Experten tipsar: 10 nyttiga snacks du kan äta mer av!

Rostade kikärtor och mörk choklad.
TV: Här är 6 skäl att äta mer popcorn
1:15

Efter reklamen: TV: Här är 6 skäl att äta mer popcorn

(1:15)

Slå på ljud

1. CHOKLAD

Riktigt mörk choklad innehåller massor av antioxidanter – och är därmed nyttigt! Kakao är faktiskt det mest antioxidantrika livsmedel vi känner till. Om du väljer choklad med en kakaohalt på 70-90 procent blir du mätt på bara några bitar.

Recept: 13 recept på nyttiga chokladbollar

Rawfood-bollar med citron och kokos.

Nötter är nyttigt. Foto: IBL

2. NÖTTER

Är ett utmärkt naturgodis om du väljer torrostade eller naturliga varianter. Håll dig till en handfull, ca 40 gram, så riskerar du inte att få i dig för mycket kalorier (40 gram motsvarar ca 200 kcal).

Mer om nötter: Nötterna du kan äta varje dag – och som håller hjärtat friskt

Torkad frukt.

3. TORKAD FRUKT

Mango, aprikoser och fikon är några torkade favoriter som är helt naturliga. Mullbär, goiji och physalis är andra mer exotiska varianter med högt innehåll av antioxidanter. Se däremot upp för naturgodis i sockerlag eller torkad frukt som doppats i yoghurt – rena sockerbomberna!

Recept: Så gör du sura remmar – av 100 procent frukt!

4. KOKOSFLARN

Köp kokosflarn på påse eller i lösvikt så får du i dig massor med fibrer. Undvik dock sorter som är torkade i sockerlag. Allra bäst för hälsan är det att äta färsk kokos som du skivar i bitar.

Recept: Rawfood-bollar med citron och kokos

Gröna och svarta oliver i en skål.

5. OLIVER

Oliver innehåller massor med nyttiga fetter och E-vitamin. Välj mellan stora gröna varianter och kalamati. Men undvik många av de svarta oliver som säljs på burk – ofta är de billiga, gröna oliver som färgats.

6. LUFTTORKAD SKINKA

Vill du vara lite kontinental passar små rullader med lufttorkad skinka och salami utmärkt som snacks. Toppa med en oliv eller soltorkad tomat så förhöjer du smaknivån ytterligare.

Recept: Läcker sommarsallad med mozzarella och prosciutto

Ostbricka.

7. SMAKRIKA OSTAR

En ostbricka är både ett lyxigt och gott alternativ. Kalcium, som det finns rikligt av i ost, kan dessutom bidra till att minska fettupptaget i tarmen. Köp gärna mer av de smakrika, hårda ostarna och lite färre av de mjuka varianterna som brie, camembert och mozzarella – då äter du en mindre mängd.

Läs också: Forskare: Ät mer ost och öka din fettförbränning

8. GRÖNSAKSSTAVAR

Snackssuget beror ofta på en inlärd vana av att vi vill tugga på något. Om du förbereder morötter, selleri eller gurka och skivar i stavar som du har i kylen, då finns det alltid något nyttigt att tugga på när andan faller in.

Recept: 6 goda röror att doppa grönsaksstavar i

Tomater kan också vara ett nyttigt snacks!

9. COCKTAILTOMATER

Numera hittar man många olika tomatsorter i praktiska munsbits-storlek. Varva olika färger och testa dig fram. Små plommontomater är en favorit som är perfekt som TV-godis.

Recept: 8 goda recept med soltorkade tomater

Rostade kikärtor.

10. ROSTADE KIKÄRTOR

Ett utmärkt snacks med högt proteininnehåll. Krydda med chiliflakes eller cayennepeppar så får du en riktig smakexplosion i munnen!

Recept: Friterade kikärtor – gott och nyttigt snack

Se också: Spana in dessa goda hälsoglassar
1:29

Efter reklamen: Se också: Spana in dessa goda hälsoglassar

(1:29)

Slå på ljud

Källa: Giboxen.se Foto: TT

...

Läs mer:

6 smarta snacks att äta efter nästa träningspass

Stor guide: 19 nyttiga snacks under 200 kalorier

6 anledningar till att popcorn är ditt nyttigaste snacks

...