Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Sanningen om "naturliga" skönhetsprodukter

30 jan, 2019 
Är naturlig skönhet bäst?
Ska man välja skönhet som kommer direkt från naturen eller direkt från ett provrör? Det finns fördelar med båda. Vi förklarar varför!
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Du har säkert hör argumenten flera gånger om: Naturlig skönhet är bättre för att det är just naturligt, medan syntetiskt är lika med hormonstörande och farliga kemikalier. Men riktigt så enkelt är det inte. Det är inte ens lätt att veta vad som överhuvudtaget räknas  som naturligt, ekologiskt eller ”vanligt” – och spelar det egentligen någon roll vad vi väljer? Vi har pratat med ingrediensexperten Winta Woldai, toxikolog på Apoteket AB.

– Vanlig hudvård innehåller oftast en blandning av både naturligt och syntetiskt framställda ingredienser. För naturlig eller ekologisk hudvård finns det inget gemensamt regelverk. Men merparten av produkten behöver innehålla naturliga ingredienser för att få kallas för naturlig, förklarar hon.

De olika naturmärkningarna, till exempel Ecocert, Natrue och Soil Association, har alla sina egna krav på vad produkterna får, eller inte får, innehålla. Mineralolja brukar i regel vara ett stort no-no i en naturlig ekocrème medan det ofta är ett förstahandsval i en medicinsk hudcrème eftersom det inte irriterar huden. Enbart sådant som kan odlas, kan klassas som ekologiskt. Det betyder att vatten, som ofta är den ingrediens det finns allra mest av i en produkt, aldrig kan vara ekologiskt. Dessutom tillåter en del natur- eller ekomärkningar paradoxalt nog att en viss procent av ingredienserna är syntetiska.

Annons

Omärkt kan vara lika naturligt

Många skönhetsmärken väljer också frivilligt bort en märkning, trots att de deras produkter är så naturliga att de skulle få en märkning. Yves Rocher som har egna ekologiska odlingar är bara ett exempel på det. Det är nämligen inte gratis att få en ekomärkning och en del väljer att hellre lägga slantarna på att utveckla säkrare produkter och snällare förpackningar istället. Därför kan en produkt utan märkning också vara naturlig – eller till och med naturligare än en eko-märkt sådan.

Det är också lätt att låta sig skrämmas det luddiga begreppet ”kemikalier” när man handlar skönhet. Trendiga ingredienser som hyaluronsyra och glykolsyra låter kanske inte så naturligt, men de kan faktiskt komma från helt naturliga källor, till exempel socker. Hyaluronsyra finns dessutom naturligt i kroppen. Men det kan också vara tvärtom: ett ämne som är tillverkat i ett laboratorium kan vara naturidentiskt, alltså på pricken likt ett ämne hämtat direkt från ängen.

Annons

– Citron är ett exempel. Man kan utvinna doft- och smakämnet limonene ur citron eller framställa det syntetiskt. Båda har exakt samma kemiska struktur och kroppen känner ingen skillnad på ursprunget, säger Winta Woldai.

Många naturliga växtämnen tas faktiskt fram i laboratorier – helt medvetet. Anledningen är att de är lättare att kontrollera och hålla rena där, vilket gör att risken för allergiska reaktioner blir mindre.

Syntetiskt inte sämre för hälsan

En annan fördel med syntetiskt är att man slipper skövla naturen på exotiska växter att stoppa i crèmen. Dessutom anser många att det är bättre att vegetabiliska oljor får bli livsmedel istället för en ansiktsolja.

– Det krävs mer jordbruksmark för att odla ekologiska grödor. Det innebär i princip att odlingsformen kräver mer avskogning och det är sämre för klimatet, säger Winta Woldai.

Men hon tillägger att det finns fördelar med ekologisk odling också – bland annat gynnar det den biologiska mångfalden.

Annons

Tillverkare av naturkosmetik börjar därför i allt större utsträckning att använda restprodukter som blir över efter livsmedelstillverkning för att spara på miljön. Bland annat använder man druvskal och kärnor efter vintillverkning och havreolja som blivit över efter tillverkning av havrefibrer.

– Se gärna en naturmärkning som en vägledning för ett mer medvetet köp. Men jag tycker man ska känna till att en omärkt produkt inte nödvändigtvis är sämre, eller att naturliga ingredienser är bättre än syntetiska för hälsan och miljön, säger Winta Woldai.

10 schyssta skönhetsprodukter med bra hälso- eller miljötänk!

Ansiktsmask med nypon- och vetegroddsolja

Ansiktsmask med nypon- och vetegroddsolja för känslig hy. En del av priset går till The Ocean Cleanup, som rensar havet från plastpartiklar. Pris: 309 kr/75 ml.

Annons
REFILL FRÅN BJÖN AXÉN.

Björn Axén lanserar refillers för Organic Moisturizing Shampoo och Conditioner. (reklamlänk)Klimatkompenserad och gjord av 80 procent mindre plast än en flaska. Pris: 150 kr/250 ml.

återfuktande och mjukgörande handtvätt

Handduon Herbalist är en ny återfuktande och mjukgörande handtvätt och handcrème med naturliga och ekologiska ingredienser, Björk & Berries, 190 respektive 250 kr/250 ml.

Annons
nagellacksremover från Depend

Svanenmärkt och doftfri nagellacksremover från Depend, (reklamlänk) 49 kr/100 ml.

Mineralvax från Maria Nila

Mineralvax från Maria Nila (reklamlänk). Ger stadga och lätt glans till kortare hår. Koldioxidkompenserad burk, 149 kr/50 ml.

Madara Anti-Pollution City CC Cream.

Madara Anti-Pollution City CC Cream (reklamlänk). Lätt täckande dagcrème som skyddar mot sol och föroreningar. 295 kr/40 ml

Annons
ESSE Protect Oil

ESSE Protect Oil (reklamlänk)stärker och skyddar känslig hud. 100 procent naturlig och 99 procent av ingredienserna är rättvisemärkta. Pris: 599 kr/15 ml.

Dr Hauschka Eye Crayon duo, 275 kr.

Biodynamisk duopenna för ögonen. Den ena sidan är en ögonskugga, den andra smalare sidan en kajal. Dr Hauschka Eye Crayon duo, 275 kr.

Masq Sustainable Skin

Masq Sustainable Skin är en arkmask i ekologisk bomull med 95 procent aktiva ingredienser från naturen, 69 kr.

Annons
Idun puderfoundation

Idun puderfoundation (reklamlänk) som enbart består av de fyra högrenade mineralerna titan, zink, mica och järn. Rekommenderas av Astma- och allergiförbundet. Pris: 355 kr.

 

PSST! Tänk gärna på det här när du shoppar skönhet:

  • Var lika kritisk mot det som påstås om naturlig skönhet som du är mot kosmetikjättarnas påståenden!
  • Var särskilt kritisk mot märken som använder skrämselpropaganda i reklamen, till exempel att man kan få cancer av parabener.
  • Var också kritisk till produkter som trycker mer på vad de inte innehåller (”innehåller inte SLS, parabener eller mineralolja”) än vad de faktiskt innehåller.

 

Läs mer:

7 hudvårdsprodukter dermatologerna själva aldrig använder

Så slipper du torr hud i vinter

De 10 bästa hudorden för frisk, fräsch hy

Annons