Artikeln innehåller reklamlänkar

Torr, fnasig hud? Så här får du fuktbalans från topp till tå

Torr, stramande hud är vanligt på vintern. Men det går att göra något åt!

Det som är allra jobbigast för huden under vinterhalvåret är de ständiga temperaturväxlingarna mellan kall, torr luft ute och varmt, torr luft inne. Det suger musten, och fukten, ur vår hud och gör den torr. Att vi gärna tar ett värmande bad eller en lång, varm dusch gör inte saken bättre. Vatten är uttorkande för huden och värst är varmt vatten. Med vattnet rinner också hudens naturligt fuktande oljor av och de behöver ersättas.

– Men det räcker inte att använda en fet crème. Fett lägger sig bara på hudytan som ett skyddande lager tills man duschar bort det. Det verkar inte på djupet. Därför fuktar inte heller en oliv- eller kokosolja. Den kanske känns skön men ligger också bara på ytan, säger Cecilia Owens-Ekström, hudterapeut och utbildare på hudvårdsföretaget Exuviance.

En fet salva kan vara bra som skydd mot kyla och vind i skidbacken men det löser alltså inte problemet med torrhet på sikt.

– Vill man fukta på djupet behöver man en produkt med fuktbindande ämnen, till exempel PHA, polyhydroxysyror, som är en mildare form av AHA-syra. PHA verkar långsammare än AHA vilket gör att även känslig hud tål den, säger Cecilia Owens-Ekström.

Karbamid och andra hudfuktare

Andra bra fuktbindare att titta efter i ingredienslistan är karbamid, mjölksyra och betain. De finns naturligt i huden och kallas därför NMF – natural moisturizing factors.

Att fuktbindare är så viktiga beror på att en torr hud saknar fukt och inte fett, som många tror. Det är fukten man vill låsa in i huden och det gör man bäst genom att smörja in sig direkt efter tvätt. Är man riktigt torr kan vissa fuktbindande ämnen svida lite när man smörjer in sig.

– Men det betyder inte att crèmen är irriterande, bara att hudens barriär är skadad. Svedan och pirrandet går över efter en tid.

Huden på kroppen klarar ofta starkare produkter med mer fuktbindare än ansiktet. När det gäller karbamid bör halten vara runt 5 procent. Riktigt torr hud kan behöva en crème med 10 procent karbamid. Allra mest klarar torra fötter. Där rekommenderas ofta runt 20 procent karbamid eller mjölksyra.

 

Förebygg fnaset så här:

Kroppen:

 • Duscha ljummet och snabbt, helst inte längre än fem minuter.
 • Skrubba inte, vare sig med svamp, borste eller peeling. Klappa huden torr med handduken.
 • Använd en tvål- och parfymfri tvättcrème eller duscholja.
 • Ju torrare hud, desto trögare och tjockare produkt behöver du. Den bör vara fuktbevarande.
 • Smörj in dig minst en gång om dagen, gärna två, och gör det direkt efter duschen när huden fortfarande är fuktig.
 • Klåda? Ställ in din hudcrème i kylen före användning. Kyla lindrar klåda.

Hårbotten

 • Har du tänkt på att hårbotten faktiskt är en förlängning av ansiktet? Den behöver också fukt! Kolla efter ”scalp treatments” som finns i många varianter, bland annat på apotek. De fuktar och lindrar klåda.
 • Många märken har också hårbottenpeelingar. De hjälper till att hålla hårbotten ren från smuts och stylingrester och det ger en friskare hårbotten med bättre cirkulation.

Ansiktet

 • Grunda med ett serum med fuktande egenskaper, följt av en fuktgivande dagcrème. Vid behov kan du bygga på med ett lager av en fetare klimatcrème.
 • Populära antirynkingredienser som retinol och AHA-syra samt salicylsyra kan torka ut. Du måste inte sluta använda det helt, men dra ner på användningen till två, tre gånger i veckan.
 • Har du en torr men tålig hud kan du göra en peeling då och då. Det tar bort gammal dassig och död hud, vilket gör att din hud får ny lyster. Det gör också att godsakerna i din ansiktscrème tas upp lättare.
 • Dra ner din ansiktscrème ända ner på halsen och i dekolletaget, när du smörjer in ansiktet. Huden där är tunn och behöver vårdas minst lika mycket som ansiktet.

Läpparna

 • Skrubba lätt med en tandborste då och då för att ta bort fnas.
 • Skippa cerat med godissmak. Risken är större att du slickar dig om läpparna och det bidrar till att de torkar ut ännu mer. Välj däremot cerat med spf.
 • Skydda munnen med halsduken i blåsigt och kallt väder.

Ögonen

 • En vanlig orsak till torra ögon är att tårproduktionen minskar med åren. Symtom är skav, irritation, röda ögon och sveda.
 • Kyla, kalla vindarna och torr inomhusluft förvärrar problemet. Testa ögondroppar några gånger om dagen. Det finns sådana som kan användas av kontaktlinsbärare också.
 • Tänk på att blinka ofta, speciellt om du sitter vid bildskärm.
 • Undvik torr, dammig och rökig inomhusmiljö

Händer & fötter

 • Använd handskar, både när du är ute i kylan och när du städar och diskar inne.
 • Smörj alltid in händerna efter kontakt med vatten. Samma gäller fötterna.
 • Fotfil i all ära men idag finns många, medicinska crèmer som faktiskt funkar så bra att du kan skippa filandet. Fråga på apotek!
 • Sköra naglar? En nagelolja gör skillnad. Smörj in nagelband och naglar två gånger om dagen.

Test: Så vet du att huden behöver mer fukt

Frisk, fuktig hud ska kännas smidig och nästan lite kladdig. Den ska inte strama. Stram hud är oftast synonym med torr hud.

– Testa att trycka med fingret på huden. Blir det ett tydligt avtryck är huden fuktfattig. En fuktad hud studsar tillbaka direkt utan att lämna ett avtryck efter fingret, säger Cecilia Owens-Ekström.

 

10 fina fuktfixare

Reparerande torrolja för kropp och ansikte. Förebygger ålderstecken, bristningar och ärr. ACO Repairing Oil (länk till Adtraction), 119 kr/75 ml. Läs mer och köp här (länk till Adtraction).

ACO Oil mot torr hud.

Blephasol Duo (länk till Adtraction) är en mild rengöring för dig med torra, känsliga ögon. Tar bort smink utan att svida. Applicera med bomullsrondell och stryk av. Du behöver inte skölja efteråt. 129 kr. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Hjälp mot torra ögon.

Ultrafuktande mask med kollagen för torra, nariga läppar. Kalahari Collagen Lip Mask, 123 kr/st. Läs mer och köp här.

Läppmask från Kalahari.

Q for Skin Blackcurrant Oil passar för torr hud i ansikte och på kropp. Kan även användas i hårbotten och i underlivet vid torra slemhinnor! Pris: 259 kr/200 ml. Läs mer här:

Q for Skin Blackcurrant Oil

Handcrèmen KarbaRepair Plus (länk till Apotek Hjärtat) med fem procent karbamid fuktar länge. Från Eucerin, 89 kr/75 ml. Läs mer och köp här. (länk till Apotek Hjärtat)

KarbaRepair Plus

Knottrig? Exuviance Retexturing Treatment (länk till Adtraction) behandlar knottrig apelsinhud, till exempel på överarmarna, och gör huden slät igen. Pris: 329 kr/177 ml. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Exuviance Retexturing Treatment

Torr, irriterad hårbotten? Moroccan Oil Dry Scalp Treatment (länk till Apprl) innehåller oljor som lindrar och lugnar. 279 kr/45 ml. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Morroccan Oil Scalp treatment.

Skyddar mot kyla och vind – Maria Åkerberg Face Balm More (länk till Apprl) med eteriska oljor av ros och nyponfrö. Värm en klick i händerna och klappa in. Pris: 349 kr/50ml. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Maria Åkerberg Face Balm More

NYHET! Cano + (länk till Adtraction) är en fuktande kroppslotion i sprayform. Från ACO, 199 kr/150 ml. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Cano + ACO

Kladdfri fotmousse (länk till Adtraction) för dig med torra fötter och diabetes. Förebygger sprickor och förhårdnader. Med 10 procent karbamid. Från CCS 259 kr/100 ml. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Kladdfri fotmousse CCS