Artikeln innehåller reklamlänkar
HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

8 vanliga sminkmisstag – som får dig att se äldre ut än du är

21 jan, 2021 
Misstag när du sminkar ögonen.
En del älskar smink och kan lägga timmar på att se tutorials på Youtube – andra lägger 10 minuter om dagen på att slänga på sminket som vi alltid gjort, av ren vana. Tillhör du kategori nr 2? Här är några saker det kan vara dags att börja tänka på!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips på mineralsmink som är snäll mot både din hy och miljönBrand logo
5 tips på mineralsmink som är snäll mot både din hy och miljön

De flesta av oss vill ibland framhäva våra utseendemässiga styrkor med hjälp av smink och makeup. Kanske ge kindbenen en skjuts med lite rouge, täcka några röda prickar med lite concealer eller framhäva ögonen med eyeliner och mascara?

Men kanske är du på en plats i livet där du insett att du sminkar dig på samma sätt idag som för 20 år sedan? Och visst får du ha 00-talets "more is more"-look om du vill det – men även om det inte hänt något med din sminksmak så har det garanterat hänt saker med din hud!

Christina Aguilera 2001.
Sångerskan Christina Aguileras sminklook 2001.

Och det finns vissa misstag många av oss gör med framförallt ögonsminket, som kan framhäva ålderstecken mer än vi egentligen skulle önska. Här är några saker du kan fundera över om du gör, och om din nuvarande makeup-rutin verkligen ger de resultat du önskar.

Annons

1. Du använder för mörk eyeliner

Kolsvart eyeliner är inte det enda alternativet! Faktum är att det nattsvarta är för hårt mot allas ansikten – oavsett ålder. Men när du börjar bli till åren och huden runt ögonen blir tunnare och får fina linjer kommer den svarta eyelinern framhäva varenda rynka och få dig att se både tröttare och äldre ut.

Testa istället en mjukare brun nyans, eller varför inte en färg som får dina ögon att poppa? Som kopparbrunt till blå ögon, plommon mot gröna ögon eller djupt marinblått för bruna ögon?

Här är en eyeliner-penna från Viva la Diva som är mjuk och lätt att applicera.

Penna från Viva la Diva.

2. Du glömmer ögonbrynen

Kanske hoppade du på 90-talstrenden med ett tunt, tunt streck till ögonbryn – eller tog du bort dem helt och målade tillbaka dem? Hur som helst är trenden den motsatta idag, med naturligt buskiga bryn som målbild.

Annons

Låt brynen växa tillbaka och forma dem med en bryn-gel om stråna sticker ut åt olika håll. Har du knappt några bryn, eller väldigt ljusa? Det finns gott om bra brynpennor och andra redskap för att måla på ett par realistiska ögonbryn idag!

Maybelline Tattoo Brow Micropen, hjälper dig fylla i ögonbrynen med hårstå-liknande streck. ANNONS Läs mer och köp här.

Ögonbrynspenna från Maybelline.

3. Du målar undre ögonlockskanten

En gång i tiden skulle man måla den undre ögonlockskanten med vit kajal för att få ögonen att se större ut. Idag förstår vi att det inte lurar någon, utan bara ser onaturligt ut.

Annons

Men fortfarande är vi många som målar svart kajal eller eyeliner strax innanför den nedre fransraden. Det får däremot ögonen att se mindre ut än de är – och dessutom kan det ge ett lite surmulet och äldre uttryck.

Vill du undvika det är den nude-färgad ögonpenna att föredra.

Nude-färgad inliner från Idun Minerals, som hjälper dig få en piggare look. ANNONS Läs mer och köp här.

Inliner från Idun.

4. Du har fel färg på concealern

Har du mörka ringar under ögonen som du vill dölja ibland? Gör då inte misstaget att använda en concealer i fel färgton, som istället kan få dig att se riktigt sjuklig ut!

Annons

Tänk att en concealer med rosa pigment passar bäst om du är väldigt ljushyad, medan en med mer gula/orangea toner matchar bättre mot lite mörkare hud.

Instant Eraser Concealer, från Maybelline, finns i sju olika nyanser och har en smart appliceringssvamp. ANNONS Läs mer och köp här.

Concealer från Maybelline.

5. Du har eyeliner hela vägen runt

Tiden för de riktigt sotiga ögonen är förbi – i alla fall till vardags. Om du inte är gothare. Brukar du ha eyeliner under ögat? Mjuka istället upp din look genom att använda en platt borste som du fuktar och använder lite mörk ögonskugga på som du lägger längs din nedre franskant. Det ger ett mjukare intryck.

Annons

Vill du ha eyeliner längs den övre franskanten – håll linjen tunn och diskret för ett naturligt inramat öga.

Palett med ögonskuggor i naturfärger från Isadora, ANNONS läs mer och köp här.

Ögonskuggor från Isadora.

6. Du hoppar över primern

Har du också varit med om att sminket vid lunchtid förflyttat sig från där du la på det, till vartenda vecka och rynka i ditt ansikte? Det är ett misstag som går att undvika med en bra primer.

En bra primer återfuktar hela dagen, samtidigt som den håller din makeup på plats.

Annons

NIACINAMIDE SOFT-FOCUS PRIMER från MaketheMake, en silkeslen gel som ger långvarigt resultat. ANNONS Läs mer och köp här.

Primer från MaketheMake.

7. Du älskar glitter

Glitter i smink hade sin tid – ungefär samtidigt som Spice Girls låg på topplistorna. Men det är fortfarande lätt att lockas av riktigt glittriga ögonskuggor, särskilt vid festligare tillställningar. Kanske får det dig att känna dig ung – men tyvärr gör det det motsatta för dig. Glittrigt smink är en mästare på att avslöja torr och glåmig hy...

Annons

Satsa på mer matta, neutrala toner som är mer smickrande för din hud. Vill du ha lite mer liv i makeupen kan du satsa på produkter med ett milt skimmer.

Masterpiece Nude Palette från Max Factor, ögonskuggor i åtta naturnyanser med lite skimmer i.

Ögonskuggor från Max Factor.

8. Du använder puderögonskugga

De flesta av oss har nog samlat på oss en del ögonskuggor genom åren, och de flesta är kanske i puderform. Och de flesta har säkert också upplevt hur skuggan efter några timmar gärna samlas i en liten korv längs med ögonbågen, i vecket mellan ögonlock och skallbenet.

Annons

Har du haft det här problemet kan du testa en krämögonskugga istället. Förutom att den sitter bättre (om du väljer en med lång hållbarhet) så återfuktar den även huden, jämfört med puderskuggan som torkar ut. Win win!

Kräm-skugga från Bobbi Brown.

Long wear cream shadow stick från Bobbi Brown finns i många olika färger. ANNONS Läs mer och köp här.

Inspiration: Health.com Foto: TT

Annons