HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så påverkas ditt hår av att du blir äldre

19 apr, 2016 
Blir håret verkligen grått av att man oroar sig för mycket? Och tappar alla mer hår när de blir äldre? Här kommer några sanningar – och myter – om ditt hårsvall.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hårsanningar

Du tappar hår när du blir äldre

Hälften av alla kvinnor upplever håravfall innan de fyller 50 år, enligt en amerikansk studie. Håret går normalt igenom tre stadier: en tillväxtfas, en övergångsfas och en vilofas. I takt med att vi blir äldre stannar håret i vilofasen längre och längre. Det betyder att du tappar hår snabbare än du får nya strån. Till skillnad från män, som oftast upplever håravfall i form av kala fläckar och ett stigande hårfäste, märker kvinnor av ett mer generellt håravfall över hela skalpen. Håret blir alltså tunnare.

Du kan få grått hår av oro

Hur otroligt det än låter så är det sant. En teori till varför håret vitnar av oro är att stresshormonet adrenalin skadar melanocyterna – de celler som producerar melanin som ger håret dess färg. Det kan leda till att håret snabbare blir grått än annars. Att genomgå en kris kan dessutom leda till det autoimmuna tillståndet alopecia areata som stänger av melanocyterna helt.

Annons

Läs också: Därför får du mörka ringar under ögonen

Olivolja är bra för håret

Jajamän! Du behöver med andra ord inga dyra produkter för att håret ska se lent, fräscht och välmående ut. Olivoljan hjälper nämligen håret att återfå fukt och nödvändiga fetter som normalt går förlorade i takt med att vi blir äldre.

Laser kan hjälpa hårets återväxt

Det finns många kliniker som erbjuder laserbehandlingar som stimulerar hårtillväxten. Det fungerar på så vis att håret stimuleras till att lämna vilofasen och i stället bege sig in i tillväxtfasen. Dessvärre är laserbehandlingarna lika dyra som de är effektiva, men om du har några tusen över och vill återfå svallet – kör i vind!

Läs också: 10 bästa hudorden – för en frisk och fräsch hud

Hårmyter

B-vitamin förebygger håravfall

Tyvärr. Biotin, eller vitamin B7, kommer inte att öka antalet hårstrån på ditt huvud, men det kan däremot gör ditt befintliga hår tjockare. Det bygger nämligen upp fettsyror och protein i hårsäckarna som gör stråna tjockare och starkare.

Annons

Om du plockar ett grått strå kommer två nya att växa ut

Det finns ingenting som talar för att denna skröna skulle ha någon sanningshalt. Men plocka med försiktighet – för mycket av den varan kan på sikt leda till försämrad hårkvalitet.

Läs också: Kan din deodorant göra dig sjuk?

Håret växer fortare om det klipps ofta

Nej, det finns inte någon sådan korrelation. Däremot kan det finns andra anledningar till att vi bör klippa håret var sjätte till åttonde vecka: håret ser till exempel tunnare ut när stråna är slitna och har då lättare att gå av.

Mjäll betyder torr hårbotten

Det här är en vanlig missuppfattning. I själva verket är det vanligare att personer med fet hårbotten får mjäll. Mjäll orsakas nämligen av en jästsvamp som trivs i den feta hårbottnen. Att huden lossar och faller ner på din tröja beror på kroppens reaktion på svampen. Så sluta inte tvätta håret för att du är rädd för att torka ut det – använd istället ett bra mjällschampoo.

Källor: Prevention, Hälsoliv

 

 

Annons