Vitt vin kan öka risken att drabbas av hudsjukdomen Rosacea

Vitt vin kan öka risken att drabbas av hudsjukdomen Rosacea

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som orsakar rodnad i ansiktet och på halsen. I vissa fall kan man även få akneliknande hudåkommor och synliga blodkärl. Nu ser forskare samband mellan intag av alkohol och en ökad risk för att drabbas av rosacea, skriver webmd. Men det skiljer sig mellan olika typer av alkohol. I en studie från Brown University kunde man se att vitt vin var den värsta sorten.

– Vi kunde se att vitt vin och alkohol var starkt relaterat till en högre risk att drabbas av rosacea, säger Wen-Qing Li, författare och assisterande professor vid Brown University.

Wen-Qing Lis forskargrupp tittade på hur alkohol påverkar utvecklingen av rosacea. Nästan 83 000 kvinnor deltog i studien som pågick från 1991 till 2005. I studien samlade forskarna vart fjärde år ihop information om studiedeltagarnas alkoholvanor. Under den här perioden uppstod nästan 5000 nya fall av rosacea.

Läs också: De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

– Jämfört med de som aldrig drack alkohol gav vitt vin, 1-3 glas per månad, 14 procent större risk att få rosacea, säger Wen-Qing Li.

Fem eller fler drinkar i veckan ökade risken att drabbas av rosacea med 28 procent. Däremot, om dessa glas bestod av vitt vin, ökade risken med 49 procent.

Wen-Qing Li säger att han inte vet exakt varför alkohol och just specifikt vitt vin kan ökar risken av att drabbas av rosacea. Det är dock en viktig koppling att hålla koll på och forska vidare i.

Foto: Thinkstock

5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

Läs också: 5 vanliga hudproblem – så blir du av med dem

 

 

Utvald läsning