Orsakerna till att din man tappar håret tidigare än andra män

De flesta män börjar tappa hår ju äldre de blir och runt 50 årsåldern brukar majoriteten se en signifikant skillnad. Nu visar dock forskning att det finns en viss typ av man som löper större risk att bli flintskallig än resten av männen; en kort, ljushyad man.

Enligt en studie i Nature Communications kunde man se att korta, vita män har en ökad risk för tidigt håravfall. Studien identifierade 63 avvikelser i männens arvsmassa som kan förutspå risken för håravfall. Vissa av dessa avvikelser var sammankopplade till egenskaper eller sjukdomar, som tidig pubertet, hjärtsjukdomar och prostatacancer. Även gener som var relaterade till kroppslängden var sammankopplade med flintskallighet.

Läs också: Allt du vill veta om hårhälsa och håravfall!

En annan tysk studie som utfördes vid Institute of Human Genetics på University of Bonn visar dock att länken mellan flintskallighet och kroppslängd inte alls är så säker som man tror. Deras teori är snarare att tidigt håravfall beror på att mannen har kommit in i puberteten tidigare än genomsnittet.

Man bör dock ha i åtanke att kopplingen inte är definitiv och att det finns flera saker som påverkar varför vissa män tappar hår tidigare än andra.

Men! Deppa inte över tidigt håravfall:

Skalliga män anses nämligen vara mer framgångsrika, attraktiva och maskulina

Källa: Medical daily

 

Utvald läsning