HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så såg Oscarsstjärnorna ut på sina första röda mattor

06 feb, 2020 
AvAnna-Lena Pettersson
Många av de som är Oscarsnominerade har varit på galan många gånger, men när var de där första gången? Och framför allt – hur såg de ut? Vi har grävt i arkiven och hittat bilder på filmstjärnornas första kliv på Oscarsgalans röda matta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För en del Oscarsnominerade skådespelare var det bara ett par år sedan de tog sina första kliv på den röda mattan in till Oscarsgalan, för andra var det 45 år sedan. Vi har rotat i fotoalbumen från galor i historien och hittat bilder på stjärnornas looks från förr och jämfört dem med bilder från i år.

Så luta dig tillbaka och njut av en stunds nostalgi när det gäller frisyrer, klänningar, smokings och ansiktsbehåring.

Stjärnorna på sina första röda mattor

Al Pacino

Al Pacino
1974 satsade Al Pacino på stor fluga och fluffigt hår.

Men är han inte lite valpig? Året var 1974 och Al Pacino var på sin första Oscarsgala, nominerad för bästa manliga huvudroll i Serpico. Däremot hade han redan året innan varit nominerad för bästa biroll för sin roll i Gudfadern. Al Pacino har vunnit en Oscar, för bästa manliga huvudroll i En kvinnas doft 1993.

Annons

År 2020 är han åter nominerad för bästa manliga biroll för The Irishman.

Adam Driver

Adam Driver
För att det skulle vara någon skillnad mellan åren sparade Adam Driver ut ett skägg.

Skillnaden blir ju inte så stor när det bara skiljer ett år mellan bilderna. Adam Driver gjorde debut på Oscarsgalan 2019 då han var nominerad för bästa manliga biroll för sin roll i BlacKkKlansman.

På Oscarsgalan 2020 är han nominerad för bästa manliga huvudroll för The marriage story.

Charlize Theron

Charlize Theron.
Vissa verkar liksom inte åldras.

Charlize Theron klev upp på den röda mattan inför Oscarsgalan första gången 2000. Sedan dröjde det fyra år tills hon fick ta emot en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin fantastiska prestation i Monster. Hon var också nominerad i samma kategori två år senare för North Country.

Annons

Nu är hon återigen nominerad för bästa huvudroll i Bombshell.

Anthony Hopkins

Anthony Hopkins.
Sir Anthony Hopkins verkar ha varit kortare 1976.

Anthony Hopkins hann gå på många Oscarsgalor innan han själv fick gå dit som nominerad. Hans första gala var 1976 och han nominerades första gången 1992 när han nominerades för bästa huvudroll i När lammen tystnar, ett pris han också kammade hem.

Han har sedan dess varit nominerad fyra gånger till, för huvudroller i Återstoden av dagen 1994 och Nixon 1996 samt för bästa biroll i Amistad 1998 och nu 2020 för birollen i Two Popes.

Annons

Antonio Banderas

Antonio Banderas.
Kan det vara samma smoking 1992 och 2020?

Antonio Banderas har varit en Oscarsgala-besökare sedan 1992, men det är inte förrän nu, 2020, som han kommer dit som en av de nominerade.

Han är nominerad för bästa manliga huvudroll för sin roll i Pain and glory.

Brad Pitt

Brad Pitt
Brad Pitt verkar ha gjort det till en grej genom hela karriären att bli kär i sina motspelerskor.

Brad Pitt har haft ögonen på sig på röda mattan ända sedan han kom till Oscarsgalan för första gången 1992, då med dåvarande flickvännen Juliette Lewis. Han har varit nominerad sju gånger och vunnit en Oscar då han som producent fick ta emot en Oscar för 12 years a slave. I år är han nominerad för sin biroll i Once upon a time in Hollywood.

Annons

I kategorin bästa manliga biroll har han varit nominerad tidigare, nämligen 1996 för 12 monkeys. Två gånger har han varit nominerad för bästa huvudroll, 2009 för Benjamin Button och 2012 för Moneyball. Moneyball var han också producent för och därför också nominerad för bästa film. 2016 fick han sin sjätte nominering som producent för The big short som kunde blivit bästa film.

Är det Brad Pitts tur i år, tro?

Cynthia Erivo

Cynthia Erivo
Men HUR vacker var Cynthia Erivos klänning från 2017?

Cynthia Erivo gjorde en storslagen entré på sin första Oscarsgalas röda matta 2017 i en vacker mönstrad klänning. Hon var då inte nominerad till något pris, men det är hon dubbelt upp i år.

Annons

Cynthia Erivo kan nämligen ta hem både priset för bästa kvinnliga huvudroll för Harriet och för bästa originalsång för Stand up från Harriet.

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix.
Joaquin Phoenix har varit vegan sedan han var tre år gammal och lär gilla maten på 2020 års Oscarsgala, som är just vegansk.

När Joaquin Phoenix klev ut på röda mattan till Oscarsgalan första gången 2001 var han nominerad för bästa manliga biroll för Gladiator. Det var hans första nominering och sedan dess har det blivit tre till, alla för huvudroller.

2006 var han nominerad för Walk the line, 2013 för The master och nu 2020 för Joker. Och visst luktar det favorit lång väg?

Annons

Saoirse Ronan

Saoirse Ronan.
Saoirse Ronan sökte till rollen som Luna Lovegood i Harry Potter-filmerna, men hon fick den inte.

Saoirse Ronan fick gå på röda mattan på Oscarsgalan första gången 2008 när hon var nominerad till bästa biroll för Atonement.

Efter det har hon hunnit med att bli nominerad tre gånger till, alla för bästa huvudroll, Brooklyn 2016, Lady bird 2018 och nu Little women 2020.

Joe Pesci

Joe Pesci.
Joe Pesci kan verkligen gå från komedi till seriösa roller. Skillnaden mellan Goodfellas och Ensam hemma är rätt stor.

Hollywoodräven Joe Pesci har varit nominerad till en Oscar tre gånger. Lämpligt nog valde han att vara med på galan 1991 när han vann en Oscar för bästa biroll i Goodfellas.

Annons

Tio år tidigare var han nominerad till bästa manliga biroll för Raging Bull och nu 2020 är han nominerad i samma kategori för sin roll i The Irishman.

Kathy Bates

Kathy Bates.
Kathy Bates blev storstjärna genom att spela ytterst obehaglig i Stephen Kings Lida.

Kathy Bates gick på vinst direkt när hon klev in på sin första Oscarsgala 1991 och tog hem statyetten för bästa kvinnliga huvudroll i Lida.

Sedan dess har hon varit nominerad tre gånger till, alla gånger för bästa biroll – Primary colors 1999, About Schmidt 2003 – och Richard Jewell 2020.

Laura Dern

Laura Dern.
Laura Dern verkar ha gett upp de Michael Jackson-inspirerade korta vita handskarna.

Laura Dern har tidigare varit nominerad till en Oscar två gånger. Första gången var 1992 när hon gjorde Oscarsdebut, nominerad för bästa huvudroll i Rambling Rose och 2015 när hon var nominerad för bästa biroll i Wild.

Annons

På Oscarsgalan 2020 är hon nominerad för bästa kvinnliga biroll för Marriage story.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio
Visst kunde man ana redan då att de var två av framtidens största filmstjärnor?

Leonardo DiCaprio gjorde Oscarsdebut redan 1994 när han var nominerad för bästa biroll för Gilbert Grape. Sedan följde tre nomineringar för bästa huvudroll (The aviator 2005, Blood diamond 2007, The wolf of Wall street 2014) innan han till slut tog hem priset 2016 för The Revenant.

Han har också varit nominerad för bästa film som producent för The wolf of Wall street. 2020 är han återigen nominerad för bästa manliga huvudroll i Once upon a time in Hollywood.

Annons

Och här bjöd vi på en liten bonus, för visst är lillkillen bredvid Leonardo en 13 år gammal Elijah Wood.

Margot Robbie

Margot Robbie
Oavsett hårfärg kör Margot Robbie på det säkra kortet svart klänning.

Det var en mörkhårig Margot Robbie som gjorde entré på röda mattan inför Oscarsgalan 2014.

Hon fick sin första nominering 2018 för huvudrollen i filmen I, Tonya och 2020 är hon nominerad för bästa kvinnliga biroll för sin roll i Bombshell.

Renée Zellweger

Renée Zellweger
Något mer glamourös på röda mattan än i sin mest kända roll som Bridget Jones.

1999 klev Renée Zellweger ut på Oscarsgalans röda matta för första gången och tre år senare fick hon sin första nominering för huvudrollen i Bridget Jones dagbok. Hon nominerades också 2003 för huvudrollen i Chicago och 2004 tog hon hem statyetten för birollen i Cold mountain.

Annons

Hon är nu nominerad för huvudrollen i Judy och har ett litet favorittryck på sig

Scarlett Johansson

Scarlett Johansson
Lång väntan på nomineringarna resulterade i två på ett och samma år.

Scarlett Johansson har gått på Oscarsgalan sedan 2004, men det var inte förrän i år, 2020, som hon nominerades för priser. Men då blev hon i stället nominerad för två priser på samma gala.

Hon är nominerad för huvudrollen i Marriage story och för sin biroll i Jojo rabbit.

Tom Hanks

Tom Hanks
Fyra skådespelare har vunnit en Oscar två år i rad, Luise Rainer, Spencer Tracy, Katherine Hepburn och Tom Hanks.

Det var en valpig Tom Hanks som äntrade Oscarsgalans röda matta 1987. Han behövde inte heller vänta längre än två år innan han fick gå dit som nominerad, då för sin huvudroll i Big. Då tog han inte hem det, men det tog han igen med råge när han vann priset för bästa huvudroll två år i rad, 1994 för Philadelphia och 1995 för Forrest Gump.

Han har också varit nominerad för två huvudroller till, Saving private Ryan 1999 och Cast away 2001. Nu, 2020 är han nominerad i kategorin bästa manliga biroll för sin roll i A Beautiful day in the neighborhood.

Foto: TT

Läs mer:

9 svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar

8 kändispar som träffades på vita duken

Dubbelgångare? 28 kändisar som är nästan identiskt lika

Annons