Så fixar du en fön-tastisk frisyr

Drömmer du om en frisyr som håller formen, helst i flera dagar? Med rätt hårfön och rätt teknik är det möjligt, här är tipsen som gör dig till ett äkta fönproffs.

Håret är huvudsaken, nu mer än någonsin. En anledning är att många kändisar har skaffat sig en personlig frisör och den personliga frisören blir inte sällan själv kändis, ofta med eget tv-program som följd. De följer också ”sin” kändis jorden runt med en hårfön i högsta hugg, vilket inte är någon slump: med en bra föning kan man lyfta håret till nya höjder.

Det har förstås banat vägen för speciella fönsalonger. Ett exempel är Blow to Go-salonger där frisören kommer till dig och fönar ditt hår i ditt hem, på ditt jobb eller på hotellrummet. I Sverige finns än så länge bara ett nyvaket intresse för konsten att föna håret.

– Förr gick man till frisören och la håret en gång i veckan. I dag är vi så stressade att vi sätter upp det i tofs i stället. Dessutom är det mycket billigare att få håret fönat utomlands, säger stjärnfrisören Antonio Axu på Vanity Studios i Stockholm.

Han har lång erfarenhet av hårstyling och har bland annat utbildat frisörer i fönteknik i Los Angeles.

– Efter en riktigt bra föning ska frisyren hålla i tre dagar. Att föna rätt ger en longlasting-effekt, förklarar han.

För att lyckas finns det några saker att tänka på:

– Köp en fön av bra kvalitet. De billigaste har ett för svagt lufttryck med för hög värme. Förutom att det sliter mer på håret tar det längre tid att torka och forma det.

Fönar man håret ofta rekommenderar Antonio Axu en riktig frisörfön.

– De håller i en evighet. Ofta har de ett högre lufttryck och reglerbar värme, vilket minimerar föntiden – och slitaget.

För en hållbar föning krävs också en bra borste.

– Välj naturhår, gärna i svinborst. Det ger håret mycket glans.

Antonio Axus tips för proffsföning hemma

1. Börja alltid med att applicera en värmeskyddande produkt i håret. Använd gärna en produkt i sprayform eftersom den fördelas bäst i hela håret.

2. Vilken typ av borste du väljer beror på vad du vill uppnå för resultat. En rundborste funkar till det mesta. Men om du ska föna ditt hår rakt kan en paddelborste underlätta arbetet.

3. Har du kort hår räcker det ofta att föna håret med fingrarna för att göra det luftigt.

4. Håret bör inte vara allt för blött när du fönar det. Risken är att den värmeskyddande produkten späds ut och att man måste ta mer av den för att få ett bra skydd. Dessutom tar föningen längre tid.

5. Håret ska aldrig vara i direktkontakt med fönen, då bränns det.

6. Håll fönen mellan 3 och 6 centimeter från håret/borsten.

7. Föna alltid håret medhårs så att hårstrånas fjällskikt sluter tätt.

8. Vill du ha volym, börja med att föna håret i hårbotten.

9. Föna håret max två, tre gånger i veckan. Det ska räcka, inte minst för att en riktigt bra föning håller i tre dagar.

10. Om du vill ha form på håret ska du avsluta med att blåsa frisyren med kalluft. Det fixerar formen.

11. För att skydda håret mot slitage och värme bör man använda inpackning en gång i veckan. Kérastase Bain Force och Brazilian Blowout Masque är två favoriter. 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Redaktionens tips