Rakar du dig "där"? Tänk då på detta!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I slutet av 90-talet blev det populärt att frisera kroppens nedre delar. Idag är det mer regel än undantag att kvinnor använder både vax och hyvel även på kroppens intima områden. Enligt en tidigare undersökning gjord av RFSU väljer 94 procent av landets kvinnor mellan 20 och 40 år att ta bort könshår. Men det är inte helt utan risk för komplikationer.

Irriterad hy med inflammerade och röda prickar hör till de lindrigare biverkningarna, en känslig och nyrakad hy får mängder med småsår – som blir perfekt grogrund för skadliga bakterier.

Läs också: 7 vanliga misstag du gör när du rakar dig

– Varma och fuktiga miljöer är perfekt för bakterier som streptokocker, stafylokocker och MRSA, de fruktade multiresistenta bakterierna, skriver Emily Gibson via kevinmd.com. Hon hävdar också att sexuellt överförbara sjukdomar, som exempelvis herpes, smittar lättare mellan rakade könsorgan.

I grannlandet Norge är könshårets vara och icke vara en het potatis. I tidningen Foreldre & Barn avråder barnmorskor gravida kvinnor att intimraka sig eftersom det ökar risken för infektioner. ”Att raka partierna som syns utanför bikinitrosan är nog, låt resten vara” löd då uppmaningen där.

Läs också: Reklamkampanjen vill normalisera kvinnlig kroppsbehåring

Redaktionens tips
Dela på: