Dolt socker kan ligga bakom din övervikt

Vi får i oss allt mer tillsatt socker – många gånger utan att vi vet om det. Det finns i allt från flingor och müsli till bröd och färdigmat. Här på mabra.com skrev vi tidigare om att du kan få i dig så mycket som 46 teskedar dolt socker – varje dag.

Nu kommer en amerikansk studie som kopplar den ökade övervikten i världen till att vi får i oss allt mer tillsatt socker, skriver Science Daily.

Forskarna har under 27 år följt kroppsvikt och sockerintag hos en grupp amerikaner – och resultatet visar att sockerintaget ökat i takt med deras BMI.

Bland kvinnor ökade det tillsatta sockerintaget från 9,9 procent av den totala kalorimängden 1980-1982 till 13,4 procent 2007-2009. För män var ökningen ännu större.

– Den tillsatta sockerkonsumtionen har ökat under de senaste 20 åren. Även om andra livsstilsfaktorer bör betraktas som en förklaring till den uppåtgående trenden för BMI, så bör folkhälsoarbetet fokusera på att begränsa det tillsatta sockret, säger en av forskarna bakom studien.

Här kan läsa vad MåBra:s dietist Susanne Gustafsson skriver om det dolda socket – och ta del av hennes lista över några vanliga sockerbovar.

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Läs mer:
Testa dig själv: Är du sockerberoende?
Hur tar jag mig ur mitt sockerberoende?
Du kan äta 46 teskedar dolt socker – varje dag
MåBra testar: Så (o)nyttiga är frukostflingorna
Dietisten: Se upp för det dolda sockret!