Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Miljöbov i badrummet? Så här återvinner du dina skönhetsprodukter

17 okt, 2019 
Kvinna tittar på produkter i badrumsskåp
Kastar du dina läppstift och schampoflaskor i soppåsen när de är slut? Du är tyvärr i gott sällskap. Bara var femte svensk källsorterar sin kosmetika. Vi har tipsen – och produkterna – som gör dig lite mer miljövänlig när det gäller skönhet!
Annons

Visste du att vi svenskar konsumerar mest kosmetiska produkter per capita i EU? Men det är bara var femte av oss som källsorterar sina skönhetsprodukter och anledningen till det är bland annat att många inte vet hur de ska sorteras. Alltså hamnar de i soporna i stället för att gå till återvinning och bli en ny förpackning. Men det går att bli en klimatsmartare skönhetskonsument – till exempel genom att välja rätt produkter och förpackningar.

Nytt med pant på förpackningar

Ett sätt är att ta hjälp av de tillverkare och företag som tar miljöarbetet på allvar. Hårvårdsmärket Björn Axén har just inlett ett samarbete med appen PantaPå som innebär att alla kunder som scannar sin tomma Björn Axén-produkt vid en återvinningsstation får rabatt på nästa köp. PantaPå finns i App Store och på Google Play.

Kicks har valt en annan väg: I vissa butiker kan man som kund lämna in sina förbrukade produkter. Här finns lista på vilka butiker det gäller. Även Idun Minerals har tagit fram en återvinningsguide. En annan smart lösning är att göra som Lancôme och satsa på påfyllningsbar parfym. Från och med november testar man att låta kunderna fylla på sin Idôleflaska till rabatterat pris i vissa butiker. Det gäller bland annat Åhlénsbutiker i Stockholm, Göteborg, Uppsala och Malmö.

Annons

 

Konsumera klokt!

Det är dock inte bara hur du återvinner en produkt, som gör dig till en miljövänlig konsument. Hur du använder produkten spelar också en roll:

  • Ta inte för mycket produkt! Ofta överdoserar vi produkter som schampo och flytande tvål, helt i onödan. Slöseri bidrar till att fler förpackningar hamnar i soporna.
  • Använd slut på dina produkter. Visst, det är lätt att tröttna på en produkt och i stället köpa en ny men det är inte särskilt miljösmart.
  • Felköp? Ibland blir det inte som man tänkt sig, färgen matchar inte hudtonen eller parfymen funkar inte ihop med din hud. Ge bort ditt felköp till någon som uppskattar den bättre. Kolla också om kvinnojourer eller hjälporganisationer för hemlösa tar emot oönskad, oanvänd kosmetika.
  • Vissa, oftast ekologiska, produkter har kort hållbarhet eftersom de inte innehåller konserveringsmedel. Innan du köper en förpackning, fundera på om du kommer hinna använda upp den före bäst före-datumet. Eller välj en mindre förpackning.
  • Köp refill, om det finns. Då kan du återanvända din gamla förpackning.

 

Källsortera så här:

Det här får du slänga i hushållssoporna: bindor, våtservetter, tandborstar, sminkborstar, rakhyvlar, tops, bomullsrondeller, sheetmasks och hårtussar. I övrigt gäller det här:

 

  • Om det finns produkt kvar i förpackningen som du ska slänga, tryck ut innehållet i hushållssoporna! Det är bättre för miljön att förbränna än att belasta vattenmiljön i onödan. Häll alltså inte ut det i toaletten eller handfatet.
  • Plast sorteras i behållaren för plastförpackningar på din återvinningsstation. Ta av kapsyler, lock och korkar som inte är av plast och sortera dem efter respektive material. Skölj ur eventuella rester av produkten innan.
  • Glasflaskor sorteras i behållarna för färgat eller ofärgat glas på din återvinningsstation. De olika sorterna får inte blandas – det kan försämra kvaliteten vid produktion av nytt glas.
  • Sprayburkar i metall, till exempel hårspray, räknas som farligt avfall och ska lämnas till en miljöstation.
  • Även nagellack, remover, parfym, hår- och brynfärg, och solcrème lämnas till miljöstation.
  • Tomma läppstiftshylsor, ögonskuggor och mascaror sorteras utifrån material. Finns det produkt kvar i dem ska de lämnas på miljöstationen.
  • Om en förpackning består av flera olika material som inte kan separeras ska den återvinnas enligt huvudmaterialet.

Källor: Kicks, Kosmetik- och hygienföretagen, Björn Axén

 

6 miljösmarta skönhetsköp

 

Apolivas duschcreme Tobago

Apolivas återfuktande duschcrème Tobago kommer i en flaska av bio-plast (sockerrrör). Köp här  (reklamlänk)

 

detoxschampoo från yves rocher

Djuprengörande detox-schampo från Yves Rocher. Skyddar håret mot föroreningar utifrån. Flaskan är av 100 procent återvunnen plast. Köp här.

Annons

 

Kicks palett med ögonskuggor och puder

Den ultimata paletten för ögon och ansikte kommer från Kicks och heter Large Eye & Face Christmas Palette. Förpackningen kan återlämnas i utvalda butiker. Köp här (reklamlänk)

 

 

Lush läppstiftspatron

Läppatron som fungerar som en refill och kan stoppas ner i en gammal tom läppstiftshylsa (eller användas som den är). Från Lush. Köp här.

Annons

 

Björns Axéns torrschampo med melondoft

Melondoftande torrschampo från Björn Axén. Flaskan kan pantas via appen PantaPå. Köp här. (reklamlänk)

 

Parfymen Idôle från Lancôme.

Doften Idôle från Lancôme kommer i en refillflaska som kan fyllas på. Köp här. (reklamlänk)

Foto: TT

Läs mer:

8 vardagsprodukter du bör sluta använda direkt

14 enkla sätt att göra din träning mer miljövänlig

Annons