Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Stylisterna tipsar: Så får ditt slitna sommarhår nytt liv

22 aug, 2019 
AvNina Jakobson
Efter sommaren är håret torrt, poröst, solblekt – det behöver en rejäl återställare. Här är proffsens bästa tips för hår i behov av fukt, glans och volym!
Annons

Det är inte bara huden som blir hårt åtgången av sol och salta bad. Men till skillnad från solskadad hud, är solskadat hår ingen hälsofara. Bara ett trist faktum. Det som händer med hår i solen är att det bleks och blir torrt. Och torrt hår är skört och blir lättare frissigt.

Samma sak gäller blött hår. Efter tvätt är det som skörast och då bör man undvika att sätta upp det i en knut på huvudet eller reda ut det med borste. Risken är att stråna skadas. Har du färgat hår förstörs dessutom färgpigmenten snabbare i solen. Resultatet blir ett slitet och färglöst hår.

Men kan man rädda håret utan att behöva klippa det? I så fall hur? Så här säger proffsen!

”Glöm inte att vårda hårbotten”

Patrik Lernberger och Mattias Stafsing, hårvårdsentreprenörer på Lernberger & Stafsing:

Mattias Stafsing och Patrik Lernberger, hårvårdsentreprenörer på Lernberger & Stafsing.
Mattias Stafsing och Patrik Lernberger.

– Skaffa dig en vårdande, återfuktande och mjukgörande hårrutin. Börja med ett schampo med keratinproteiner och aminosyror, som är återuppbyggande och stärker hårstrået inifrån och ut. Följ upp med en återfuktande och glansgivande hårmask, gärna en med vårdande ingredienser som broccoli- och lingonfröolja. Och glöm inte hårbotten! Ett starkt och glansigt hår börjar med en stark och återfuktad skalp. Ge den extra kärlek med ett skalpserum då och då. Tänk också på att använda en skonsam borste. En hårborste med naturborst får igång skalpens blodcirkulationen, vilket i sin tur leder till starkare hårväxt.

Annons

”Tämj frisset med stylingverktyg!”

Julia Lennartsson, stylingtekniker på Peace and Noise i Stockholm:

Julia Lennartsson, stylingtekniker på Peace and Noise.
Julia Lennartsson.

– Glöm inte bort att du kan använda ett stylingverktyg för att tämja friss och få mer glans. Dagens stylingtänger har en ny teknologi som gör att de sliter mindre på håret. Min favorit är ghd:s Glide, som är en värmeborste mot friss. Du kan ta stora sektioner hår och dra borsten en gång på ovansidan och en gång på undersidan. Glöm inte att spreja i värmeskydd innan. Spreja från 20 centimeters håll och vänta någon minut så att produkten hinner torka. Värmeskydd kan du använda i både blött och i torrt hår. Den bästa temperaturen på värmeverktyg är 185 grader.

”Fräscha upp färgen med en inpackning”

Emilia Eriksson, utbildningskoordinator på Maria Nila:

Emilia Eriksson, utbildningskoordinator på Maria Nila.
Emilia Eriksson.

– Sommartid dras färgen lättare ut ur håret av sol och bad och gör att det blir torrt och tappar glans. Ett matt hår med mindre glans uppfattas ofta som en urtvättad färg. Addera en vårdande hårinpackning som även innehåller färgpigment, till exempel Colour Refresh. Använd den mellan schampo och balsam. Tänk också på att att krama ut eller handdukstorka håret från vatten innan du applicerar balsam eller inpackning annars har inte hårstråna samma möjlighet att ta upp produkten. Satsa också på leave in-produkter som inte sköljs ur.

”Välj vårdande stylingprodukter”

Robin Werner, stylist och makeupartist:

Robin Werner, stylist och makeupartist.
Robin Werner.

– Mitt tips är att preppa och boosta håret med en inpackning minst en gång i veckan. Använd gärna en hårolja efter varje tvätt för att undvika torra toppar. Förutom vårdande produkter skulle jag också vilja tipsa om att det numera finns stylingprodukter som är vårdande, till exempel Wellaflex – Volume & Repair. Om det står ”återfuktande” på hårsprejen är det en klar bonus. Det finns också snällare stylinggserier med mindre sprejdroppar vilket gör att den inte ”klistrar”sig så hårt i håret. Det är enklare att borsta ut utan att slita på håret.

”Laga håret inifrån”

Emelie Sandström, utbildare på Wella:

Emelie Sandström, utbildare på Wella.
Emelie Sandström.

– Det bästa för ett hår som behöver första hjälpen är att rekonstruera det från insidan, gärna på salong. Numera finns det produkter som klarar det, till exempel behandling med Wellaplex, som gör håret friskt, mjukt och lätthanterligt. Behandlingen kan göras enskilt eller i samband med färgning. En annan salongsbehandling jag vill tipsa om är Glossing Service. Den fungerar som ett läppglans för ditt hår och är perfekt för att fräscha upp färgen i solblekt hår. Båda behandlingarna finns hos din Wella-frisör.

 

Text: Vivvi Alström Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

10 produkter som räddar ditt slitna hår

Slitet hår? Här är produkterna som hjälper!

Första hjälpen för slitet sommarhår

Annons