HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Så blir du av med pormaskar för gott!

11 jan, 2017 
Pormaskar går att bli av med.
Pormaskar är det få av oss som slipper undan helt. Här är några tips på hur du kan göra för att bli av med pormaskar och undvika att de kommer tillbaka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Pormaskar, finnar, blemmor – rödskrikande och svullna, vanprydande sattyg som nog alla av oss våndats över någon gång. Vissa mer än andra, vilket till stor del beror på gener. Men vad du äter, hur du sover, stressar och tränar kan påverka hur din hy mår.

Vad är en pormask?

En pormask, eller komedon som den också kallas, skapas när en por blir igentäppt av talg, smuts eller oljor vi har i smink och hudvårdsprodukter. Talg producerar kroppen för att skydda huden, men ibland producerar den för mycket. En anledning till att huden överproducerar talg är överskott av testosteron i kroppen, vilket är extra vanligt under puberteten. Pormaskar dyker vanligtvis upp i pannan, på näsan, hakan, kinder och hals.

Skillnaden mellan en pormask och en finne? En finne är en infekterad pormask.

Man brukar tala om svarta och vita pormaskar. De svarta är då öppna pormaskar där ett pigment i huden oxiderar och får den att se mörk ut, det handlar alltså inte om smuts. Vita pormaskar ser ut som små vita prickar på huden.

Annons

LÄS OCKSÅ: Oväntade fördelen med att få finnar

Hur blir man av med pormaskar?

Låt bli att klämma

Vi vet att det är lockande – men kläm inte pormaskar själv hemma! Det är regel nummer 1. Det kan sluta med att du får finnar och acne eller till och med ärr. Om du ändå ska envisas, se till att använda rätt sorts hudvårdsprodukter samt tvätta ansiktet efteråt.

Ren hud

En ren hud är en fin hud. Försök att dra ner på sminket på vardagarna, sov inte med smink och tvätta ansiktet morgon och kväll. Använd ansiktsvatten för att rengöra på djupet och verkligen få bort alla sminkrester. Undvik oljebaserade produkter och hitta en nattkräm som låter huden och porerna vila på natten.

Lä också: Finnar och skorpor – därför kan du inte sluta pilla

Tålamod

Det tar ett tag för porerna att återhämta sig, de kommer inte bli perfekta bara för att du klämt dem eller har någon mirakelkräm under natten. Ge det lite tid och lägg lite omsorg på rutinerna.

Annons

Ånga

Ånga öppnar upp porerna så att smutsen kan komma ut. Det fungerar även som ett förkylningsknep, men koka upp vatten i en stor kastrull, ta av från plattan och böj dig så att ansiktet täcks av ångan. Håll ångan inne genom att lägga en handduk över huvudet. Efteråt ska du peela eller skrubba ansiktet för att få bort så mycket orenheter som möjligt.

Läs också: Ny studie: Vitamintillskott kan ge di acne

Varmvatten

Genom att skölja ansiktet i varmt vatten öppnar du upp porerna och när du sedan tvättar med ansiktsvattnet får du med dig mer smuts.

Is

Is har motsatt effekt från varmt vatten – det får porerna att dra ihop sig, vilket ju är bra när du har rengjort dem!

Mineralsmink

Undvik flytande och kladdigt smink, det täpper igenom porerna och det vill vi ju inte! Om du ändå måste sminka dig, använd mineralsmink och löspuder

Läs också: 5 vanliga hudproblem och hur du blir av med dem

Ansiktsmask med kol

Minst en gång i veckan är det en bra idé att lägga en ansiktsmask, gärna en med kol i eftersom det drar ut smutsen ur porerna.

Annons

Ät rätt

Många säger att mat med högt GI, choklad och mjölkprodukter är mat som ger mer pormaskar och finnar, men det är ännu inte bevisat.

Salicylsyra

Salicylsyra finns i vissa ansiktsprodukter och peelar huden från smuts och döda hudceller, det får porerna att öppna upp sig och underlättar att få ur pormaskar. Fråga i butiken efter produkter med salicylsyra.

Källa: Modette, Hudguiden, Made4men, Acnespecialisten

Foto: Thinkstock

Bästa produkterna för just DIN hudtyp

hudtyp

Läs också: Bästa produkterna för just DIN hudtyp

Annons