Testa dig själv: Hur mår din hud?

Höst och vinter är en riktig utmaning för hyn. Kyla och bitande vind utomhus skiftas ideligen mot varm och uttorkande inomhusluft, en klimatbyte som är särskilt påfrestande för huden i ansiktet. Men hur mår just din hud, och är det väder och vind eller något annat som påverkat den? Sajten health.com tipsar om tre effektiva hemma-test som guidar dig till rätt åtgärd.

Vad har jag för hudtyp?

Många svenskar upplever att hudtypen förändras över året. Under vår och sommar kan huden kännas normal, för att sedan gå åt det torra håller under andra halvan av året. Att ha koll på vad huden kräver här och nu är givetvis viktigt för att välja rätt hudvård.

Testa själv:
Tvätta ansiktet med en mild rengöring och undvik att smörja dig med någon produkt. Efter 15 minuter kan du prova att pressa ett tunt papper, till exempel en del av ett skiktat toalettpapper, mot ansiktet. Ser du tydliga spår av olja på pappret, som gör att det är genomskinligt på vissa ställen, är det ett tecken på att du har en fet hudtyp.

Om pappret är oljigt, men bara fläckvis och oftast där det suttit mot panna eller näsvingar kan du anse dig ha blandad hy. Små spår av olja över hela pappret indikerar att du har en normal hudtyp, och syns där ingenting kan du anse dig hud vara torr.

Maxad lyster?

En hy med naturlig lyster ger ett friskt och livfullt intryck. Nyckeln för ett slätt och fräscht resultat stavas peeling, att kontinuerligt skrubba bort dödahuceller är alltså a och o för en naturlig glöd.

Testa själv:
Rengör huden genom att tvätta den med en mild rengöring – och låt sedan bli att återfukta den med någon produkt. Efter två timmar kan du ta fram en tejprulle och placera en tejpbit i pannan, en på vardera kind och en precis över dina läppar. Dra sedan bort tejpbitarna med varsam hand efter några minuter.

– Om tejpbiten är täckt av små hudflagor eller ser dammig ut är det ett tecken på att din hud behöver peeling, säger en expert till health.com.

Rynkor eller torrhetslinjer?

Kroppen, och huden, består till stor del av vatten. När vattnet lämnar kroppen via svettkörtlarna så reagerar huden genom att krympa ihop.

– Precis som en vindruva så kan huden gå från att vara spänstig och fyllig till att skrynklas ihop till ett russin, säger dermatologen Ellen Marmur till sajten.

Testa själv:
Applicera en fuktmask enligt produktens rekommendationer. När kuren är avslutad bör du ägna huden extra uppmärksamhet. Har den förändrats? Blev den fylligare och lenare kan rynkorna, i alla fall delvis, skyllas på vätskebrist. Är skillnaden inte märkbar får du acceptera de första ålderstecknen – och investera i en anti age-produkt. Ingredienser värda att spana efter är retinol, peptider och antioxidanter.

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Utvald läsning