Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

11 udda husmorsknep som faktiskt fungerar!

28 sep, 2016 
Huskurer kan fungera hur bra som helst för åkommor som halsont, migrän, liktornar och illamående. Kolla in de här smarta tipsen!
Annons

Problem 1: Vårtor

Huskur: Silvertejp
Gör så här: Tejpa över vårtan med en bit silvertejp som du sedan byter ut var sjätte dag, tills vårtan är borta. Enligt en studie i Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine är metoden 85 procent effektiv. Läkarna tror att det beror på en kombination av den lufttäta miljön och ämnen i tejpen som vårtor ogillar.

 

Problem 2: Illamående
Huskur: Ingefära
Gör så här: Ät ingefärstabletter eller gör eget ingefärste genom att hacka eller riva färsk ingefära, lägga det i en tesil och placera silen i hett vatten. Låt dra några minuter och drick. Ingefäran snabbar på matsmältningen och hjälper kroppen att göra sig av med gaser i tarmen.

 

Problem 3: Liktornar
Huskur: Lakrits
Gör så här: Tyvärr, du kan inte magiskt trolla bort liktornarna genom att äta lakritsbåtar. Däremot är ett effektivt knep att blanda lakritspulver (finns på bakhyllan i välsorterade mataffärer) med kokosolja eller olivolja och smörja in liktornarna med blandningen. Vira lite plastfolie runt foten och sätt på en strumpa, låt sedan verka över natten. Östrogenliknande ämnen i lakritsen mjukar upp liktornarna.

Annons

 

Problem 4: Åksjuka

Huskur: Citron
Gör så här: Ta med några citronklyftor att suga på när du sitter i bilen, båten eller där du brukar bli åksjuk. Tanniner i citronen motverkar den ökade salivproduktionen som uppstår när du är nära att kräkas och reducerar därmed illamåendekänslorna.

 

Problem 5: Halsont

Huskur: Salvia
Gör så här: Ont i halsen kan lindras genom ett hemgjort te på hett vatten och 2 matskedar färsk eller 1 matsked torkade salviablad. Låt teet stå och dra i 10-15 minuter, sila sedan vattnet och drick. Inom två timmar lindras halsbesvären, enligt en studie i European Journal of Medical Research.

 

Problem 6: Hosta

Huskur: Saltvatten
Gör så här: Gurgla med saltvatten vid första tecknet på besvär under förkylningssäsongen. Det kan reducera luftvägsinfektioner med 36 procent, visar forskning publicerad i American Journal of Preventive Medicine.

Annons

 

Problem 7: Migrän

Huskur: Is
Gör så här: Applicera ispåsar mot tinningarna eller nacken i 10 till 15 minuter när en migränattack slår till. Det får blodkärlen att dra ihop sig och bedövar nerven som skickar smärtsignalerna. Den kylande känslan kan dessutom distrahera från smärtan. Ett annat bra husmorsknep mot migrän? Orgasmer! Hela 60 procent upplevde migränlindring efter sex, enligt en studie i Cephalalgia. Forskare tror att det beror på endorfinerna som frigörs.

 

Problem 8: Eksem
Huskur: Bikarbonat
Gör så här: Addera en matsked bikarbonat till ditt badvatten. Det balanserar pH-balansen i huden, som tenderar att vara surare hos personer med eksem.

 

Problem 9: Fotsvamp
Huskur: Vitlök
Gör så här: Ett svampbekämpande ämne i vitlök kan hjälpa dig att bli av med fotsvamp. Pressa några vitlöksklyftor, blanda med olivolja och använd en bomullstuss för att badda det drabbade området flera gånger om dagen tills svampinfektionen gett med sig. Du får dock stå ut med att dina fötter kommer att dofta vitlök under denna period.

Annons

 

Problem 10: Stress och ångest
Huskur: Pepparmint
Gör så här: En studie från Jesuit University visar att man kan reducera ångest med 25 procent och frustration med 20 procent genom att dofta på eteriska oljor med pepparmint. Ha en flaska nära till hands under extra stressiga dagar.

 

Problem 11: Fotsvett
Huskur: Rengöringssprit
Gör så här: Fukta en bomullstuss med rengöringssprit och gnugga mot fotsulorna på morgnarna. Det tar död på bakterier och reducerar förekomsten av fotsvett, så att du slipper illaluktande fötter.

 

Källa: Prevention

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Undvik förkylningar i vinter – stor huskursguide!

En huskur kan både lindra och motverka hälsoproblem.

Vill du undvika snuva och influensa i vinter? Med rätt ingredienser i skafferiet kan du bygga ett bra skydd! MåBra har pratat med en huskurs-guru och listar bästa tipsen på egenvård.

Läs mer: Undvik förkylningar i vinter – stor huskursguide!

Annons

 

Fler tips!

Vitlök, ingefära och honung är bra att ha hemma i förkylningstider. Här är några beprövade huskurer mot envis snuva och värk – fyll på med dina egna tips!

Läs mer: Förkyld? Här är bästa huskurerna!

Med rätt kost ökar du chansen att hålla bakterieangrepp och virusattacker på avstånd!

Missa inte: Håll dig frisk i vår – med bästa huskurerna!

Det behöver inte kosta en förmögenhet att få skimrande hud eller vackert hår. Här är massor av huskurer som ger hud, kropp och hår en rejäl uppfräschning!

Vi visar hur: Skönhetskurer som du fixar hemma – gratis!

Annons