Så skyddar du med rosacea din hud i sommar – 4 tips

Har du rosacea? Så här tar du hand om din hud i sommar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Rosacea är en hudsjukdom, som ger hudförändringar i form av till exempel vidgade ytliga blodkärl, rodnad, små varfyllda blåsor, grova porer eller förstorade talgkörtlar. Ofta är det de centrala delarna av ansiktet som drabbas, som pannan, näsan, kinderna och hakan. Mellan fem och tio procent av befolkningen lider av rosacea och de flesta som drabbas är över 30 år.

Orsaken till rosacea är fortfarande okänd, och ingen vet riktigt varför sjukdomen uppstår. Klart är däremot att symptomen kan komma i skov, med lugnare mellanperioder, och att det finns flera kända faktorer som bidrar till att symptomen förvärras.

Alkohol, varma drycker, stark mat, stress och skarpt solljus är några sådana faktorer. Varma, soliga sommardagar kan alltså bli en riktig plåga för dig med rosacea. Men det finns flera saker du själv kan göra för att minska besvären under sommaren!

Rosacea drabbar mellan fem och tio procent av befolkningen, och något fler kvinnor än män. Bild: IBL Bildbyrå

1. Använd solskydd

Att skydda sig i solen är viktigt för alla, och kanske framför allt för personer med rosacea. Använd en solcrème eller ett solspray med minst solskyddsfaktor 30 och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Ta rikligt med solskydd och smörj in dig på nytt efter varje dopp i havet eller poolen. Detsamma gäller om du har torkat ansiktet med en handduk. Tänk på att använda solskydd också molniga dagar!

2. Ta hand om ditt ansikte lite extra

Förbered dig för en dag i solen genom att ge ditt ansikte lite extra kärlek! Punktmarkera utsatta ställen som panna, näsa och kinder när du smörjer in dig med solcrème.

Solglasögon och en rejäl solhatt med brett brätte är två viktiga accessoarer för dig med rosacea. De ger hela ansiktet skydd. En annan bra sak att ta med sig till stranden är ett ordentligt parasoll, som ger välbehövligt skydd från solen.

3. Ta en paus i skuggan

Att undvika solen helt och hållet en stund är naturligtvis ett effektivt sätt att förebygga utbrott av rosacea. Om det är möjligt kan du därför undvika att vistas i direkt solljus mellan klockan 11 och 15 sommartid.

4. Köp en receptfri crème

På apoteket finns flera olika receptfria crèmer som innehåller ämnet metronidazol, som brukar ha en effekt på rodnad, knottror och andra utslag. Tänk på att inte använda produkter med metronidazol innan du har fått rosacea konstaterat av en läkare.

Det finns dessutom en rad produkter, både ansiktsmasker och sminkprodukter, som kan ge viss effekt på rosacea.

Källa: 1177 VårdguidenTeva SwedenHudguiden Foto: IBL/Shutterstock

Läs mer:

5 vanor du har som täpper igen dina porer

Ny behandling fick Malins rosacea att försvinna

De 10 bästa hudorden för en frisk och fräsch hud 

Redaktionens tips
Dela på: