Artikeln innehåller reklamlänkar

Primers som är bäst i test – här är våra betyg

Vilken är den bästa primern? Stort test!

Att lägga en makeup som ska hålla hela dagen kan kännas som ett omöjligt uppdrag, speciellt om du inte har så mycket tid på morgonen eller om du helt enkelt inte har intresset för det. Då kan det vara värt att hitta små knep som kan hjälpa dig att förenkla din vardag samtidigt som de sparar tid.

En enkel sak som är värt ett försök är att investera i en bra primer. En primer applicerar du efter din vanliga hudvårdsrutin och innan du lägger din bas. Det finns dock en rad olika alternativ på marknaden och om du känner dig lite ”lost” i primer-djungeln så kanske vi kan hjälpa dig på traven.

Vi har nämligen gjort ett stort test där olika primers har satts på prov och utvärderats med respektive betyg, för- och nackdelar. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla produkter kan visa sig olika beroende på vilken hudtyp just du har. Resultaten nedan grundar sig i våra egna åsikter och betygsätts därefter.

Därför ska du använda primer i din sminkrutin

Den största anledningen till att du bör använda en primer i din makeup-rutin är för att hålla sminket på plats under dagen. Att grunda med en bra primer som passar just din hudtyp kan nämligen göra så att din bas inte försvinner lika snabbt och att du för ett fint och naturligt glow.

Du kan också använda olika primers vars främsta fokus är att dämpa diverse problemområden eller alternativ som fokuserar på diverse olika egenskaper för att nå önskat resultat. Det gäller att hitta din favorit!

5 primers som håller vad de lovar

Det är som sagt viktigt att hitta en primer som passar just din hudtyp. Nedan har vi samlat fem olika alternativ som vi tyckte höll vad de lovade. Scrolla ner för att hitta våra resultat och din nya favorit!

1. Primer med lätt formula

Primern sjönk in i huden på några sekunder!

Namn: Prep + Prime Natural Radiance Radiant Pink, MAC Cosmetics

Pris: 385 kronor

Fördelar: Här har vi en primer med en silkeslen formula som finns i två färger beroende på vilket alternativ som passar just dig bäst. Produkten smälter in i huden, håller sminket på plats hela dagen och känns skön och återfuktande. Finns faktiskt inte mycket mer att säga än att det här är en av våra favoriter!

Nackdelar: Det här är en primer med en mycket lätt konsistens som förbereder huden inför en lätt makeup. Dock gav den inte lika mycket lyster som vi hade önskat utan kändes mest återfuktande. Därför skulle vi inte rekommendera denna till någon med fet/oljig hy.

Betyg: 4,5/5

Här kan du köpa den (länk till butik).

2. Återfuktande primer

Vattenbaserad primer med återfuktande egenskaper

Vattenbaserad primer med återfuktande egenskaper!

Namn: Skin Protecting Primer 30 ml, Kicks Beauty

Pris: 179 kronor

Fördelar: Perfekt för dig med torr hy. Här har vi en primer som är lätt att jobba med i och med den tunna konsistensen och ett alternativ för dig som behöver mycket fukt för att inte blir torr under dagen. Ett stort plus är att ingredienserna även ska hjälpa till att skydda mot föroreningar och blått ljus!

Nackdelar: Vi gillade det mesta med den här produkten förutom lukten. Doften påminner lite om rengöringsmedel men kanske är det något man får se förbi eftersom att produkten i sig motsvarar alla förväntningar?

Betyg: 4/5

Här kan du köpa den (länk till butik).

3. Primer som ger ett matt resultat

Primer som mattar ner glansig hy

Primer som mattar ner glansig hy!

Namn: Ever Matte Poreless Perfector Primer,  Becca

Pris: 425 kronor

Fördelar: Den här produkten passar dig som letar efter en produkt som ger ett matt resultat. Det var lätt att applicera produkten och det gick även att bygga upp till önskat resultat. Primern höll sminket på plats hela dagen och hjälpte till så att en oljig hy höll sig i schack längre än vanligt.

Nackdelar: Det här är en produkt som riktar sig till dig med en oljig eller fet hy, därför var den inte optimal för oss med torr hy så här på vintern. Men vi är övertygade om att det här kommer att bli en favorit till sommarens alla varma dagar! Dock var denna primer det dyraste alternativet vilket också påverkade det slutgiltiga betyget.

Betyg: 3,5/5

Här kan du köpa den (länk till butik).

4. Primer för fet och oljig hy 

Primer för oljig hy

Vegansk primer som mattar ner oljig hy!

Namn: Nordic Chic Matifying & Pore Smoothing Primer, Lumene.

Pris: 139 kronor

Fördelar: Primer med lätt formula som smälter in i huden snabbt. Perfekt för dig som besväras av en oljig hy som lätt blir glansig under dagen. Denna primer än även vegansk vilket höjer betyget ytterligare ett snäpp.

Nackdelar: Det enda vi kunde se som negativt med denna primer är att det ibland krävdes ganska mycket produkt för att nå önskad effekt. Förpackningen är ganska liten och innehåller inte så mycket produkt så den tog slut snabbare än vad vi hade önskat, å andra sidan är den en av de billigaste vi testade så det vägde upp.

Betyg: 4/5

Här kan du köpa den (länk till butik).

5. Primer som ger glow

Primer som bidrar med glow och lyster

Vår favorit!

Namn: Bare With Me Hemp Radiant Perfecting, NYX professional makeup

Pris: 189 kronor

Fördelar: Perfekt primer för dig som letar efter något som bidra med glow i din makeup rutin. Det här alternativet håller verkligen vad den lovar och ger ett fint glow till ditt smink som även håller hela dagen. Går även lätt att blanda i din foundation för ett mer naturligt och återfuktande resultat.

Nackdelar: Kan dock kännas lite kladdig på hyn och behöver någon minut för att sjunka in ordentligt. Det är lätt att överdosera då det kommer ganska mycket produkt på en gång från flaskan så se till att vara försiktig. Det behövs inte mycket för att få ett fint glow!

Betyg: 5/5

Här kan du köpa den (länk till butik).

Läs mer: 

Bäst i test: Här är årets bästa foundations

Bäst i test: Här är årets bästa concealers 

Utvald läsning