Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Stora porer? 3 enkla steg som får dem att se mindre ut

09 dec, 2019 
Kvinna tittar sig själv i spegeln och vill ha mindre porer.
Nej, det går inte att krympa porer. Men det går att göra dem mindre synliga. Vi berättar hur!
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Vi har runt 20 000 porer i ansiktet och storleken på dem bestäms till stor del av våra gener. Det vi kallar porer är egentligen små öppningar där hårsäckar, svettkörtlar och talgkörtlar mynnar ut. Och faktum är att de är nödvändiga för att huden ska kunna släppa ut svett , fett och smuts. Ändå vill vi helst slippa dem, åtminstone i ansiktet. Vilket alltså inte går. Porer kan inte öppnas eller stängas, men de kan vidgas och dras samman.

Ånga är känt för att vidga porerna medan kallt vatten drar dem samman. En tröst är dock att det går att jobba mot faktorer som hänger ihop med stora porer och får dem att synas tydligare: talgproduktion, akne och oelastisk, solåldrad hud. Så här gör du:

1. Tvätta rätt

Förutom gener är fet hud en vanlig orsak till stora porer i ansiktet. Genom att använda rätt rengöring kan man få bort talg och döda hudceller som ofta sätter sig i porerna och får dem att se större ut. Leta efter en rengöring med salicylsyra (BHA-syra) som är bra mot fet hud. Kaolinlera och PHA-syra är andra ingredienser som håller hudytan – och porerna – rena och fina! Gör även en exfolierande peeling några gånger i veckan. Välj peeling med någon form av syra.

Annons

2. Behandla

Niacinamid, eller vitamin B3, anses vara de stora porernas fiende nummer 1. Detta tack vare att det sägs tajta till porerna. Det tillsätts i en lång rad produkter, till exempel crèmer, serum och masker. Samma gäller produkter med retinol: De lindrar såväl akne, solrynkor – och förstorade porer, enligt studier.

3. Dölj

Det finns en lång rad porborttrollande kosmetika i hyllorna numera och det hänger ihop med dagens porexi (ordet är en sammanslagning av porer och anorexi och används för den besatthet av porer många kvinnor drabbats av). Gemensamt för anti por-sminket är att de fyller ut, mattar ner och ”blurrar” bort  porerna med bland annat ljusreflekterande ämnen. Framför allt gäller det primers, som används som en grund för foundation. Vissa av dem absorberar också talg. Det finns även talgabsorberande puder mot stora porer.

8 porfekta köp!

En kylande mask med salicylsyra, Rose Sorbet Cryo Mask Lancôme

Lancôme Rose Sorbet Cryo Mask är en kylande ansiktsmask med salicylsyra. Den renar och reducerar synligheten av porer. Köp här. (reklamlänk)

Annons

 

Emma S Treatment Niacinamide Formula är en porförminskade gelé

B-vitaminet niacinamid är känt för att minimera porer, lösa upp talg och jämna till hudtonen. Gelcrèmen Emma S Treatment Niacinamide Formula används under dag- eller nattcrème. Köp här. (reklamlänk)

Transparent puder som trollar bort synliga porer. IT Cosmetics Bye Bye Pores

Ett transparent, silkigt kompaktpuder som ”blurrar” bort porer och linjer.  IT Cosmetics Bye Bye Pores Poreless Pressed Powder lägger sig inte i linjer. Köp här. (reklamlänk)

Annons

 

Ansiktsvatten som drar samman vidgade porer, Poreless essence från bare Minerals

bare Minerals Poreless Essence appliceras som ett ansiktsvatten med en bomullsrondell efter tvätt. Essencen tar bort orenheter som kan sätta sig i porerna och gör huden slätare tack vare naturliga fruktsyror. Köp här (reklamlänk).

 

Ett suddstick som dras över porer, Blur and Matte Stick från Clarins

Sticket Pore-Less Blur & Matt Stick fungerar som ett ”suddgummi” som dras över feta partier med många porer. Trollar bort såväl glans som porer och kan användas när som helst under dagen. Passar ung och äldre hud. Köp här. (reklamlänk)

Annons

 

YSL Top Secret Instant Matte Pore Refiner kan användas som en dagcrème under och över makeup

YSL Top Secret Instant Matte Pore Refiner är en lätt crème med salicylsyra utvecklad för att minska synligheten av porer. Kan användas antingen som en dagcrème, som en primer under make up eller över din makeup för en uppfräschning under dagen. Köp här. (reklamlänk)

Ansiktstvätt med glykolsyra från Mario Badescu. Rengör porer på djupet.

Djuprengörande ansiktstvätt med glykolsyra. Är exfolierande, avlägsnar döda hudceller och löser upp orenheter i porerna.Används 1 till 3 gånger i veckan. Mario Badescu Glycolic Foaming Cleanser. Köp här. (reklamlänk)

Annons

 

Foundation från Clarins Pores & Matité

 

 

En väldigt lätt och naturligt täckande foundation som suddar ut porer och ojämnheter. Köp här.  (reklamlänk)

 

Foto: TT

Läs mer: 

De 10 bästa hudvården för en frisk, fräsch hy

Så blir du av med pigmentfläckarna – 3 syror som hjälper

Kollagen mot rynkor – funkar det?

 

 

Annons