Artikeln innehåller reklamlänkar

Vårens hetaste hårfärger – så fixar du looken hemma!

På våren vill många bli ljusare i håret, men i år ska det vara med en liten twist:

– Man vill ha ett glansigt, fräscht hår, gärna i en lyxig blond nyans som champagne, crème eller klassiskt blond. Vi ser också rosa i många pudriga nyanser, syrénlila, vitt och grått, säger Christina Karlsson, frisör och utbildare på Schwartzkopf.

Se upp med hemmablekning!

Problemet med att bli ljusare är att det kräver en blekning innan, om man är mörkhårig från början, vill säga. Och det är något de flesta frisörer avråder från att göra själv hemma. Risken att skada håret är nämligen stor och många salonger tar inte längre emot kunder som experimenterat hemma och sedan vill få frisören att rätta till misstaget.

– Däremot kan man göra mindre nyansförändringar hemma. En toning är lätt att hantera och lyckas med själv. Samma gäller färginpackningar, säger Christina Karlsson.

Kvinna med blont hår o flera olika nyanser

Beige-blont är ett alternativ till helblont. Färg: Schwartzkopf.

Många märken har också tagit fram hemmaprodukter så att man kan fylla på färgen hemma efter den första initiala blekningen och färgningen på salong.

– Tanken är att man får sin färg skräddarsydd på salongen, sedan kan man fylla på själv hemma och göra uppfräschningar och nyansförstärkningar. Då ser man alltid nygjord ut.

Trend: Färga bara luggen

En annan trend inom hårfärg är så kallat Activism Hair där håret blir ett uttryck för politiska eller feministiska frågor. Ett exempel på det är Linnéa Claessons regnbågshår.

– Vi bär vår hårfärg allt mer som en accessoar och ett budskap, säger Chris Ohlsson, frisör på Björn Axén.

Hon berättar att håret gärna får ha ett block i en avvikande färg, till exempel luggen. Trenden med ett avvikande färgblock kallas ”Skunktrenden”.

– Underhåret eller framkanten närmast ansiktet är då mörkare än det övriga håret.

Skunk-lugg, en hårfärgning där bara luggen är mörkt färgad och resten ljust.

Skunk Hair med lugg i avvikande färg. Här feministen Nina Rung i Björn Axéns trendrapport.

På Björn Axén ser man också att gult och grönt är populärt, liksom grått i alla nyanser.

– Vågar man inte testa att färga en knallig permanentfärg kan man med fördel testa en färg-shot med gult eller rosa hemma. Den tvättas ur på två tvättar, säger Chris Ohlsson.

Diskreta slingor i blått, rosa och gult fungerar bra även i mörkare hår! Bild: Schwartzkopf.

Så här lyckas du med färgningen hemma

Förbered dig!

Läs igenom bruksanvisningen ordentligt så att du vet vad du ska göra. Kontrollera att du har tillräckligt med färg. Till axellångt hår och längre krävs två förpackningar. Bär kläder som tål färgstänk. Ta fram en handspegel så att du även kan se bakhuvudet och en klocka för att hålla koll på tiden. För att slippa färg på huden, applicera vaselin runt hårfäste och öron.

Applicera!

Dela upp håret i sektioner. Då är det lättare att få ett jämnt resultat och komma åt överallt. Gör en mittbena från panna till nacke för att få en höger- och en vänstersida. Dela sedan upp varje sida i höjd med örat så att du får en fram- och en baksida. Då har du fyra sektioner att jobba dig igenom. Utgå från rötterna och fortsätt ut på längderna när du applicerar.

Skölj ur!

När verkningstiden passerat ska du skölja noga tills vattnet är klart. An- vänd den efterbehandling som följer med förpackningen. Den sluter hårstrået och gör håret blankare och mer följsamt.

Om du färgar en utväxt:

Tänk på att i första hand behandla utväxten och bara applicera färgen i längderna mot slutet av verknings tiden. Annars får du ett ojämnt slutresultat och kan få en ljusare botten och mörkare längder och toppar.

Bevara!

Rätt tvätt är det bästa sättet att hålla färgen levande länge.

– Tvätta inte för ofta, säger Chris Ohlsson. Jag rekommenderar att man alltid schamponerar två gånger, den första gången för att ta bort smuts och rester av produkter, den andra för att vårda hår och hårbotten.

Om man gör det ordentligt utan att slarva behöver man bara tvätta håret två, tre gånger per vecka. Men behövs verkligen ett specialschampo för just färgat hår?

– Ja, säger Christina Karlsson. Ett färgbevarande schampo är mildare och har stabilisatorer som ser till att pH-värdet ligger på 4,5. Det bevarar färgen bättre än ett vanligt schampo som är mer aggressivt och öppnar upp hårstrået mer.

Produkterna som fixar (och håller!) färgen!

Färgshots från Björn Axén

Color Shot Washout från Björn Axén är en temporär färg som tvättas ur efter några tvättar. Blandas med balsam och räcker till flera färgningar. Köp här (länk till butik).

 

Garnier Nutrisse hårfärg för grått hår

Grått är inte bara flott, det är fortfarande hett också! Garnier Nutrisse Silver Cream Pearly Grey är en färgkorrigerande crème för grått hår. Köp här. (länk till butik)

Olaplex no 3 vårdar kemiskt skadat och färgat hår

Liten flaska med stor effekt! Olaplex no 3 lagar kemiskt behandlat och färgat hår. Köp här.

casting gloss cool brunette toning för brunetter

Toningen Casting Crème Gloss finns i nya kalla, bruna nyanser. Ammoniakfri. Köp här. (länk till butik)

pH 4.5 BC Color Freeze Treatment är en inpackning som förhindrar färgavmattning. Köp här. (länk till butik)

 

färgbevarande schampoot add some color från grazette

Grazette Add some color schampoo är speciellt framtaget för färgat hår. Men UV-skydd och färgbevarande ämnen. Köp här (länk till butik).

Foto: TT

Läs mer:

5 vanliga misstag vi gör när vi lockar håret

Stylisten: Så skyddar du håret mot solskador

Fuktbomba håret! 7 inpackningar som räddar dina slitna toppar

 

Utvald läsning