Artikeln innehåller reklamlänkar

Möt vintern i ny hårfärg – här är de största trenderna just nu

Sugen på en ny hårfärg i höst? Här är årets trender.

I dag är det lika enkelt att byta hårfärg som att byta kläder. Utbudet av permanenta, halvpermanenta och urtvättbara färger växer och man kan välja mellan allt från att blanda lite pigment i sitt balsam för en tillfällig förändring till att göra en ordentlig omgörning hos frissan.

– Eller så gör man en snygg grundfärgning hos frisören först och experimenterar sedan med slingor i roliga färger hemma. På så sätt kan man byta färg ofta och få ett snyggt resultat, säger Marta Spizewska som är kreativ chef på Wella i Norden.

Monokrom hårfärg

Den starkaste trenden just nu är monokroma färger, det vill säga att man färgar håret i en färg som sedan får skifta i olika intensitet.

– Samma trend ser man när det gäller mode. Kläderna får gärna gå helt i exempelvis grått, men skifta mellan ljusare och mörkare gråa nyanser. Och grått är stort även när det gäller hår. Det är en neutral färg som klär de flesta.

Grått kan innebära allt från gråviolett och gråblått till gråbeige. Även körsbärsrött och tegelrött syns mycket i höst och finns i många olika intensiteter. En annan stor trend är naturliga färgbehandlingar.

– Efterfrågan på växt- och örtbaserade färger är jättestor och utbudet växer hela tiden. Men man kan inte förvänta sig exakt samma resultat av växtbaserade färger som av vanliga hårfärger. Det täcker inte gråa strån lika bra och man kan inte heller ljusa upp håret med växtfärger, säger Marta Spizewska.

Mildare hårfärger

En fördel med växtfärgerna är dock att de inte är lika starka och därför kan de användas oftare. Men det har också kommit tekniker som gör vanliga hårfärger snällare för känsliga hårbottnar. Bland annat finns numera ett serum, Nioxin Scalp Protect Serum, som appliceras i hårbotten före färgning. Den blockerar en del av svedan man kan känna under färgbehandlingen.

För den som inte har råd eller tid att färga sin utväxt varannan månad kommer en annan glad nyhet: Numera är det helt okej att låta utväxten frodas,

i alla fall om utväxten är mörkare än längderna. Marta Spizewska berättar att det till och med är populärt att få en utväxt infärgad i håret redan hos frisören.

– Det är mer än okej att ha utväxt i dag, det är inne! Fördelen är att en mörk utväxt mot ljusare längder ger en 3 D-känsla som får håret att se fylligare ut.

Däremot ska man helst akta sig för motsatsen: En ljus utväxt mot mörkare längder eftersom det lätt gör att man ser tunnhårig ut.

 

Trender just nu:

  • Utväxt. En mörk utväxt mot ljusare längder gör att håret ser tjockare ut.
  • Enfärgat, monokromt hår, gärna med skiftningar.
  • Metalliska nyanser.
  • Eko. Allt fler färger är baserade på växter och naturliga ingredienser, till exempel kanel, henna och indigo.
  • Miljöhänsyn. Även på salonger tänker man allt mer på klimat och miljö. Wella har bland annat tagit fram salongsfärger som är lättare att skölja ur för att spara på vattnet. Man satsar också på att göra slingor utan folie för miljöns skull. Istället målas de på med pensel med så kallad frihandsteknik.
  • Pastelliga, urtvättbara slingor. Boomen med roliga färger som tvättas ur på ett par tvättar fortsätter och gör att vi byter hårfärg oftare.

 

Martas tips för ett lyckat färgskifte

Det här bör du göra hos frisören: Uppljusningar (blondering) om du har långt hår. Risken för slitage är stor. Slingor och alla större förändringar.

Det här kan du göra hemma: Uppfräschning av färgen med toning. Helfärga håret, det vill säga om du bara vill ha en färg i håret. Leka med urtvättbara färger.

 

Nej, du ska inte testa färgen på huden först!

På många hemmafärger uppmanas man att göra ett hudtest för att se om man är allergisk mot färgen. Men Läkemedelsverket avråder från hudtester eftersom hudläkare anser att ett sådant test inte är tillförlitligt. När ett hårfärgningsmedel används direkt på huden kan man tvärtom reagera med att utveckla en allergi.

Källa: Läkemedelsverket

 

Känslig?

PPD och TDA är två särskilt omdebatterade ämnen som finns i hårfärger, både i traditionella färger och i ekologiska. De klassas som allergiframkallande och kan orsaka eksem i hårbotten, i ansiktet och på halsen. Men det finns också ett stort antal andra ämnen i färg som är mer eller mindre allergiframkallande. I folhälsomyndighetens miljöhälsorapport 2017 framkommer det att åtta procent av dem som färgat håret har fått hudbesvär. Tillverkare av hårfärger letar nu med ljus och lykta efter snällare ämnen som kan ersätta PPD och TDA. Om du brukar reagera på kemikalier, kolla gärna om hårfärgen innehåller något av de två ämnena.

 

Volymgivande Nioxin (länk till Apprl) schampo, conditioner och efterbehandling finns nu även för färgat hår. Gör tunt hår omedelbart tjockare. Pris för kitet, 398 kr. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Nioxin kit.

Color Shots (länk till Apprl) är en snäll, tillfällig hårfärg som du blandar i ditt balsam. Färgen tvättas ur efter några tvättar. Finns i sju nyanser som passar ljus och mörkt hår. Björn Axén, 129 kr. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Björn Axén colour shot.

Nyhet! Moroccan oil Protect & Prevent Spray (länk till Apprl) ger glans och skyddar ditt hår mot UV-strålar och andra miljöfaktorer som förkortar färgens livslängd. Pris: 319 kr. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Morroccan oil spray.

Slipp gula skiftningar i ditt blonda hår med balsamsprayen Blonde Anti Yellow Spray. Schwarzkopf (länk till Apprl), 99 kr. Läs mer och köp här (länk till Apprl).

Schwatzkopf blonde spray.

Sockerchock! Saltspray ger tunt hår fyllighet, men det kan också göra hårfärgen lite matt. Och det vill man ju inte. Nu kan du få samma fyllighet utan att påverka färgen – med sockerspray. Wella Sugar Lift, (länk till Apprl) 129 kr. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Wella sugar spray.

Hårfärg för hemmabruk som inte sliter lika mycket på håret. Schwarzkopf Color Expert (länk till Apprl)med Omegaplex skyddar håret och förlänger färgen, 109 kr. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Schwartzkopf colour expert.

Smidig engångsinpackning att ha i gymväskan! Restore Intensive Mask (länk till & Other Stories) från & Other Stories, 150 kr/12 st. Läs mer och köp här. (länk till & Other Stories)

& Other Stories hårmask.

Scrunchien är tillbaka! Men den här är av löshår. Välj en nyans ljusare eller mörkare än ditt eget hår för att få ett färgskifte på håruppsättningen. Rapunzel of Sweden (länk till Apprl), 229 kr. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

Rapunzel of Sweden scrunchie.

 

Förstärk det du har med en toning. Casting Gloss Crème (länk till Apprl) är en intensivtoning utan ammoniak. Ger lyster och glossiga reflexer åt din naturliga hårfärg, 119 kr. Läs mer och köp här. (länk till Apprl)

L'oreal casting crème gloss.