Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Succéfrisörens vädjan: Sluta göra så här mot ditt hår

14 sep, 2021 
AvLinus Brännström
Kvinna som borstar håret och Brad Mondo, hårstylist
TT, KoolShooters/Pexels

New York-frisören Brad Mondo har snabbt blivit en av hårvärldens största experter med sina över sju miljoner Youtube-prenumeranter. Nu vädjar han till oss att sluta göra så här mot våra hår.

Annons
Därför ska du aldrig borsta håret när det är blöttBrand logo
Därför ska du aldrig borsta håret när det är blött

Brad Mondo är känd för sina ärliga och humoristiska reaktioner på diverse hårmisstag. Samtidigt är han alltid hjälpsam och det finns knappt något han inte har svar på.

Nu har sajten Refinery 29 sammanställt en lista på nio saker som Mondo vädjar om att vi ska sluta göra mot våra hår.

Succéfrisören Brad Mondo.

Använda högsta temperaturen på locktången

Många locktänger och plattänger har ställbar temperatur men att välja det varmaste läget för att snabbt kunna fixa frisyren kan göra mer skada än nytta.

– Du behöver i princip aldrig använda den högsta temperaturen. Om du har väldigt tjockt och lockigt hår kan du behöva en högre temperatur för att få det rakt, men annars funkar en medeltemperatur för de flesta, säger Brad Mondo.

Annons

Dubbeltvätta håret

Ibland känns håret inte riktigt rent efter första tvätten och du kanske då väljer att tvätta det igen. Det ska du absolut inte göra, enligt Brad Mondo.

– Det räcker absolut med en tvätt, även om håret inte känns helt rent. Håret behöver inte kännas skinande rent, det viktiga är att bli av med smutslagret och samtidigt behålla de naturliga oljorna, säger han.

Klippa dig själv

Många ger sig på att klippa luggen eller de slitna topparna på egen hand, inte minst nu under pandemin. Det finns hjälpsamma tutorials som är bra – problemet, enligt Brad Mondo, är att folk inte följer dem.

– Många snabbkollar på en video och följer inte riktigt anvisningarna, säger han.

Mondos tips är att alltid klippa håret när det är blött, skaffa en riktig frisörsax och sedan följa instruktionerna till punkt och pricka.

Det är viktigt att använda värmeskydd.

Inte använda värmeskydd

– När du använder hårtork, plattång eller locktång utsätter du ditt hår för extrema temperaturer. Det är ofta varmare än när du lagar mat i ugnen så jag rekommenderar alltid att man använder värmeskydd för håret ska förbli så hälsosamt som möjligt, säger Brad Mondo enligt Refinery 29.

Annons

Använda balsam på fel sätt

Om man inte har lugg rekommenderar Brad Mondo att man inte ska använda balsam nära huvudet – använd det i stället i mitten och i topparna av håret. Han menar att balsam på skalpen kan göra att håret snabbare känns fett.

Använda fel borste för ditt hår

Vilken borste du väljer att skaffa är viktigt. Har du tjockt och lockigt hår ska du välja en borste för det ändamålet. Har du rakt och tunt hår ska du välja en borste som passar för det.

Hitta rätt borste för ditt svall.

Överlappa hårfärgen

Att lägga på flera överlappande lager av permanent hårfärg kan orsaka skada och det kan också bli svårt att ändra din färg om du skulle vilja göra det.

– Använd permanent färg i rötterna och semipermanent färg när du ska fräscha upp topparna, säger Brad Mondo.

Annons

Borsta håret när det är blött

Om du lätt får knutar och trassel i håret avråder Brad Mondo från att borsta det när det är blött. Orsaken till det är att håret då lättare går sönder. Hans tips är i stället att torka håret nästan torrt innan du börjar borsta – då undviker du att kluvna hårtoppar och avbrutna strån.

Tvätta håret mer sällan.

Tvätta håret varje dag

Vissa yrken kan visserligen göra att man vill eller måste tvätta håret varje dag. Men kan man undvika det är det att fördra, enligt Brad Mondo. Hårbotten kan bli torr och irriterad av för mycket tvättande. Mondos förslag är att vänta en vecka mellan gångerna – eller åtminstone två–tre dagar.

Annons