Artikeln innehåller reklamlänkar

Så slipper du statiskt hår – 7 bästa tipsen

Slipp statiskt hår med dessa smarta tips.

Under vinterhalvåret är statiskt hår lika vanligt som glåmig hud och rödfrusen näsa. Både kylan och det ständiga på- och avtagandet av mössan påverkar. Men bara för att det är vanligt innebär det inte att det är trevligt. De flesta stör sig nog både på flygigt hår som fastnar i ansiktet och på halsen och den obehagliga känslan och sprakandet det kan medföra.

Här är några tips som kan hjälpa dig bli av med statiskt hår!

  1. Försök göra håret tyngre. Kanske med ett leave-in-balsam eller en bra olja som ger hårstråna lite extra vikt. En bra produkt får stråna att hålla ihop och minskar risken för elektricitet.
  2. Återfukta! En anledning till statiskt hår brukar vara att håret är väldigt torrt. Motverka detta genom att alltid använda balsam när du tvättar håret, och släng in en inpackning någon gång då och då för maxad effekt.
  3. En lättare hårspray håller håret på plats. Spraya lite i händerna och dra några drag genom håret innan du går hemifrån, så håller du stylingen på plats.
  4. Borsta inte håret FÖR ofta. Om du borstar ditt hår för ofta kan du göra ditt hår statiskt. För att undvika detta spraya lite hårspray på borsten innan eller fixera ”rufset” med några droppar hårolja.
  5. Undvik produkter och behandlingar som torkar ut hårstråna. Framförallt är det produkter som innehåller alkohol och SLS (sodium lauryl sulfate) du ska hålla dig borta från. Det kan vara en idé att detoxa håret från produkter då och då, till exempel med hjälp av ett detoxschampo med efterföljande inpackning för att rengöra hår och hårbotten på djupet samt lugna hårbotten.
  6. Borsta håret på kvällen innan du går och lägger dig – detta för att sprida ut hårbottens egen olja till topparna och på så sätt skydda längderna från friss och skador.
  7. Sista minuten-knep: Ska du precis gå hemifrån och håret flyger överallt? Ta en liten klick balsam och fördela jämt genom topparna med händerna. Problemet löst!

Inspiration: Damernas Värld, Elle, MåBra, Lyko  Foto: TT/Shutterstock

 

Hårvården som hjälper dig med frisset:

Vårdande hårolja från Moroccan oil (länk till butik) för alla hårtyper. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Hårolja från Moroccan Oil.

Balsam från Matrix (länk till butik), för dig som vill ha volym, men slippa statiskt hår.  Är utredande, ger volym, styrka och glans samt förhindrar statiskt hår. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Balsam från Matrix.

Antifriss-schampo från Schwartzkopf (länk till butik), som med djuphavsextrakt och alger förseglar hårfibrerna och motverkar friss och statiskt hår. Läs mer och köp här (länk till butik).

Schampo från Schwartzkopf.

Hårmask från Maria Nila (länk till butik), som återfuktar torrt hår och motverkar statisk elektricitet. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Hårmask från Maria Nila.

Hårspray från Björn Axén (länk till butik), som skyddar mot luftfuktighet vilket motverkar att håret blir frissigt och statiskt. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Hårspray från Björn Axén.

 

Läs mer:

Hårstylistens tips: Ge ditt vinterhår mer volym

7 sätt du INTE ska borsta håret på

8 hårproblem och vad de avslöjar om din hälsa

 

Utvald läsning