Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Så minskar du risken för åderbråck

31 maj, 2015 
Ironiskt nog är sommaren den tid då brustna kärl, svullnader eller åderbråck kommer upp till hudytan. Många benplågor går dock att förebygga!
Annons

Vi önskar oss släta spiror utan minsta märke som tar vid där kjolkanten slutar.  Men i takt med att solens strålar värmer upp kroppen lockas våra blodådror upp till hudytan:

– De mer ytliga venerna på benen som vi får bråck i hjälper till med kroppens värmereglering. Därför syns de mer på sommaren när vi blir varma, säger Anders Lundell, kärlkirurg och klinikchef på Scandinavian Venous Centre i Malmö.

Åderbråck får vi när klaffar i venerna inte sluter helt tätt. Blod samlas i venerna som till slut sväller, och slingrande, ibland blå, maskliknande ådror dyker upp på benen. När ådran har blivit mellan fyra och fem millimeter i diameter räknas det som bråck.

Bråck och ådernät – vad är skillnaden?

Åderbråck får vi när venernas klaffar inte sluter tätt, det gör att blodsamlingar och vener vidgas. Ofta ser man de svullna ådrorna på benen, men inte alltid. Det kan ge trötta, tunga och svullna ben.

Annons

Ådernät kallas ibland kärlspindlar och liknar spindelnät i formen. Det är helt ofarliga, synliga blodkärl strax under huden.

Kärlbristning är kärl som brustit. Det är ofarligt men syns ofta tydligt och lyser i rött eller blålila genom huden.

Svullna ben och värk i benen beror ofta på åderbråck men kan också vara symtom på allvarligare sjukdomar. Är det bara ett av benen som sväller upp ska du uppsöka läkare direkt, det kan bero på blodpropp.

Hur blir man av med dem?

Håll viktkoll. Ät bra mat i lagom doser. Övervikt ökar trycket i venerna och risken att drabbas av åderbråck.

Cirkulera mera. Gå runt och rör på dig om du sitter eller står still mycket för att hålla i gång blodcirkulationen. Motion stärker kroppen och hjälper venerna att fungera bra.

Stoppa svullnad. Stödstrumpor hjälper blodet att komma fram i ådrorna och minskar risken för blodsamlingar och svullnad.

Kirurgi. Åderbråck kan tas bort med kirurgi, skuminjektioner eller med värme från laser och mikrovågor som båda kokar sönder venerna och gör att de skrumpnar. Priset på behandlingarna varierar kraftigt, allt mellan 1 000 kr och 30 000, beroende på metod och på hur stora kärl och områden det handlar om. Billigast är skuminjektioner där fler behandlingar kan behövas för att bli av med ådrorna.

 

LÄS OCKSÅ:
Produkterna som ger brunare ben på ett kick

AV: Sandra Hiort

BILD: Thinkstock

Annons