Hudvård Hårvård Nagelvård Shopping Träningskläder

Ny metod tar bort åderbråck på 30 minuter!

26 jun, 2014
author Jennie Sandberg
Jennie Sandberg
Det finns flera sätt att behandla åderbråck. Att limma ihop dem är det senaste och skonsammaste sättet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Behandlingen av åderbråck har gått framåt de senaste åren. Tidigare användes operationer där man blev sövd, vilket är både mer tidskrävande och utgör en större fara för patienten.

– Det som använts i över 100 år är en öppen kirurgi som kallas stripping. Läkaren öppnar i ljumsken och drar ut det ytliga vensystemet, där bråcket sitter. Det används fortfarande, men det innebär sjukskrivning och risker för blödningar och infektioner. I dag har vi bättre metoder att ta till, som de så kallade kateterteknikerna, säger Bo Risberg, kärlkirurg vid Kärlkliniken i Göteborg, som är den första i landet att använda lim för att ta bort åderbråck.

Katetertekniken innebär att man går in i kärlet och förstör det med laser, ånga eller lim. Av de nya kateterteknikerna är den där man använder lim den mest skonsamma. Det krävs ingen bedövning och själva ingreppet tar bara en halvtimme att genomföra.

– Alla metoderna går ut på att förstöra kärlet där åderbråcken sitter. En kateter förs in i venen under ultraljudskontroll och därefter förstörs kärlväggen med någon av de olika metoderna, säger Bo Risberg.

Annons

När man för in ånga eller laser så är det värmen som kokar eller löder sönder kärlet. Lim skickar man in via katetern i kärlet och det gör att det klibbar ihop och sedan skrumpnar. När man vid ett återbesök tittar med ultraljud på hur det ser ut i benet så syns ofta ingenting där åderbråcket varit. Och att det skulle finnas för lite kärl behöver vi inte oroa oss för, försäkrar Bo.

– Vi har en enorm överkapacitet när det gäller vensystemet i kroppen. Blodet hittar nya vägar. Man klarar sig fint utan det ytliga systemet och dess åderbråck.

När operationen är gjord så kan man gå hem nästan direkt efteråt utan att behöva använda stödstrumpor i veckor som man behöver vid vanlig så kallad stripping.

– Det behövs ingen efterbehandling. De nya teknikerna är väldigt enkla att utföra och limning görs helt utan bedövning, det känns ingenting. Efteråt har man ett millimeter stort ärr där katetern satts in. Patienten kan gå härifrån så fort operationen är klar och behöver oftast ingen sjukskrivning, berättar Bo Risberg

Annons

Men om man skulle få tillbaka åderbråcken, vilket kan hända, så är det bra att snabbt ta kontakt med sin läkare så de inte hinner bli så stora.

– De nya åderbråcken kommer från ”slumrande” kärl i underhuden. Vissa har lättare för att få åderbråck och varför vet man inte, mer än att det är till viss del ärftligt, säger Bo Risberg.

Än så länge är det bara via de privata mottagningarna som man kan få operationerna med den nya metoden. Priset för limning är från cirka 13 000 kronor och uppåt beroende på hur mycket besvär man har.

AV JESSICA DEVERT

BILD THINKSTOCK

Annons