Så skyddar du håret på bästa sätt i sommar – enligt frisören

Så skyddar du ditt hår i sommar.

Solens UV-strålning kan skada både huden och håret. Huden skyddar du genom att smörja in med solkräm – men hur är det med håret?

– Solens strålar sliter på håret som också bleks men det bildas inte en kemisk reaktion som det blir om man färgar håret, berättar Therece Brorsson som är frisör.

Konsekvenserna av att håret utsätts för solens strålar

  • Håret blir tunnare.
  • Håret får sämre kvalité.
  • Brist på proteinet keratin.
  • Kluvna hårtoppar.
  • Den känsliga hårbotten blir skadad.

Skydda håret i sommar

Du kan förberedda och skydda håret inför sommaren på flera olika sätt. Ett bra tips är att klippa de kluvna topparna innan sommaren då ett välvårdat hår har bättre förutsättningar att klara av påfrestningarna från solen, saltvattnet och vinden.

Det bästa solskyddet för håret är egentligen att använda en solhatt eller keps. Ett annat alternativ är att använda hårvårdsprodukter som skyddar mot solens strålar. Det finns olika typer av produkter, bland annat oljor och hårspray.

– Om du använder en olja kan du börja med att applicera detta i hårtopparna då det är där som det behövs som mest och sedan styrka i det i resten av håret, berättar Therece Brorsson.

Under sommaren är det viktigt att ge lite extra näring till håret. I och med att vattnet torkar ut håret när du badar i pooler, hav eller sjöar är det bra att använda en hårinpackning som återfuktar. Låt den sitta i hela dagen så får du ett skydd samtidigt som värmen gör hårinpackningens effekter extra gott.

Det bästa är egentligen att sluta styla håret med lock- eller plattång på sommaren då håret redan är belastat men om du ändå ska använda dessa bör du använda styling- och vårdprodukter som ger ett skydd mot UV-strålningen.

Håret är inte som huden som bygger upp ett skydd och är som mest känsligt i början när man vistas i solen. Därför är det viktigt att komma ihåg att skydda håret under hela sommaren. Viktigt att tänka på är också att skydda hårbotten, som annars kan vara lätt att glömma bort. Där kan du använda vanligt solskydd.

Djuprengör håret

Produkterna som fungerar som solskydd sitter kvar i håret, även efter att du har tvättat håret vilket gör att du bör göra en djuprengöring någon gång i veckan. Det finns bland annat djuprengörande schampo du kan använda till detta.

– Genom att göra denna djuprengöringen kommer även produkterna du använder att fästa bättre i håret, berättar Therece Brorsson.

Källa: Hårupplysningen Foto: TT

 

Läs mer:

8 hårproblem och vad de avslöjar om din hälsa

10 missat som förstör ditt hår – enligt experterna 

8 effektiva tips mot torrt och sprött hår 

Redaktionens tips