HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så mycket kan naglarna avslöja om din hälsa

21 jan, 2019 
Flisiga, sköra naglar med åsar är inte bara ett kosmetiskt problem. Ibland kan det skvallra om ohälsa också.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur dina naglar mår beror på flera saker. När det gäller problem som att de går av lätt beror det i regel på livsstil och klimat. Är luften torr och kall blir de skörare och bryts lättare, ett faktum många nordbor alltför väl känner till.

I ett varmt klimat växer naglarna snabbare. Naglarna mår inte heller bra av att vara i kontakt med vatten särskilt ofta och länge eftersom de absorberar mycket mer vatten än huden. Det är en vanlig orsak till att de blir för mjuka och går sönder.

– En frisk nagel är flexibel och har en blank glasaktig hinna. Är nageln matt har den brist på fukt. Hos en frisk nagel är färgen under själva nageln svagt rosa, säger nagelterapeuten Anette Claesson, som driver sajten Naglar i Norden.

Järnbrist syns på naglarna

Men om huden under nageln i stället är blå kan det tyda på dålig blodcirkulation. För ibland kan naglarnas utseende även vara ett tecken på sjukdom, men då oftast tillsammans med andra symtom, som trötthet och hosta till exempel.

Annons

Ett exempel är järnbrist, som inte bara orsakar trötthet, det påverkar nagelns form också:

– Konkava naglar med kanter som buktar utåt och har formen av en uppåtvänd sked kan ibland vara tecken på blodbrist. Tillståndet kallas skednaglar. Är man drabbad kan ett tillskott av järn hjälpa, säger Anette Claesson.

Här är andra nagelförändringar – och vad de kan vara tecken på.

Fixa starka naglar med dessa fiffiga tips!

Vita fläckar

Vita fläckar på nageln är inget tecken på sjukdom utan orsakas i de flesta fall av att luft nått nagelplattan, antagligen på grund av en liten skada i nageln.

Fingerborgsnaglar

Hål som ser ut som nålstick i naglarna är ett vanligt tecken på hudsjukdomen psoriasis. Naglarna kan också bli förtjockade.

Gula, förtjockade naglar

Beror oftast på nagelsvamp, men det kan också vara ett första symtom på hudsjukdomen psoriasis.

Annons

”Fartgupp”/åsar

En utbuktande ås tvärsöver nageln brukar kallas Beaus linjer. Den kan bero på att man har haft en infektion, hög feber eller har behandlats med cellgifter. Man kan också få åsar eller gupp efter att ha skadat naglarna. Åsen växer bort av sig själv.

Blåa eller lila naglar

Om den blåaktiga färgen försvinner när du värmer och masserar händerna beror  missfärgningen på kyla. Annars kan det skvallra om dålig blodcirkulation, syrebrist eller lungsjukdom.

Vita ränder tvärsöver naglarna

En vit linje på en enstaka nagel kan vara ett tecken på att du har slagit i den. Men har du en vit rand tvärsöver varje nagel finger och den inte följer med nageln när den växer kallas det Muehrckes linjer. De kan tyda på att levern och njurarna inte mår bra.

Ett mörkt band längs med en nagel

Det här kan i sällsynta fall vara ett tecken på hudcancer. Samma sak gäller om man har en mörk fläck på huden under nageln.

Annons

Klubbnaglar

Så kallade klubbnaglar känns igen på att nageln är rundad och förstorad samtidigt som den verkar svullen. Fingertoppen ser ut som en klubba, helt enkelt. Klubbnaglar kan vara ett tecken på att lungorna inte jobbar fullt ut. Har man klubbnaglar tillsammans med svår andnöd kan det tyda på lungemfysem.

Skednagel

Har man fått skednaglar med en konkav form som dessutom är ljusare än vanligt kan det bero på järnbrist (anemi), särskilt om du även lider av ihållande trötthet.

 

3 tips för friskare, starkare naglar

1. Bygg upp styrkan

Nagelolja, helst två gånger om dagen, gör dina naglar starkare och mer flexibla. Då bryts de inte lika lätt. Välj en riktig nagelolja, gärna med myrra. Och ge inte upp! Resultatet märks först efter någon månad när den nya nageln vuxit ut.

2. Färgkorrigera

Missfärgade naglar kan bero på att du hoppar över baslack. En annan orsak är remover med olja som kan ge en orange missfärgning. Byt till en lackremover utan olja, färg och parfym.

Annons

3. Släta ut vecken

Ofta hjälper det att polera nageln med en så kallad bufferfil och lägga på ett lager med en så kallad ridgefiller, ett lack som slätar ut nagelytan. Ett annat alternativ är att gå till en nagelsalong och få naglarna lackade med ett skyddande gellack.

 

Tips!

För att ta bort missfärgningar kan du lösa upp en tablett för rengöring av tandproteser i en kopp med 2–3 centimeter hett vatten. Låt naglarna ligga i blöt i

20 minuter, borsta dem med en liten nagelborste efteråt.

 

Läs mer:

Inspiration: 9 vackra vinterlooks för dina naglar

Sköra naglar? Här är 8 vanliga fel vi gör

Det här ska du äta för att få starkare hår och naglar

 

Annons