Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Torr hud i kylan? Här är kalla fakta om vinterhuden!

03 jan, 2016 
Ju torrare hud, desto fetare crème? Eller är en ekologisk kokosolja bästa boten? Så här behandlar du eksemdrabbad, torr och känslig hud på bästa sätt!
Annons

Runt 400-000 vuxna svenskar lider av atopiskt eksem med symtom som klåda, torrhet och kanske även sprickor och rodnader. Mångdubbelt fler lider av det som rätt och slätt kallas för torr hud. Och torr hud tenderar ofta att bli känslig och det kan utvecklas till ett eksem. Även andra följdsjukdomar, till exempel astma och hösnuva, går hand i hand med eksem. Det gäller alltså att ta sin torra hud på allvar och ge den det den behöver: Fukt.

– Tumregeln är att ju mer problem man har, desto noggrannare bör man vara vid valet av crème. I stället för att köpa en vanlig hudlotion är det bra att gå till ett apotek och fråga efter en läkemedelsklassad crème med dokumenterad effekt. Det innebär att det gjorts studier på den och att den är säker. Särskilt viktigt är det om man har atopiskt eksem – rätt läkemedelscrème kan nämligen förebygga återfall av eksem, säger Therése Pernebrink, som arbetar med att utveckla hudvårdsprodukter på Aco Nordic i Kista, där man också har egen forskning.

Hon berättar att det är viktigt att fortsätta smörja in sig även under de eksemfria perioderna. Studier visar också att en frisk hud som smörjs in med en läkemedelsklassad crème tycks stå emot irriterande ämnen bättre.

Här reder Therése Pernebrink ut några vanliga myter och missuppfattning om hur du bäst tar hand om din torra hud:

6 vanliga myter om torr hud

 

Av Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

Annons