Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Stylisten: Så skyddar du håret mot solskador

26 jun, 2019 
Sol och bad, felaktiga uppsättningar och fuktig hårbotten sliter hårt på håret. Här är stylistens bästa tips på hur du håller håret friskt och glansigt i sommar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Precis som huden utsätts även håret för mer slitage under sommaren – det får stå ut med solens starka UV-strålar, saltvatten, klor, svettig hårbotten, frekventa schamponeringar efter varma sommardagar och annan oavsiktlig ”misshandel”. Inte sällan reagerar det med att bli knasterstorrt, poröst och solblekt.

– Håret och huden är lika känsliga. Generellt ska man undvika direkt solljus på båda. Solhatt är ett bra sätt att skydda håret, säger Robin Werner, makeupartist och stylist som jobbar för bland annat Toni & Guy och Wella.

Använd SPF för håret

Vill man inte ha hatt är ett solskydd för håret att rekommendera. Nästan alla hårvårdsmärken har sprayer med spf för håret. (Annars kan en lättare, fettfri solmousse för kroppen faktiskt användas i hår och hårbotten också.) Särskilt viktigt är solskydd  för färgat hår. Färgpigmenten förstörs nämligen snabbare av UV-strålning. De flesta solskydd för håret ger också en dos välbehövlig fukt.

Annons

Nu är det dock inte bara solen som sliter på håret. Det gör även alla svalkande dopp med efterföljande hårtvätt. Det finns några saker man kan tänka på för att inte slita på håret mer än nödvändigt:

– Skölj alltid av håret med vanligt vatten efter badet och tänk på att inte ha håret  uppsatt i knut eller slarvig tofs när du badar. Håret är som skörast när det är blött, då kan en knut vara svår att reda ut utan att skada och bryta hårstrån. Fläta hellre, säger Robin Werner.

Använd inpackning och hårolja

Han tycker också att man ska undvika att borsta blött hår och att låta det torka nersläppt. Håret torkar snabbare då, vilket är snällare mot hårbotten.

– Under varma dagar kan hårbotten annars reagera på all fukt och bli irriterad.

Irritationen kan också förvärras av att man tvättar håret ofta på sommaren.

– Hårbottens pH-värde blir rubbat vid för mycket tvätt. Då är det extra viktigt att välja schampo och balsam med reparerande effekt, säger Robin Werner.

Annons

En fuktande, reparerande inpackning i veckan är ett absolut minimum på sommaren, enligt Robin:

– Avsluta gärna med hårolja i längderna efter varje tvätt för att undvika torra toppar. Om du använder styling, till exempel hårspray, kolla först och främst att det finns UV-skydd i den. Står det även ”återfuktande” på flaskan, är det en klar bonus, säger han.

 

6 bra val för hår i solen

Invigo Sun Protection

Invigo Sun är en solskyddsspray för håret. Återfuktar och skyddar hårets färg. Från Wella. Köp här . (reklamlänk)

Annons

 

Toni & Guy reparerande schampo

Toni & Guys Infinite Damage Repair Shampoo passar skadat och slitet hår som behöver extra vård. Köp här (reklamlänk)

 

Davines Hair Butter

Davines OI Hair Butter är en inpackning som återuppbygger, reder ut och ger ny glans. För extra vård kan den appliceras både före och efter tvätt. Köp här (reklamlänk)

Annons

 

 

evy solmousse

Evy Sunscreen Mousse är en lätt spf-mousse för kroppen men funkar lika bra i hårbotten och hår. Detta för att den inte är fet och inte heller gör hud och hår oljigt.  Köp här (reklamlänk)

 

Rosolja mot frissighet

Finishing Oil Ultime Rose är en ren rosenolja som lugnar ner frissighet utan att tynga ner. Från Schwartzkopf 224 kr/100 ml. Köp här (reklamlänk)

Annons

 

kerastase skyddande crème för håret

Kérastase Soleil Creme UV Sublime är en multiskyddande crème med UV-filter och dubbelverkande effekt mot uttorkning och anti-frizz. Köp här (reklamlänk)

Läs mer:

Varför tappar jag hår? 16 möjliga anledningar

8 hårproblem och vad de avslöjar om din hälsa

Hur får jag tjockare hår? Experten svarar

Annons