HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så enkelt fixar du missfärgade naglar

29 nov, 2013 
Vita fläckar på naglarna?
Gula naglar eller oförklarliga vita fläckar? Vi har pratat med experten som förklarar vad missfärgningarna betyder - och hur du enklast undviker dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Missfärgade naglar kan bero på att du använder en remover med olja, det ger en orange missfärgning. Prova en lackremover utan tillsats av olja, färg och parfym. Hittar du inte det är ren aceton att föredra. Smörj gärna in med myrraolja efteråt, det gör nageln segare och tåligare.

Missfärgningar under nagelkanten kan du fila bort med en liten roterande fil med rundad topp. För att ta bort missfärgningar kan du prova att lösa upp en tablett för rengöring av tandproteser i en kopp med 2-3 centimeter hett vatten. Låt naglarna ligga i blöt i 20 minuter, borsta dem med en liten nagelborste efteråt.

Har du vita fläckar på naglarna? De är oftast helt ofarliga och kan bero på ålder eller att du har slagit i nageln. Fläckarna växer ut av sig själva med nageln.

En vit linje på en enstaka nagel kan vara ett tecken på att du har slagit i den. Men har du en vit rand tvärsöver nageln på varje finger och den inte följer med nageln när den växer kallas det Muehrckes linjer. De kan tyda på att levern och njurarna inte mår bra. Gula och tjocka naglar beror oftast på nagelsvamp, men det kan också vara ett första symtom på hudsjukdomen psoriasis.

 

Källa: Anette Claesson, Naglar i Norden.

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons