Så skyddar du din hy från vinterklimatet

Att luften är kall och torr på vintern visste du säkert redan. Men visste du att fel crème kan göra den ännu torrare – särskilt om den innehåller mycket vatten? Vatten är nämligen uttorkande för en torr och känslig hud. Ofta rekommenderas klimatcrèmer, speciellt om man ska vara länge utomhus.

Skillnaden mot vanliga crémer är att klimatcrémer bara innehåller en gnutta vatten (eller inget vatten alls), men desto mera fukt och fett, och då ofta i form av vax. Tanken med fettet är att den ska lägga sig på huden och skydda den mot kyla och vind.

Dessutom ska det låsa in fukten i huden. Genom att hålla huden hel – läs: utan fnasiga, torra fläckar och torrhetssprickor – förebygger du att bakterier och andra otrevligheter letar sig in i sprickorna och orsakar en inflammation. Leta efter ord som ”Climate”, ”Barrier”, ”Cold Cream” eller ”Balm”  i namnet, om du är ute efter en fetare produkt.

Ska man däremot mest vistas inomhus kan en klimatcrème kännas aningen fet och kladdig. Men för att skydda huden mot temperaturväxlingarna inom- och utomhus kan man ändå behöva en lite mer fuktande och vårdande produkt än på sommarhalvåret. Det gäller särskilt om du är känslig och torr.

Här är några ingredienser en vintercrème gärna får innehålla:

 

* Ceramider är fettämnen som finns naturligt i huden. De framställs idag syntetiskt men är lika hudens ceramider. Ceramider har en reparerande och klådstillande effekt och låser in fukten i huden.

* Mineraloljor (paraffinum liquidum) används i de flesta medicinska hudcrèmer av en anledning: att de låser in fukt i huden utan att irritera.

* Karbamid är en bevisat effektiv fuktbindare. Den kan dock svida något och tillsätts därför inte i så många ansiktscrèmer. Men de finns. Ofta hittar man dem på apotek.

* Sheasmör och macadamiaolja påminner också om hudens egna fetter. De skyddar hudens barriär mot fuktförlust.

* Squalen finns naturligt i huden men tillsätts också i crèmer. Oljan utvanns tidigare från valar men kommer i dag från vegetabiliska källor, till exempel oliver. Det anses vara en mycket bra återfuktare och mjukgörare.

 

5 klimatsmarta crémeval

En klassisker – Avéne Cold Crème med 65 procent fett. Funkar även bra som ansiktsmask och på eksem och sprickor! Pris: 99 kr på Apoteket.

Avene

Polarexpedition på gång? Då kan Kiehls Ultra Facial Cream vara nåt för dig. Skyddar mot extremt väder och passar mycket torr hud. Pris: 275 kr.

kiehls

L300 Intensive Moisturizing Face Cream + är en av få ansiktscrèmer med bevisat fuktbindande karbamid. Riktigt bra crème till budgetpris! Kostar 99 kr på Apoteket.

L300

Nuxe High-Repair SOS Rescue Balm är en vattenfri, behandlande balm som förvandlas till olja. För ansikte och andra utsatta områden, 185 kr.

bio-beaute

Multicréme som behandlar och läker – Below 10 degrees cream från Tromborg är utvecklad att skydda huden mot låga temperaturer. Med macadamiaolja, 760 kr.

tromborg

 

Bästa produkterna för torr hud i vinter

Bästa sminket för vinterhy

Läs också: Bästa produkterna för torr hud i vinter

Utvald läsning