HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

3 vanliga misstag vi gör när håret är blött

06 aug, 2020 
AvMåBra
Vanliga missar med blött hår
När håret är blött är det extra känsligt och kan behöva lite extra omtanke, här är några av de vanligaste misstagen vi gör efter en dusch.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips för tjockt och glansigt hårBrand logo
5 tips för tjockt och glansigt hår

Det är inte lätt att veta hur man bäst ska ta hand om sitt hår. Vilket schampo eller vilka behandlingar och stylingredskap du ska använda, och – är det verkligen sant att du bör ta extra väl hand om ditt hår när det är blött?

Enligt Line Kristiansen, frisör på Wickedhouse, bör du vara extra försiktig med vått hår, eftersom dina strån är som mest utsatta när de är blöta.

– De tre vanligaste misstagen som människor gör när håret är vått är att de kammar det, torkar det för hårt med en handduk eller går och lägger sig med blött hår, säger hon och fortsätter:

– När håret är blött tål det inte att man gnuggar det eller ”rycker” i det för att trassla ur det på samma sätt. Håret är som mest sårbart när det är vått och måste därför vårdas därefter. Kamma hellre håret innan du tvättar det, eller kamma det försiktigt med balsam i duschen.

Använd inte värme på vått hår

Dessutom förklarar hon att håret slits mer av hårda friktioner, till exempel som när vi torkar håret hårt med en handduk. Hon rekommenderar därför att du istället lindar håret i en turban om det ska handdukstorkas.

Annons

– Detsamma gäller om du går och lägger dig med vått hår. Då ligger du och gnuggar håret, på ett och samma ställe, under en längre tid, säger Kristiansen.

De flesta av oss har förmodligen hört att det inte är bra för håret att använda olika värmeverktyg (hårtork, locktång, plattång) så ofta. Men ändå är det många som frestas att använda dem dagligen, för att få volym, släta och glänsande lockar eller vackra vågor. Men då är det viktigt att vara medveten om att om du är slarvig med hårtork, plattång eller locktång kan du göra ditt hår slitet, torrt och livlöst.

– Undvik att torka håret med en hårtork när det är genomblött. All värmeutrustning är ”aja baja” på vått hår. Hår som har behandlats kemiskt eller skadats är ännu känsligare. Jag rekommenderar att du självtorkar håret så länge som möjligt innan du använder hårtork. Dessutom ska du gärna växla mellan varm och kall luft.

Du behöver inte tvätta håret varje dag

Även om det inte är skadligt att tvätta ditt hår varje dag rekommenderar Kristiansen att du tvättar det 2–3 gånger i veckan. Hur ofta du bör tvätta håret beror på vilken typ av hår du har och vad du använder för stylingprodukter.

Annons

– Kort hår tvättas vanligtvis lite oftare än långt hår, på grund av att man ofta använder mer produkter. Om du använder schampo anpassat till ditt hår och inte har några hårbottenproblem är det inte direkt slitage att tvätta håret lätt varje dag, men det är helt onödigt, säger Kristiansen.

Om du är en av dem som tvättar håret varje dag kan du prova att någon gång i veckan bara skölja det med vatten, rekommenderar hon.

Av: Mina Helene Knudsen/KK Foto: TT

LÄS MER:

3 vanliga deo-missar: så gör du din rutin bättre

Färga håret hemma – 8 enkla och skonsamma toningar

10 produkter som räddar din torra hårbotten

Annons