Ny trend: Naturligt vita tänder med ayurveda!

Inom den indiska hälsoläran ayurveda har man länge använt så kallad ”oil pulling”, då man sköljer munnen med kokos- eller sesamolja. Olja sägs ”dra ut” gifter och skadliga bakterier ur munnen, stärka tänderna och göra dem naturligt vita.

Särskilt bra anses kokosoljan vara eftersom den har antibakteriella egenskaper och motverkar svamp. Oljan gör också att missfärgningar får svårare att fästa på emaljen.

Metoden anses också förhindra bakterier från att vandra ut i kroppen via blodet. Forskning har tidigare visat på ett samband mellan munbakterier och hjärtinfarkt.

Det finns ett par, mindre studier som visar att oil pulling faktiskt kan minska risken för karies och dålig andedräkt något. Det ska dock inte användas i stället för tandborstning, utan som ett komplement.

Någon studie som visar att oil pulling skulle förbättra hälsan genom att förebygga till exempel hjärtsjukdom, finns inte.

Oil pulling – så gör du:

1. Ta cirka en matsked kokosolja i munnen. Den smälter naturligt av värmen i munnen.

2. Låt oljan virvla runt långsamt i munnen, helst i 10–20 minuter. Du ska inte svälja den.

3. När kokosoljan blivit mjölkvit kan du spotta ut den.

4. Borsta tänderna som vanligt.

5. Skölj munnen på det här sättet varje dag.

 

LÄS MER:

 

Läsarfråga: ”Kan tuggummit göra mig tjock?”

nikotintuggummi-vikt

Signaturen ”Helén” undrar om tuggummin med sötningsmedel kan göra det svårare att gå ner i vikt. Så här svarar viktcoachen!

Läs mer: ”Kan tuggummit göra mig tjock?”

 

Knepen som ger dig ett vitare och vackrare leende

Håll tänderna yngre, längre!
Vita, hela och rena. Så vill vi ha våra tänder, hela livet. Med rätt omvårdnad – och en gnutta indisk visdom – kan du få det.

Läs mer: Knepen som ger dig ett vackrare leende 
Källa: WebMed.com

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Utvald läsning