra Mamma

Under senhösten 2013 såg en ny avdelning på vår webb dagens ljus. En sektion helt tillägnad Sveriges mammor! Här finns senaste nytt om både barn och mödrars hälsa och en bloggande barnmorska, som svarar på läsarfrågor och berättar om sin spännande vardag på en av landets största förlossningsavdelningar.

Annons

Till MåBra Mamma!

 

… och MåBra-kvällar

Under våren var det fullsatta MåBra-kvällar i Stockholm och Malmö, och till hösten adderade vi Göteborg till listan över besökta städer. Till våren gör vi en favorit i repris – på mabra.com/mabrakvall presenteras programmet inom kort!

… och MåBra-resor

Vilka härliga gäng som besökte soliga Fuerteventura tillsammans med oss! I mars gör vi om resan och det finns fortfarande chans att anmäla sig!

Läs mer här!

 

N – Nässpray

Det är inte intresset för nässpray i sig som gjort våra artiklar i ämnet så populära. De handlar nämligen om hur du undviker att bli beroende – något som allt fler svenskar (och redaktionsmedlemmar) råkar ut för.

Nässpray – så undviker du beroende

 

O – Onda knän

Delar av redaktionen brottades med bråkiga knän inför sommarens löptävlingar. Vår medicin- och skönhetsredaktör Vivvi Alström tog hjälp av en medicinsk PT för att bli knarr- och smärtfri. Och det gick hela vägen till målsnöret! Många läsare inspirerades av övningarna och tackade för kom i gång-tipsen.

Annons

Expertens bästa träningstips för knäsvaga

 

P – Plankan

Den hyllades av både träningsfantaster och glada amatörer, och blev snabbt ett signum för styrka – och lite missvisande: platt mage. MåBra:s personliga tränare Katarina Woxnerud tycker plankan är bra, men att hysterin kring övningen är lite överdriven. Här ger hon den en avhyvling i ett välbesökt blogginlägg…

Katarina Woxnerud sågar plankan

 

Q – Quiona med bacon

Den tuggiga örten quinoa har lågt GI och mättar bra. Den är dessutom huvudingrediens i 5:2-receptet Quinoabacon, ett av våra tips för en lyckad viktresa med 5:2-dieten.

Till receptet!

 

R – Recept

I varje nummer av tidningen får du en fullmatad receptbilaga, tips som sedan går att hitta digitalt i vår stora receptbank. Just nu kan du söka fritt bland  2 000 kaloriberäknade recept, från desserter och bakverk till drinkar och middagar. Varje vecka komponerar dessutom vår viktcoach Marie Tegnér en färdig veckomeny mer ner i vikt-garanti, som du enkelt hittar på sajten och i våra nyhetsbrev.

Annons

Läs mer på recept.mabra.com

S – Soppa

Varm mat mättar bättre än kall, och med en lättlagad soppa kan du spara både pengar och onödiga kalorier. När vi listade våra 50 bästa smalsoppor blev det applåder bland läsarna och artikeln delades friskt.

Tappa vikt med soppa!

 

T – Tappa 5 kilo på 2 veckor!

Det var rubriken i vårt populära nyhetsbrev där vi presenterade Fettbrännardieten. Metoden blev snabbt populär bland våra läsare och flera bloggare delade med sig av framgångarna. MåBra:s version baseras på Fiona Kirks tvåveckorsdiet från boken 2 Weeks in the Fast Lane Diet och innehåller både matplan och lista över nyckelingredienser som kräver extra kalorier för att förbrännas.

Mer om fettbrännardieten

… och tunna dunjackor

2013 års signumplagg är självklart den tunna dunjackan. Vårt bildspecial med MåBra:s favoriter blev oerhört välbesökt!

10 lövtunna dunjackor

 

U – Utan alkohol, tack!

Trenden med alkoholfria alternativ till fest har vuxit sig rekordstark under 2013. Alkoholfria viner har blivit både fler och godare och öl bubblade upp som en sportdryck att räkna med.

Annons

Ha en vit jul med alkoholfri fest

 

V – Verktyg

Många har upptäckt sajtens nya verktyg, enkla och tydliga för en snabb hälsoöversikt. Här kan du bland annat räkna ut ditt ungefärliga dagliga kaloribehov – och mycket mer!

Till verktygen

 

W – Webben

I ett helt år hade vi snickrat bakom sladdarna, och i oktober var det äntligen premiär för nya mabra.com! Sajten har fått en förbättrad navigering och alla våra kärnämnen en tydligare plats. Innehållet är fortfarande det samma, här hittar du alltid senaste nytt om hälsa, sunda recept och mängder av hälsosam inspiration!

 

Y – Yrsel

Kvinnor drabbas oftare av yrsel än män, och personer med stort kontrollbehov är extra utsatta. Om det ringar in vår läsekrets vågar vi inte sia, men vår checklista där du kan se om din yrsel är ofarlig hört till de mest populära i sin kategori.

 

Z – Zebraflocken

”Även om du inte tror det så har du – liksom de flesta människor och djur – en stark, medfödd tävlingsgen! I en zebraflock, till exempel, gäller det att hålla sig i framkant – annars kan man bli nafsad i baken av ett hungrigt lejon.” tipsade hjärnexperten Nisse Simonsson på tal om att lura latmasken i oss.

Annons

Så här gör du

 

Å – Ångest, depression och psykisk ohälsa

Många svenskar lider av årstidsbunden depression och kvinnor löper större risk än män att drabbas av psykisk ohälsa. Som Sveriges största hälsotidning för kvinnor är det ett viktigt ämne att bevaka och rapportera om, något vi sedan tidigare gör i tidningen men nu också på webben. Under kategorin Psykologi presenterar vi senaste nytt inom ämnena personlig utveckling och psykisk hälsa. På sajten bloggar dessutom vår livscoach Karin Isberg!

Till MåBra Psykologi

 

Ä – Ändra en sak!

Bryt en liten ovana – och vinn hundra nya fördelar! Med den omtalade DSD-metoden kan du enkelt se effekterna av dina livsstilsförändringar, något vi upplyste om i somras i både tidningen, på sajten och i vårt nyhetsbrev. En perfekt metod att hålla i handen när du skissar på nyårslöftet!

Mer om DSD-metoden

 

Ö – Öka din förbränning

Våra samlingsartiklar med tips om ökad förbränning är alltid uppskattade. När vi samlade våra bästa tips seglade den här direkt upp på vår topp 10-lista:

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

 

Gott Nytt År önskar redaktionen!

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons